Sok ember tippeket keres, hogy a súlyát könnyebben kordában tudja tartani, anélkül, hogy valamiféle őrült diétát kellene követnie. A különböző fogyást elősegítő készítmények mellékhatásaik miatt meglehetősen rossz hírnevének örvendenek, ezért növekszik a kereslet a természetes összetevőkből előállított készítmények iránt.

Az keserű ízű anyagoknak számos előnye van a test számára, mint például a súlycsökkentés támogatása, a bőr tisztítása, a bélrendszer működésének javítása, a koleszterinszint javítása és az általános egészség elérése.

A jó hír az, hogy a keserű anyagok valódi lendületet adnak az egészségnek és ténylegesen jót tehetnek a testnek. A rossz hír: a legtöbb ember nagyon kevés keserű ízt tartalmazó ételt fogyaszt, és ezen változtatnia kellene.

A keserűfélék egészségesek

Igaz, hogy néha fintorral reagálunk, amikor keserű ételeket eszünk, de a keserű anyagok rendkívül hasznosak a testünk számára. Biztosítják a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúlyt, szabályozzák a vércukorszintet, megelőzik az epeköveket, segítenek a máj méregtelenítésében, sőt még az emésztést is serkentik. A keserű anyagok csodát tehetnek olyan tünetek esetén is, mint a hányinger.

Ráadásul ne feledjük, a keserű anyagok segíthetnek a súlycsökkentésben. A keserű anyagok csökkentik az édesség iránti vágyat, valamint serkentik az energia- és zsírégetést is. Az ételek, amelyek sok keserű anyagot tartalmaznak, általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az édes ételek. Ha fogyni szeretnél, érdemes több keserű ízt tartalmazó ételt fogyasztani.

A keserű ételek fogyasztása serkenti az ízlelőbimbókat, amelyek az enzimtermelést és a epeáramlást is serkentik, ami elősegíti az emésztést. Minél jobban emésztődik az étel, annál több tápanyagot tud felvenni a test. Bármilyen ételt is eszel, ha nem szívódik fel megfelelően, nem sokat használ. A keserű zöldségek magas rosttartalma segít eltávolítani a hulladékanyagokat a bélrendszeren keresztül. Segíti a máj természetes méregtelenítését, szabályozza a koleszterinszintet, kiegyensúlyozza a hormonháztartást, méregteleníti a vért és elősegíti a zsírok anyagcseréjét.

Az ételek, amelyek csökkentik az édesség utáni vágyat

Az öröm, amit különböző ízű ételekkel tapasztalunk meg, a testünk tápláltsági állapotától függhet. Egy bizonyos típusú tápanyag hiánya megerősítheti az egyik vagy több ízérzetet, és arra sarkall minket, hogy olyan ételeket keressünk, amelyek az adott hiányzó anyag jellegzetes ízét tartalmazzák.

Sokan érzik a kibírhatatlan édesség utáni vágyat. De tudtad-e, hogy vannak olyan tápanyagok, amelyek csökkenthetik ezt? Azok az ételek, amelyek valóban savanyúak és keserűek, megváltoztathatják az ízérzékelést, és talán csökkenthetik az édes íz iránti vágyat.

Amikor a keserű ételek eljutnak a belekbe, hormonok termelődését és kibocsátását indítják el. Egy ilyen hormon a leptin, egy telítettséghormon, amit a zsírsejtek termelnek, és főbb funkciója a táplálkozási étvágy szabályozása, az ételbevitel csökkentése és az energiaháztartás szabályozása.

A leptin közli az aggyal, hogy jóllakottak vagyunk, de hat az ízlelőbimbókra is, csökkentve azok érzékenységét, amelyek az édességet érzékelik. Más szóval, amikor jóllakottak vagyunk, elveszítjük az édesség iránti fogékonyságunkat. A keserű anyagok hozzájárulnak ehhez a folyamathoz.

Ha lassan eszünk, megfelelő rágással, több időt adunk a testnek a leptin termelés serkentésére. Ezért a nyelv természetesen kevésbé érzékeny lesz az édes ételekre.

Hogyan érezzük az ízeket?

Az ételek ízét főként a nyelvünk érzékeli, amely olyan szerkezetekkel rendelkezik, amelyeket ízlelőbimbóknak nevezünk, és felelősek az ízérzékelésért. Ebben a régióban különböző sejttípusok találhatók: az 1. típusú sejtek a sós ízt érzékelik; a 2. típusú sejtek édes, keserű ízeket érzékelhetnek; a 3. típusú sejtek savanyú ízt érzékelnek; a 4. típusú sejtekről még nem tudják a tudósok pontosan, milyen funkciót látnak el, bár feltételezik, hogy más sejtekből származnak.

A keserű ételek fogyasztása az édesség iránti vágyat csökkenti, mert ez az íz meghosszabbítja a telítettségi fázist. Úgy érezzük, hogy hosszabb ideig jóllaktunk, így csökkentjük az ételbevitelünket az étkezések között.

Mely ételek tartalmaznak keserű anyagokat, amelyek támogathatják ezt a folyamatot?

Retek, Dió, Grapefruit, Articsóka, Karfiol, Mangold, Kelkáposzta, Zöld tea

Azonban nem olyan egyszerű elegendő keserű anyagot bevinni az étrenden keresztül. Ha teljes mértékben ki akarod használni az egészséges anyagok hatását, akkor keserű anyagokat is kapszulák vagy cseppek formájában kell bevinned.

Miért kedvelünk bizonyos ízeket?

Az édességek szénhidrátforrások. Olyan tápanyagok, amelyek különösen fontosak a test energiabeviteléhez. A szénhidrátok ezen energetikai előnye az agy jutalmazásért felelős részének aktiválására vezethető vissza, amely különböző központi idegrendszeri területeken jelenik meg, és szabályozza a bizonyos ételek iránti vágyat és azok fogyasztásának örömét.

Ezzel ellentétben a keserű ízek kezdetben elutasítást keltenek. A keserű anyagok esetében például normális, hogy az emberek elkerülik azokat, mert kezdetben azzal a kockázattal társítják őket, hogy az étel méreg vagy olyan anyagot tartalmaz, amely nem jó a test számára.

Megtanulhatjuk elfogadni a keserűséget, például cukrozatlan kávé vagy sör esetében, amit az emberek általában nem szeretnek, ha először megkóstolják. De ez nagyon egyéni. Néhányan könnyebben szoknak hozzá a keserű ízekhez, míg mások tartózkodnak tőlük. Ennek oka, hogy az ízlelőbimbók által érzékelt ízek számukban és típusukban emberenként eltérőek. Az ízlelőbimbók száma és típusa az élet során változik.

Csökkentsd az édességek fogyasztását

A legjobb, ha valamilyen ízélménnyel kezded keserű anyagokat fogyasztva, hogy megtisztítsd az ízlelőbimbókat. Ezekkel az aromákkal kapcsolatba kell hoznunk az ízlelőszervünket, hogy jobban érzékelhessük őket. Ha az édesre koncentrálunk, hajlamosak vagyunk többet és többet akarni, mert nem érzékeljük már a édesség apró árnyalatait.

Ha valaki azonnal le tud szokni az édességekről, akkor ez a tudatosság sokkal tisztább lesz, de ha a szenvedés nagy, akkor érdemes a személy profiljától függően fokozatosan csökkenteni az édes ételek fogyasztását, és növelni a keserű ételek bevitelét.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.