A tojás fogyasztása lehet a valódi kulcsa a tényleges izomnövekedés felgyorsításának.

Az, hogy mit eszel súlyzós edzés után, ugyanolyan fontos, mint az edzőteremben végzett munka. A szokásos edzés utáni fehérje turmixod nem biztos, hogy elegendő az izmaidnak. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent új kutatás szerint a fehérje fogyasztása más, teljes értékű táplálékforrásokból származó tápanyagokkal együtt hatékonyabb lehet az izomnövekedés beindításában, mintha csak fehérjét fogyasztanál önmagában.

A tanulmányban a kutatók 10 egészséges, fiatal, rendszeresen súlyzós edzést végző férfit bontottak két csoportra. Az első csoportban három tojást, vagyis összesen 18 gramm fehérjét és 17 g zsírt ettek öt perccel a lábedzés után. A másik csoport csak a tojásfehérjéből származó fehérjével megegyező mennyiséget fogyasztotta el, mely 0g zsírt tartalmazott.

Ezután a kutatók kettő és öt órával később biopsziát vettek a férfiak izmaiból, hogy megmérjék az úgynevezett myofibrilláris fehérje szintézis válaszát, vagyis azt a sebességet, amellyel a fehérjeszálak helyreállítják magukat az edzés által okozott apró szakadások után.

Felfedezték, hogy az egész tojás fogyasztása lényegesen nagyobb mértékű fehérjeszál-javulást és regenerálódást váltott ki, mint csak önmagában a tojásfehérje fogyasztása. Ez a folyamat kulcsfontosságú a nagyobb és erősebb izmok építéséhez.

A kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy mi volt az az egész tojásban, ami nagyobb izomépítő választ váltott ki, mondja Burd. De lehet, hogy az “ételszinergiához” van köze, vagyis ahhoz az elmélethez, hogy az étel összetevői együttesen nagyobb fehérjeszintézisreakciót váltanak ki, mintha csak fehérjét fogyasztanának önmagában.

A tojás sárgája zsírokat, köztük az omega-3 zsírsavat, DHA-t, vitaminokat, például A-, D-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például foszfort és vasat tartalmaz. (A tojásfehérje, bár fehérjében megegyezik, nem tartalmazta az egész tojás tápanyagait).

Ezek a nem protein jellegű étel összetevők segíthetnek az aminosavak támogatásában az izomszálak újjáépítése során.

Szóval mit jelent ez számodra?

Nos, azt már tudod, hogy edzés után fehérjét kell enned, azonban ezek az eredmények azt sugallják, hogy talán jobban jársz, ha valódi ételeket eszel, mintha csak egy fehérjeturmixot kortyolgatnál utána. Ezekből általában hiányoznak azok a tápanyagok, amelyek egy teljes értékű fehérjeforrást alkothatnak.

A legfontosabb pont az, hogy ezek az adatok arra utalnak, hogy a fehérje felhasználását az étrendben javíthatjuk azzal, ha a fehérjét természetes, teljes értékű élelmiszer-mátrixában fogyasztjuk, szemben az izolált fehérjeforrások fogyasztásával.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.