A csokoládé tényleg karcsúvá tesz? Ez a szuperélelmiszer pozitív hatással van az egészségünkre és a zsírégetésre, melyért a kakaóbabban található másodlagos növényi anyagok felelősek.

Ugye, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? 

Ha megváltoztatod az étrendedet, kezdd azzal, hogy elhagyod az összes hizlaló ételt, amelyek valójában a magas kalóriasűrűségű élelmiszerek: Gyorséttermi ételek, fagylalt, üdítőitalok, csokoládé.

A Csokoládé? Többet rejt magában, mint gondolnád!

Az amerikai csokoládéfüggők vékonyabbak

2012-ben a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tudósai a csokoládéfogyasztás és az alacsony testtömegindex közötti kapcsolatot vizsgálták.

A vizsgálatban mintegy 1000 felnőtt vett részt. Az eredmények megdöbbentőek voltak.

Azok az emberek, akik rendszeresen ettek csokoládét, karcsúbbak voltak, annak ellenére, hogy több kalóriát fogyasztottak.

A csokoládét rendszeresen fogyasztó vizsgálati személyek átlagosan két-három kilóval voltak könnyebbek, mint azok, akik teljesen tartózkodtak a csokoládétól. A tudósok rákérdeztek a résztvevők életkorára, sporttevékenységére vagy egyéb étrendjére is. Nem sikerült  az összefüggést megtalálni. A kutatók szerint a csokoládé lehetett a felelős a súlykülönbségért.

Az európai gyerekeknek kevesebb a testzsírjuk. Mi lehet az oka?

Hasonló vizsgálatot végzett a Granadai Egyetem 2013-ban. A kutatók 1500, különböző európai országból származó kamasz testzsírszázalékát és étkezési szokásait elemezték. Az eredmények itt is egyértelműek voltak.

Azok a gyerekek, akik sok csokoládét ettek, vékonyabbak voltak, és kevesebb testzsírt hordoztak.

Szignifikánsan alacsonyabb volt a testtömegindexük és kisebb a derékkörfogatuk.

Mi az összefüggés? 

A kritikusok azzal érvelhetnek, hogy az eredmények véletlenek lehetnek, vagy hogy nem a csokoládé az oka az alacsony testzsírszázaléknak. Lehet, hogy a kövérebb emberek egyszerűen azért esznek ritkábban édességet, mert rossz a lelkiismeretük?

Ez azt jelentené, hogy nem a csokoládéfogyasztás befolyásolja az alacsony testzsírszázalékot, hanem a testzsírszázalék befolyásolja a csokoládéfogyasztást. Mindkét tanulmány egyértelműen állást foglal. Igyekeztek kizárni minden más változót.

A kutatók feltételezik, hogy a kakaóbabban található másodlagos növényi anyagok felelősek a testzsír csökkenéséért. Az már régóta egyértelmű, hogy ezek jót tesznek az egészségünknek.

Másodlagos növényi anyagok a kakaóbabban

A csokoládé különlegessége, hogy az egészséges növényi anyagok magas arányban vannak jelen. Minél sötétebb, annál jobb.

A másodlagos növényi anyagok nem vesznek részt az energia-anyagcserénkben, de óriási hatással lehetnek az egészségünkre. Ezeket a növényi anyagokat fitokémiai anyagoknak is nevezik, mivel összetett kémiai vegyületekből állnak.

Míg az elsődleges növényi anyagok szénhidrátokon, zsírokon és fehérjéken keresztül biztosítják szervezetünk számára az energiát, addig a fitokémiai anyagok hatása sokkal összetettebb.

Az bizonyos, hogy a másodlagos növényi anyagok önmagukban nem jók vagy rosszak. Míg néhányuk káros lehet az emberek számára, mások jótékonyak az egészségre.

A csokoládé bőségesen tartalmazza őket

A csokoládéban található fitokemikáliák a zsírégetésre gyakorolt pozitív hatásuk mellett a következő hatásokkal rendelkeznek:

 • Csökkentik a vérnyomást
 • Kitágítják az ereket
 • Csökkentik a koleszterinszintet
 • Inzulinérzékenyebbé teszik a sejteket
 • Csökkentik a gyulladást

Az étcsokoládé erős antioxidáns hatással rendelkezik, sokkal erősebb, mint a C-vitamin.

Az antioxidáns azt jelenti, hogy a szabad gyökök által a szervezetben okozott károkat meg lehet előzni. További magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerek a következők

 • Gyümölcsök és bogyós gyümölcsök
 • Kávé
 • Zöld vagy fekete tea
 • Vörösbor

Végszó

Jó hír az minden csokifüggő és édesszájú számára, hogy rendkívül hatékony fitokemikáliáinak köszönhetően a csokoládé magas kalóriatartalma ellenére segíthet a zsírégetésben. Ezt amerikai és európai tanulmányok is kimutatták, ráadásként a kakaóbabban található fitokemikáliák számos pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

Az ígéretes adatok ellenére nem szabad túlzásba vinni a csokoládé fogyasztást. Már egy kevés is pozitív hatással lehet az egészségünkre. Ha a testsúlyodat szeretnéd csökkenteni, tehát nem jó ötlet száműzni a csokoládét az étrendedből.

Vigyázat: A fehér csokoládé kakaótartalma elhanyagolhatóan alacsony, ezért szinte semmilyen jó hatóanyagot nem tartalmaz. Ezért nem jó ötlet enni ezekből a fajtákból.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.