Edzés után kellemesen megizzadtál és érzed, hogy az izmaid megfelelő terhelést kaptak. Ez jó, gondolhatnád, ugyanis végig csináltál egy nagyszerű edzéstervet. De vajon ez tényleg igaz? Honnan tudhatod, hogy jól edzettél? Szerencsére van néhány tippünk.

Az erős izzadás önmagában nem számít

Amikor az emberek izzadnak, úgy gondolják, hogy észszerűen kimerítették magukat. Sajnos ez csak részben igaz. Aki rendszeresen edz, annak jobb a hőszabályozása, és sokkal gyorsabban és bőségesebben izzad. A gyors izzadás a fittség jele is lehet. Azt, hogy jól edzettél-e, más szempontok alapján ítélendő meg.

Jól kell érezned magad edzés után

Első hallásra furcsán hangzik, de ez egy jó jelző. Ha a legkimerítőbb edzésprogram után is jól érzed magad, akkor valószínűleg mindent jól csináltál. Még akkor is, ha fájnak az izmaid, és teljesen kifulladsz. Ha rossz érzésed van, akkor valószínűleg túlzásba vitted.

A jó rugalmasság érzése

Nem olyan könnyű leírni, de tegyünk egy próbát: Az izmaid edzés után túlzottan savasodottnak és merevnek érezhetők, mégis megmarad a jó mozgékonyságuk, akár másnap is, akkor ez egy másik jele annak, hogy jól edzettél, még akkor is, ha teljesen kimerítetted magad. Ez érvényes mind az erő, mind az állóképességi edzésre.

Az utolsó ismétlések

Ahhoz, hogy folyamatosan fejlődj, időnként próbára kell tenned a határaidat. Ez különösen igaz a súlyzós edzésekre. Az utolsó ismétlés különösen jó mérőszám. Ideális esetben segít, ha kihívást jelentő, de teljesíthető súlyokat választasz. Egy gyakorlat utolsó ismétléseinek nehéznek kell lennie számodra, de megfelelő technikával, szabályosan kell végrehajtani őket. Ha rendszeresen teszteled a maximális erődet, az segít megtalálni a számodra megfelelő súlyokat.

Idővel fejlődsz

Nem számít, hogy állóképességi sportot, súlyzós edzést vagy – jobb esetben – a kettő kombinációját űzöd. A fejlődés csak ritkán azonnali. Idővel változásokat kell érezned: Ugyanazt a távot gyorsabban lefuthatod anélkül, hogy nagyobb kihívásnak találnád. Könnyen tudsz több fekvőtámaszt csinálni vagy nehezebb súlyokat emelni. A tested sziluettje mindenki számára láthatóan megváltozik. Mindezek azt jelzik, hogy jól edzettél. Lehet, hogy újra kell gondolnod az edzésedet, ha ez nem így van.

Jól tudsz aludni éjszaka

Az egyik legjobb jelzője annak, hogy nem edzettél jól, a rossz alvás. Ha felpörögsz, a pulzusod nem akar lecsillapodni, vagy fájnak az izmaid, akkor biztosan túlzásba vitted. Másrészről, a rendszeres mozgás, de még a megerőltető gyakorlatok is segítenek a jó alvásban. Ha jól edzel, mélyebben alszol, jobban és gyorsabban regenerálódsz.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.