A csokoládé tényleg karcsúvá tesz? Ez a szuperélelmiszer pozitív hatással van az egészségünkre és a zsírégetésre, melyért a kakaóbabban található másodlagos növényi anyagok felelősek.
Ugye, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?
Ha megváltoztatod az étrendedet, kezdd azzal, hogy elhagyod az összes hizlaló ételt, amelyek valójában a magas kalóriasűrűségű élelmiszerek: Gyorséttermi ételek, fagylalt, üdítőitalok, csokoládé.
A Csokoládé? Többet rejt magában, mint gondolnád!
Az amerikai csokoládéfüggők vékonyabbak
2012-ben a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tudósai a csokoládéfogyasztás és az alacsony testtömegindex közötti kapcsolatot vizsgálták.
A vizsgálatban mintegy 1000 felnőtt vett részt. Az eredmények megdöbbentőek voltak.
Azok az emberek, akik rendszeresen ettek csokoládét, karcsúbbak voltak, annak ellenére, hogy több kalóriát fogyasztottak.
A csokoládét rendszeresen fogyasztó vizsgálati személyek átlagosan két-három kilóval voltak könnyebbek, mint azok, akik teljesen tartózkodtak a csokoládétól. A tudósok rákérdeztek a résztvevők életkorára, sporttevékenységére vagy egyéb étrendjére is. Nem sikerült az összefüggést megtalálni. A kutatók szerint a csokoládé lehetett a felelős a súlykülönbségért.
Az európai gyerekeknek kevesebb a testzsírjuk. Mi lehet az oka?
Hasonló vizsgálatot végzett a Granadai Egyetem 2013-ban. A kutatók 1500, különböző európai országból származó kamasz testzsírszázalékát és étkezési szokásait elemezték. Az eredmények itt is egyértelműek voltak.
Azok a gyerekek, akik sok csokoládét ettek, vékonyabbak voltak, és kevesebb testzsírt hordoztak.
Szignifikánsan alacsonyabb volt a testtömegindexük és kisebb a derékkörfogatuk.
Mi az összefüggés?
A kritikusok azzal érvelhetnek, hogy az eredmények véletlenek lehetnek, vagy hogy nem a csokoládé az oka az alacsony testzsírszázaléknak. Lehet, hogy a kövérebb emberek egyszerűen azért esznek ritkábban édességet, mert rossz a lelkiismeretük?
Ez azt jelentené, hogy nem a csokoládéfogyasztás befolyásolja az alacsony testzsírszázalékot, hanem a testzsírszázalék befolyásolja a csokoládéfogyasztást. Mindkét tanulmány egyértelműen állást foglal. Igyekeztek kizárni minden más változót.
A kutatók feltételezik, hogy a kakaóbabban található másodlagos növényi anyagok felelősek a testzsír csökkenéséért. Az már régóta egyértelmű, hogy ezek jót tesznek az egészségünknek.
Másodlagos növényi anyagok a kakaóbabban
A csokoládé különlegessége, hogy az egészséges növényi anyagok magas arányban vannak jelen. Minél sötétebb, annál jobb.
A másodlagos növényi anyagok nem vesznek részt az energia-anyagcserénkben, de óriási hatással lehetnek az egészségünkre. Ezeket a növényi anyagokat fitokémiai anyagoknak is nevezik, mivel összetett kémiai vegyületekből állnak.
Míg az elsődleges növényi anyagok szénhidrátokon, zsírokon és fehérjéken keresztül biztosítják szervezetünk számára az energiát, addig a fitokémiai anyagok hatása sokkal összetettebb.
Az bizonyos, hogy a másodlagos növényi anyagok önmagukban nem jók vagy rosszak. Míg néhányuk káros lehet az emberek számára, mások jótékonyak az egészségre.
A csokoládé bőségesen tartalmazza őket
A csokoládéban található fitokemikáliák a zsírégetésre gyakorolt pozitív hatásuk mellett a következő hatásokkal rendelkeznek:
- Csökkentik a vérnyomást
- Kitágítják az ereket
- Csökkentik a koleszterinszintet
- Inzulinérzékenyebbé teszik a sejteket
- Csökkentik a gyulladást
Az étcsokoládé erős antioxidáns hatással rendelkezik, sokkal erősebb, mint a C-vitamin.
Az antioxidáns azt jelenti, hogy a szabad gyökök által a szervezetben okozott károkat meg lehet előzni. További magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerek a következők
- Gyümölcsök és bogyós gyümölcsök
- Kávé
- Zöld vagy fekete tea
- Vörösbor
Végszó
Jó hír az minden csokifüggő és édesszájú számára, hogy rendkívül hatékony fitokemikáliáinak köszönhetően a csokoládé magas kalóriatartalma ellenére segíthet a zsírégetésben. Ezt amerikai és európai tanulmányok is kimutatták, ráadásként a kakaóbabban található fitokemikáliák számos pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.
Az ígéretes adatok ellenére nem szabad túlzásba vinni a csokoládé fogyasztást. Már egy kevés is pozitív hatással lehet az egészségünkre. Ha a testsúlyodat szeretnéd csökkenteni, tehát nem jó ötlet száműzni a csokoládét az étrendedből.
Vigyázat: A fehér csokoládé kakaótartalma elhanyagolhatóan alacsony, ezért szinte semmilyen jó hatóanyagot nem tartalmaz. Ezért nem jó ötlet enni ezekből a fajtákból.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.