Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy érdemes-e beillesztened a szabad súlyzós gyakorlatokat az edzéstervedbe. A rövid válasz természetesen igen, de ássunk mélyebbre mi lehet az oka, annak hogy érdemes lecserélni a célzott izomcsoportokat erősítő gépeken végzett gyakorlatokat a szabad súlyzós változatukra.

Magától értetődik, hogy a szabad súlyók használata rendkívül sokoldalú lehetőséget kínál. Minden egyes izomcsoportot meg tudsz célozni ezekkel a gyakorlatokkal, kezdve a guggolástól, a törzset erősítő gyakorlatokon át egészen a bicepsz és tricepsz gyakorlatokig. Ez a sokoldalúság teszi igazán ideálissá őket minden edzettségi szintű személy számára.

A SZABAD SÚLYOK SEGÍTHETNEK IZOMÉPÍTÉSBEN

Amikor súlyt emelsz, apró sérüléseket hozol létre az izomrostjaidban. Idővel ezek a sérülések begyógyulnak, és az izmok erősebbek és feszesebbek lesznek. Ez a folyamatot hypertrophiának nevezzük és  lehetővé teszi az izomtömeg építését.

A szabad súlyok általában több izmot dolgoznak meg, mint egy fitnesz gép. A gépek csak egy meghatározott, fix mozgástartományban engedik a feladatot kivitelezni, míg a szabad súlyok az egész testedet igénybe veszik a mozgás kivitelezése közben. Ez azt jelenti, hogy még több izmot, még keményebben dolgoztathatsz meg, így lehetőéve téve az izomépítést az egész testedre nézve.

SEGÍTHET TÖBB KALÓRIÁT ÉGETNI

Amikor szabad súlyokkal dolgozol, nemcsak az edzés során égetsz kalóriát, hanem az edzés után is. Ennek az az oka, hogy a súlyok emelése gyorsítja az anyagcserédet, ami azt jelenti, hogy a tested pihenés közben is több kalóriát éget el. Kutatások szerint az edzés szabad súlyokkal hatékonyabb az anyagcsere növelésében, mint a gépekkel való edzés. Tehát, ha több kalóriát szeretnél elégetni és akár néhány kilót is ledobnál, a szabad súlyzós edzés a megfelelő választás!

HOZZÁJÁRULHAT AZ EGYENSÚLYOD ÉS KOORDINÁCIÓD JAVÍTÁSÁHOZ

Ahogyan fentebb már volt szó róla, hogy ha olyan súlyokat emelsz, amelyek nem fix pályán mozognak (mint a legtöbb fitnesz gép), a testednek keményebben kell dolgoznia az egyensúlyának fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy a szabad súlyok hozzájárulhatnak az egyensúlyod és koordinációd javításához, ami különösen előnyös lehet az idősebb korosztály számára.

Ez továbbá nagyobb agy-izom kapcsolatot is feltételez, ami hosszú távon segít abban, hogy nagyobb súlyt emelj, és figyelmedet az edzéseidre összpontosítsd.

Tehát, a szabad súlyzós edzés sokoldalú, hatékony és a tudományosan is alátámasztott tény, hogy érdemes beiktatnod az edzésprogramodba. Lehetsz kezdő vagy tapasztalt, a szabad súlyok beillesztése az edzéstervedbe segíthet elérni a céljaidat és javítani az általános egészségedet, jóllétedet. Ragadj meg egy rudat, pakolj rá néhány tárcsát, és kezdj el te is szabad súlyokkal dolgozni!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.