Hogyan működnek a szénhidrátok a szervezetedben?

A szénhidrátok a testedben glukózzá alakulnak és ebben a formában jutnak a vérbe. Az úgynevezett vércukorszint mutatja a glukóz mennyiségét a véráramban. A túl alacsony koncentráció okozza az éhségérzetet. A különböző szénhidrátfajták, különböző mértékben befolyásolják a vércukorszintet, melyet a glikémiás index fejez ki
Nagy glikémiás élelmiszerek nagymértékben emelik a vércukorszintet, mely utána igen nagyot zuhan – ezek az élelmiszerek gyorsan, nagy mennyiségű energiát szállítanak a szervezet számára. Az alacsony glikémiás élelmiszerek lassan emelik a vércukorszintet és a glukóz kiáramlása a vérből is lassan történik(így nincs hirtelen nagy zuhanás). Ezek a táplálékok lassabban szolgáltatják az energiát. A glukóz a szervek rendelkezésére áll, mint energia. Egyedül az agy kb. napi 100 gramm szénhidrát mennyiségre tart igényt. Emellett a glukóz egy másik formájában, glikogénként a májban és az izomzatban is raktározódik. Ebben a formában a szervezet napi működéséhez és az izomzat mozgatásához szükséges. A glikogénnel telített izomzat nagyobb térfogatú és nagyobb fizikai teljesítményre képes. Azonban minden felesleges gramm szénhidrát testzsírként raktározódik. Tehát a túlzott szénhidrát fogyasztás elhízottsághoz vezet és olyan betegségek kialakulásához, mint a cukorbetegség.

Miért fontosak neked a szénhidrátok ha sportolsz?

 

forras:http://www.peakshop.hu/shop/peak-katalogus/tomegnovelok-szenhidratok-c-4.html?gclid=CKuwxOjb0LICFYqvzAodplgA3w

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.