A ZMA ásványianyag keverék állítólag nemcsak a regenerációt és az alvást javítja, hanem tesztoszteronfokozóként is működik. Vajon miért ekkora a felhajtás körülötte? Cikkünkből most megtudhatod.

Számos táplálékkiegészítő létezik, amely segít az izomépítésben. A ZMA egy ilyen termék: A kapszula formájú ásványianyag kiegészítőt magas dózisú “tesztoszteron-fokozóként” hirdetik, amely javítja az alvást, regenerációt és teljesítményt. De mi rejlik valójában az USA-ban szabadalmaztatott aktív összetevőkből álló formulában?

Mi az a ZMA?

A ZMA a „Cink – Magnézium – Aszpartát” rövidítése, és egy speciális ásványi anyag kombináció, amely a következőkből áll:

30 mg cink (mono-L-metionin, aszpartát és oxid formájában)

450 mg magnézium (aszpartát és oxid formájában)

10,5 mg B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid formájában)

Az eredeti ZMA formulát az amerikai Victor Conte fejlesztette ki és szabadalmaztatva. A Snac márkájú “Pihenés és Regeneráció” kiegészítőként az elsődleges célja a jobb alvás és a regenerálódási képesség optimalizálása volt. A szabadalomban szó van egy anabolikus ásványi anyag támogató formuláról is, ezek a komplex ásványi anyagok támogatják az anabolikus folyamatokat a szervezetben. Az anabolizmus a sejtszerkezetek és testszövetek képződését írja le, és így létfontosságú az (izom)növekedés szempontjából.

Victor Conte nem ismeretlen alak a táplálékkiegészítők világában: részt vett egy jelentős doppingbotrányban (a Balco-ügy néven lett ismert), és még 2005-ben börtönbe csukták pénzmosás és doppingkereskedelem miatt.

Egy közleményben Conte hangsúlyozza, miért olyan egyedi a termék: az ZMA nem csupán cink és magnézium keveréke. A különlegességet a termelés során alkalmazott úgynevezett „reaktív kelációs folyamat” jelenti, amely során a cink és a magnézium “kettős kapcsolatba kerül” aminosav molekulákkal. Csak így képesek optimálisan felszívódni a szervezetben és megfelelő hatást kifejteni. Az eredeti receptnek csak az R jelzéssel ellátott termékek felelnek meg (ZMA®).

Mit tesz a ZMA?

A három mikró tápanyag, a cink, a magnézium és a B6-vitamin fontos feladatokat látnak el a szervezetben, amelyek különösen érdekesek a sportolók számára: többek között pozitív hatással vannak a regenerációra, az alvásra, a fehérje és energia anyagcserére, valamint a tesztoszterontermelésre.

Az egyes ZMA összetevők funkciói

Cink: Hatékonyan támogatja az immunrendszer működését, és részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcseréjében. A hiánya csökkentheti a tesztoszteron termelését, gyengítheti az immunrendszert és lassíthatja a regenerációt.

Magnézium: Támogatja többek között az ideg- és izomműködést. Csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget, fontos az energia anyagcserében, és hozzájárul az elektrolit egyensúlyához.

B6-vitamin: Victor Conte szerint a B6-vitamin javíthatja a cink és magnézium felszívódását. Emellett a B-vitamin (más néven piridoxin) támogatja az ideg- és immunrendszer működését, valamint részt vesz a fehérje- és glikogénanyagcserében.

A fentiek miatt a ZMA a következő hatásokkal kecsegtet:

Gyorsabb regenerálódás: Az ZMA szedése segíthet csökkenteni a regenerálódási időt edzés után.

Nyugodtabb alvás: Az alvás minősége nemcsak a teljesítményre, hanem közvetve a regenerálódási képességre is hatással van. A magnézium és a cink fontosak az alvás szabályozásában, és segíthetnek javítani az alvás minőségét.

Több tesztoszteron: A tesztoszteron nemcsak a legismertebb férfi nemi hormon, hanem fontos hormon az izomépítéshez és a teljesítményhez is. Tanulmányok szerint a cink segít szabályozni a tesztoszteron szintet, és a kiegészítőkkel való pótlás révén növelheti azt.

Mit mond a tudomány a ZMA-ról?

A cink és s magnézium általánosan vizsgált összetevők, azonban csak néhány tanulmány foglalkozott kifejezetten a ZMA speciális hatóanyag kombinációjával. Victor Conte az ZMA hatásáról szóló állításait elsősorban egy tanulmányra alapozza – méghozzá saját kutatására. Ebben a vizsgálatban 57 jól edzett egyetemi amerikaifutball-játékos ZMA-t szedett 8 hétig; végül csak 27 vizsgálati alany eredményeit tudták elemzésbe bevinni (15 placebót kapott, 12 ZMA-t).

A saját tanulmányában elért eredményeket „lenyűgözőnek” nevezi, mert az ZMA kiegészítő elsősorban az anabolikus hormonprofil javulásához vezetett (folyamatosan emelkedett tesztoszteronszint), amely izomerő és teljesítmény növekedéshez vezetett.

Egy 2004-es tanulmány más következtetésre jutott: Nem lehetett jelentős változásokat kimutatni az anabolikus hormonális állapotban, testösszetételben vagy az erőben a vizsgálati alanyoknál (42 edzett férfi) ZMA kiegészítő szedés után. Conte szerint az eredmény más összetevőkkel való kölcsönhatások révén jöhetett létre. Ebben a tanulmányban más ZMA terméket használtak, amely a fő hatóanyagok mellett két másik növényi anyagot is tartalmazott „anti-tápanyag” tulajdonságokkal: Véleménye szerint ez negatívan befolyásolhatta a cink és magnézium felszívódási képességét.

Ebben a tanulmányban az ZMA szedése semmilyen jelentős hatást nem mutatott a vér tesztoszteronszintjére és a tesztoszteron anyagcserére azoknál az embereknél, akik már cinkben gazdag étrendet folytattak.

Hogyan és mikor kell szedni az ZMA-t?

Conte ajánlása szerint este, üres gyomorra érdemes bevenni 3 ZMA kapszulát, lefekvés előtt körülbelül 30-60 perccel. Továbbá fontos, hogy ne vegyél be ZMA-t olyan termékekkel együtt, amelyek kalciumot tartalmaznak (például túró, tej vagy joghurt), mivel a kalcium gátolja a cink felszívódását a szervezetben.

Lehetséges mellékhatások:

Az ZMA kapszulák emésztési zavarokat okozhatnak, beleértve a hasmenést és gyomorgörcsöket. Fontos, hogy tartsd be az adagolási útmutatót, mivel az aktív összetevők már nagyon magas adagokban vannak jelen.

Ha érdekesnek találtad a fentieket, vedd figyelembe, hogy az alkotó kétes múltja és az elérhető tanulmányok hiánya nem igazán szólnak a termék mellett. Mennyire megbízható olyan kiegészítőket vásárolni valakitől, aki évekig illegálisan kereskedett szteroidokkal és növekedési hormonokkal?

Ha biztosra akarsz menni jobb egy fehérje- és cinkben gazdag étrendre támaszkodsz, valamint van egy megfelelő izomépítést segítő edzésterved.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.