A futás pozitív hatással van a fizikai és mentális egészségünkre, de vajon hány kilométert kell futni ahhoz, hogy kihasználhassuk a maximális előnyeit? A legtöbb ember tudja, hogy azoknál, akik sportolnak, kisebb a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázata, sőt általában tovább élnek, és általánosan elterjedt nézet, hogy minél több időt töltenek a futópályán, annál jobban kihasználhatják a pozitív előnyöket. A legújabb kutatások szerint valójában nem is kell túl sokat futni ahhoz, hogy hasznot húzzunk belőle.

A hosszabb nem jelent jobbat

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a rövidebb futóedzések is jelentős egészségügyi előnyökkel járnak, különösen a hosszú élettartamra és a mentális egészségre tekintettel. A heti többszöri legalább 3 km-es futás sok előnyt biztosíthat, különösen a hosszú élet szempontjából.

A kevesebb edzésidő is javítja a mentális egészséget

A testmozgás hatására jobban érezzük magunkat, de a több testmozgás nem feltétlenül jelent több egészségügyi előnyt. A mozgással és a depresszióval foglalkozó, nemrégiben végzett kutatási eredmények arról számoltak be, hogy azok a felnőttek, akiknek sikerült a legtöbb iránymutatás által ajánlott heti két és fél óra testmozgást elérniük, 25 százalékkal volt alacsonyabb a depresszió kockázata, mint azoknál, akik nem mozogtak.

Nincs időd heti 2,5 órát mozogni? Azok, akik az ajánlott heti két és fél órának csak a felét teljesítették, még így is 18 százalékkal alacsonyabb a depresszió kockázata azoknál, akik nem sportoltak.

Ha még csak most fogsz elkezdeni futni, lehet hogy nem tudsz ennyit időt rászánni, vagy a fizikumod még nem engedi meg egy ilyen táv teljesítését, ne stresszelj: így is mindenképpen plusz éveket adsz hozzá az életedhez és csökkented a betegségek kialakulásának kockázatát, sőt erősíted a mentális egészségedet is.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.