Az ekdiszteroidokat, szaponin vegyületeket és más hatóanyagokat tartalmazó spenót, Tribulus és ginzeng, stb. kivonatok népszerűsége nem mindig áll közvetlen összefüggésben a mögöttük felhalmozódott kutatási adatokkal, a kedvező személyes tapasztalatok pedig sok esetben a placebo hatásnak is betudhatóak lehetnek. Az adaptogén gyógynövények egyik különösen érdekes és szerencsénkre sokat kutatott fajtája az aranygyökér, "Arctic root" , Hong Jing Tian, rózsagyökér (ez és a latin név az illatra utal, nincs köze a növénynek a rózsához!), latin nevén a Rhodiola rosea.
Az adaptogén anyag fogalmának elterjedt meghatározásai
Adaptogén: olyan anyag, amely fokozza a szervezet nem-specifikus ellenállóképességét és a megterhelésekkel szembeni alkalmazkodó képességét. Az adaptogének:

"Segítenek a stressz kivédésében, a szervezet és immunrendszer stimulálásában. Az ide tartozó növények az adaptációs készség javításán keresztül stresszhatás-gátló tulajdonsággal rendelkeznek, javítják a szellemi tevékenységet és a fizikai teljesítőképességet. Anabolikus immunstimuláló és geriátrikus hatásuk is van."

"Az adaptogén kifejezést Lazarev (1946) használta először. Az adaptogén hatású drogokkal szemben támasztott hármas követelményt Brekhman és Dardymov így fogalmazta meg:

1. Az ide tartozó gyógynövénynek nem lehet specifikus hatása. Tehát az ellenállóképesség növelése független az ártalom jellegétől.

2. A növény a patológiás elváltozás irányától függetlenül állítja helyre a szervezet megváltozott funkcióit.

3. Nem lehet toxikus, a szervezet funkcióit a szükséges mértéken túl nem befolyásolhatja."

 

forras és cikk folytatasa:
http://www.tesztoszteron.hu/eMag227_Rhodiola.php

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.