Valószínűleg már most is szereted az áfonyát, de nem biztos, hogy tudod, mennyire jót tesz neked. Tudj meg többet ennek a kis antioxidáns-erőmű gyümölcsnek a tápanyagtartalmáról, amely segíthet a memóriádnak, csökkentheti a gyulladást és még sok minden mást.

A legtöbb gyümölcs és zöldség tele van tápanyagokkal, de az áfonyának mostanában nagy divatja van. Egyesek szerint a ragyogó bőr kulcsa, mások „szuperélelmiszernek” titulálják. De vajon mennyire lehet jó egy apró bogyó?

Még a folyamatosan változó táplálkozástudomány és a ki-be járó trendek ellenére is az áfonyát továbbra is erőműnek tekintik – és nem véletlenül. Több új tanulmány is összefüggésbe hozta az áfonyát az egészségesebb öregedéssel, a jobb memóriával, a gyulladáscsökkentéssel és még sok mással. Olvass tovább, hogy megtudd, mi az áfonya és miért olyan jó neked, és hogyan fogyaszd az étrendedben.

Áfonya tápanyagtartalma

Egy adag (kb. fél csésze) áfonya a következő tápanyagokat tartalmazza:

  • 42 kalória
  • 11 g szénhidrát
  • 2 g rost
  • 1 g fehérje
  • 7 g cukor
  • 4 mg kalcium
  • 57 mg kálium
  • 7 mg C-vitamin

Sok más gyümölcshöz képest az áfonya kevesebb természetesen előforduló cukrot tartalmaz, ha valami kevésbé édeset keresel.

Azonban nem biztos, hogy minden áfonya egyforma. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a vad áfonya a „legáfonyásabb áfonya”, amely kifejezést az Észak-Amerikai Vad Áfonya Szövetség (Wild Blueberry Association of North America) alkotta meg. A vadon termő áfonya kisebb, mint a termesztett áfonya, de az áfonya ízében és tápanyagtartalmában nagyot üt. A vad áfonya antoxidáns tartalma kétszerese a közönséges áfonyáéhoz képest.

A fagyasztott áfonya remek választás, ha a friss bogyóknak nincs szezonja. A fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket csúcsérettségi állapotban szedik le és fagyasztják le, ami egyben a tápanyagtartalom csúcsát is jelenti. A felolvasztás során kissé megváltozik a textúrájuk, de a fagyasztott bogyós gyümölcsök tökéletesek turmixokhoz, sütéshez és parféhoz. Ha fagyasztottat veszel, ellenőrizd az összetevőket, hogy nincs-e hozzáadott cukor. A fagyasztott áfonya remekül elfér a fagyasztóban, és általában olcsóbb, mint a friss bogyós gyümölcsök (különösen, ha nincs szezonjuk).

Savas az áfonya?

Kezdjük azzal, hogy a savas ételek fogyasztása nem befolyásolja közvetlenül a vér pH-szintjét. A gyomrunk pedig egy erősen savas környezet, amely segíti az ételek emésztését. Ha azonban gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), más néven gyomorégés jelentkezik, akkor az erősen savas ételek potenciális kiváltó oknak tekinthetők. Az áfonya enyhén savas gyümölcs, pH-ja 3,1-3,3 körül van. Ez hasonló a paradicsom és a menta savasságához, két másik olyan ételhez, amelyek a GERD kiváltói lehetnek. Próbáld meg mértékkel fogyasztani őket, és ha a GERD tüneteit okozzák, akkor érdemes elkerülni őket. Ha az áfonya mérsékelt fogyasztása nem okoz gyomorégést az embernek, akkor savassága nem jelenthet gondot.

Az áfonya egészségügyi előnyei:

Ezek a kis bogyós gyümölcsök táplálkozási szempontból sokat tudnak. Íme, néhány egészségügyi előny, amit a rendszeres áfonya falatozásból profitálhatsz.

Támogatja az egészséges öregedést

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segít megelőzni az időskori betegségeket és a kognitív hanyatlást, valamint számos más krónikus betegséget. Az áfonya különösen arról híres, hogy más gyakori gyümölcsökhöz képest tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek védelmet nyújtanak a sejtek oxidatív károsodása ellen, amely a korral, a krónikus napozással, a környezeti toxinokkal és a stresszel együtt természetesen bekövetkezik.

Elősegítik a szív egészségét

Az áfonya nem csak agytáplálék, mint kiderült. A londoni King’s College-ban végzett tanulmány az áfonya fogyasztásának a szív egészségére és a szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását vizsgálta. Mindössze egy hónap alatt jelentős javulást tapasztaltak a véralvadásban és az erek működésében. A kutatók azt gyanítják, hogy az antociánok, az áfonya színét adó pigmentek a bogyókban található más vegyületekkel kölcsönhatásban fejtik ki ezeket az előnyöket.

Javítja a memóriát

Akár az Alzheimer-kór vagy a demencia miatt aggódsz, akár csak szeretnél éber maradni, az áfonya segíthet neked. A flavonoidok, köztük az áfonyában található antociánok védik és erősítik az idegsejtek közötti kapcsolatokat, megkönnyítve ezzel a kommunikációt.

A lényeg

Mindent összevetve, a hatalmas, de apró áfonyának komoly egészségügyi előnyei vannak. Akár frissen, turmixba keverve vagy teljes kiőrlésű muffinba sütve fogyasztja, rengeteg oka van arra, hogy jóllakjon vele. Az öregedésre, a memóriára és a szív egészségére gyakorolt potenciális előnyeivel továbbra is hiszünk az áfonya erejében.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.