GI-étrend

A GI, azaz a glikémiás index egy olyan 1-100-ig terjedő mértékegység, amely megmutatja, hogy az egyes ételek milyen hatást gyakorolnak a vércukorszintünkre. Az alacsony, 40 GI alatti ételek elfogyasztása után kevésbé leszünk éhesek, míg a magas, 60 GI feletti étkek (fehér kenyér, burgonya…) csak rövid ideig telítenek el. A diéta az alacsony és a közepes glikémiás indexű ételeket kombinálja – ha így étkezünk, ritkábban tör ránk a farkaséhség. Az ajánlott, alacsony GI-ételek az egészséges táplálkozás alappillérei. A diéta nagy hangsúlyt fektet a napi többszöri étkezésre, a megfelelő adagokra, valamint mozgásra is. Az étrend – magas rosttartalmának köszönhetően  – jótékony hatást fejt ki a bélrendszerre, így a székrekedés, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is szerepet kaphat.

Mit szabad?
A zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, a telítetlen zsírokban és rostokban gazdag ételeket, sőt egyes nassolnivalókat (dió, mogyoró, néha csoki) is lelkiismeret-furdalás nélkül lehet fogyasztani. Az alacsony GI azonban nem jelent alacsony energiatartalmat, ezért a mennyiségre figyelni kell!
Mi van tiltólistán?
Semmi sem tilos, de a magas, 60-100 közötti indexű ételeket érdemes egy nap csak egyszer fogyasztani.

Update módszer

Schobert Norbert koncepciója az ételeket három csoportba osztja. 1-es kódot kapnak a korlátozás nélküliek, 2-es kódot azok, amelyeket délután háromig szabad fogyasztani, míg 3-as kód jelzi a legmagasabb szénhidráttartalmú ételeket, amelyek fogyasztása délig javasolt, de addig is csak módjával. Ráirányítja a figyelmet a tudatos életmódváltás fontosságára, a rendszeres mozgás és táplálkozás szerepét hangsúlyozva. Ugyanakkor az ételek kódolása mögött nincs olyan rendszer, amely a tudományosan elfogadott táplálkozási ajánlásokkal egybecsengene (pl.: az 1-es kóddal jelölt ételek között szerepelnek bő olajban sült étkek is.

Mit szabad?
Mindent – attól függ, hány óra van.
Mi van tiltólistán?
A 3-as kódjelű tésztafélék, péksütemények, gyorséttermi hamburgerek, édesített gyümölcslevek, üdítők hizlalnak leginkább, ezért ezeket érdemes elhagyni.

forras:http://www.hotdog.hu/egeszseg/dieta/trendi-dietak-amikor-mindent-ehetsz

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.