A súlyzós edzés utáni kardiózás érdekes lehetőség lehet mindazok számára, akik az erő- és állóképességi edzést szeretnék egymás után kombinálni. Ha már edzel, miért ne dolgoznál fél órával többet, és csinálhatnál egyúttal állóképességi edzést is?

Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, ha azt szeretnéd, hogy az erő- és állóképességi edzésed hatékony legyen.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért érdemes a súlyzós edzés után állóképességi edzést végezni, és mit kell szem előtt tartanod, ha ezt a két dolgot egy edzésen belül kombinálod.

Miért kell súlyzós edzés után állóképességi edzés?

Egészségügyi szempontból semmi sem jobb, mint a rendszeres erő- és állóképességi edzés kombinációja. A legtöbb ember fittségi céljait is a két típus kombinálásával lehet a legjobban elérni. Ez a kombináció azonban nem mindig ilyen egyszerű, elvégre mindenkinek csak korlátozott mennyiségű idő áll rendelkezésére.

Ezért van főként értelme a kombinációt a lehető legközvetlenebbül megszervezni. Miért ne végeznénk tehát közvetlenül a súlyzós edzés után egy kis kardióedzést?

Ez hatalmas mennyiségű idő spórolást jelent. Nem kell újra elindulnod, a bemelegítésre és a levezetésre sem kell plusz időt szánni, nem kell újra átöltöznöd, lezuhanyoznod stb. Mindez rengeteg időt takarít meg.

Természetesen ez egy fontos motivációs tényező is. Ha már edzel, akkor könnyebb lesz egy kicsit több időt fektetned egy rövid kardióedzésbe. Elvégre már ott vagy, felöltözve és bemelegítve. A szükséges motiváció sokkal kisebb, mint egy önálló állóképességi edzéshez. Vannak, akiknek még nehezebb motiválni magukat, különösen, ha állóképességi sportról van szó.

Mit kell figyelembe venni, amikor kardiózol a súlyzós edzés után

Mint láthatod, sok minden szól a  súlyzós edzés utáni kardiózás mellett. Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, ha a lehető legjobb eredményt szeretnéd elérni. Ez vonatkozik az erő- és izomépítésre, valamint az állóképességi teljesítményre is. Természetesen soha nem szabad szem elől tévesztened, hogy mi a legjobb az egészségednek.

Állíts fel prioritásokat

Ha a kardióedzést súlyzós edzéssel szeretnéd kombinálni, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hol van az edzés prioritása. Az súlyzós edzés után inkább kiegészítéseként végzed a kardióedzést, vagy valójában az súlyzós edzésedet a kardiózás hasznos kiegészítőjeként végzed? Ettől függően kell megszervezned a teljes edzésterved.

Ha egyértelműen a súlyzós edzés élvez prioritást, akkor az súlyzós edzés utáni rendszeres kardióedzés kiegyensúlyozottság és egészség szempontjából elegendő lehet. A másik véglet az állóképességi sportoló, akinek legalább hetente kétszer kellene  súlyzós edzést végeznie az állóképességi sport kiegészítéseként.

Ne ess túlzásba!

Ha közvetlenül az súlyzós edzés után kardióedzést végzel, az további oxidatív stresszt jelent az izmaid számára sőt elhalasztod azt az időpontot is, amikor az súlyzós edzés után étkezéssel és/vagy fehérjeturmixszal feltöltöd az energiaraktáraidat. Tulajdonképpen késlelteted a súlyzós edzés során megterhelt izmaid regenerációjának „beindítását”.

A súlyzós edzés utáni 20 perc-1 óra közötti kardió edzéssel ez a hatás elhanyagolható. Ha azonban 1,5 órányi súlyzós edzést végzel, majd további 2 órát futsz, az visszavetheti a fejlődésedet.

Ne csinálj semmi túl intenzívet

A súlyzós edzés utáni kardió sem lehet túl intenzív. Egyértelműen a súlyzós edzésed kiegészítőjének kell tekintened.

Az előzetes terhelés miatt valami alap állóképességi edzés a legjobb választás.

A lényeg a következő

Lehet értelme annak, hogy közvetlenül a súlyzós edzés után kardióedzést végzel. Tisztában kell lenned a prioritásaiddal ahhoz, hogy eldönthessed, hogy ez elég-e neked, vagy további kardióedzésekre van szükséged.

Az állóképességedet sem szabad túl sokáig vagy túl intenzíven fejlesztened, ha egy kemény  súlyzós edzésprogramot végzel.

Ha betartod a fent leírtakat, akkor semmi sem akadályozza meg, hogy az erő- és állóképességi edzéseidet ilyen módon kombináljad.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.