Amikor az izomépítésről van szó, gyakran kérdezik, hogy melyeknek van a legtöbb értelme, és melyek azok amik támogatják az izomtömeg építését. Teszik ezt azért, mert a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy nem minden gyártó tartja magát a termék reklámjában található ígérethez. Vannak azonban olyanok, amelyeknek pozitív hatásuk lehet, és ezeket most bemutatjuk Neked.

Különösen az étrend-kiegészítők terén van még sok kutatásra váró terület. Csak nagyon kevés olyan étrend-kiegészítő van, amelynek pozitív hatása tudományosan is bizonyított, vagyis valóban azt a hatást fejti ki, amit állítanak róla. Persze jó lenne, ha csak annyit kellene tenni, hogy este bekapsz egy tablettát, és másnap reggel álomtesttel ébredsz, de sajnos ez nem ilyen egyszerű! Ne hagyd tehát, hogy elvakítsanak az táplálékkiegészítő ipar hamis ígéretei, amikor az úgynevezett csodaszerekről van szó, függetlenül attól, hogy segítenek-e a fogyásban, az izomépítésben vagy csak jó hatással vannak a szervezetedre.

Szeretnénk azonban azt is elmondani, hogy ténylegesen vannak olyanok, amelyek pozitív hatással lehetnek a szervezetedre, és ezért hatékonyan segíthetnek abban, hogy jobban építsd az izomtömegedet, feltéve persze, hogy továbbra is odafigyelsz a rendszeres edzésre és az egészséges táplálkozásra. Nem számít, hogy hány kiegészítőt szedsz, a tested nem tud izmot építeni edzés nélkül, ez a természet megdönthetetlen törvénye! Azonban az edzést és az étrendedet a megfelelő kiegészítőkkel egészíted ki (innen a “kiegészítők” elnevezés), akkor ez határozottan segíthet abban, hogy valamivel gyorsabban és hatékonyabban építs izomtömeget.

Az izomépítés három alapja

Elvileg három alapvető összetevőre van szükség az izomtömeg építéséhez.

Először is ott van az izmok fehérjével való ellátása, ami szükséges a fehérjeszintézishez és az izom növekedéséhez.

Másodszor, ott van maga az edzésteljesítmény. Minél keményebben edzünk, annál nagyobb a fehérjeszintézis mértéke, következésképpen a várható izomnövekedés. Ez az egész a következőképpen működik: Az edzés apró mikrokárosodásokat okoz az izmokban. Minél keményebben edzünk, annál nagyobb a károsodás. Az emberi agy regisztrálja ezeket a kis sérüléseket, majd a fehérjeszintézis keretében új építőanyagokkal (fehérjékkel) látja el őket, hogy az izmok teljesen helyreálljanak. Mivel több tápanyagot kapnak az izmok, mint amennyi korábban rendelkezésre állt, az izom növekedni kezd.

Harmadrészt természetesen nem szabad elfelejteni a regenerációt, hiszen az izmok nem edzés közben nőnek, hanem csak a regenerációs fázisokban, vagyis amikor a fehérjeszintézis zajlik, és a korábban okozott mikrokárosodások kijavításra kerülnek.

Ha ezt a három alapelemet hatékonyan támogatjuk táplálékkiegészítőkkel, akkor az izomnövekedés sokkal gyorsabb és hatékonyabb lehet.

Az ideális kombináció az izomépítéshez

Az izomépítés három leghatékonyabb és legjobban bevált kiegészítője a tejsavófehérje por, a kreatin-monohidrát és az L-glutamin. Hogy miért? Nos, mert mindhárom támogatja az izomépítés három alapjának valamelyikét, és ezt tudományos vizsgálatokkal is bizonyították.

Ha ezt a három kiegészítőt egyesíted egy hatékony kombinációban, akkor ez lehetővé teszi, hogy még jobban építsd az izomtömegedet, mint korábban. Míg a benne lévő tejsavó azonnal ellátja az izmokat a szükséges fehérjékkel, addig a kiváló minőségű kreatin növeli a teljesítményt edzés közben, így még keményebben tudsz edzeni, és így erősebb növekedési ingereket tudsz elérni. Végül az L-glutamin teszi teljessé a másik két kiegészítő hatását azzal, hogy javítja az izomregenerációt, és így segít gyorsabb eredményeket elérni.

A kombináció előnyei

A fentiekben leírtak szerint a három kiegészítő, a tejsavófehérje, a kreatin és az L-glutamin hatásukban tökéletesen kiegészítik egymást, így tartós sikert ígérnek az izomépítésben. Emellett az egyetlen olyan táplálékkiegészítők közé tartoznak, amelyek valóban bizonyítottan pozitív hatással vannak a szervezetre és az izomnövekedésre. De nézzük meg közelebbről a három alapanyagot.

Tejsavófehérje

A tejsavófehérje minden erőnléti sportoló számára az egyik abszolút kihagyhatatlan termék, mivel nagyon gyorsan emésztődik, és szinte azonnal az elfogyasztást követően ellátja az izmokat a szükséges fehérjékkel. Ezért különösen alkalmas közvetlenül edzés után vagy reggel, felkelés után, amikor az anyagcsere még nincs teljes lendületben.

Kreatin-monohidrát

A kreatin-monohidrát az izmok rövid távú energiaellátására szolgál. ATP-vé (adenozin-trifoszfáttá) alakul át, ami az izmok energiaforrásaként szolgál. Minél több ATP áll rendelkezésre, annál hosszabb ideig képesek izmaink a legjobb teljesítményt nyújtani. Ha tehát az eddiginél több kreatint viszünk be táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel, az ATP-szint megnő, és így keményebben és erősebben tudunk edzeni.

L-Glutamin

Az emberi izmok 60%-ban L-glutaminból áll. Ez egy olyan aminosav, amelyet gyakran csak elégtelen mennyiségben veszünk magunkhoz a táplálékkal. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, ezért különösen fontosak az izomépítéshez és a szervezet regenerációs folyamataihoz.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.