A legnagyobb vita

A hasprés lehetséges kivételével, nincs még egy gyakorlat, ami akkora vitát váltana ki, mint a guggolás. Félre téve a kérdést, hogy egyáltalán kellene végrehajtanod guggolást vagy nem, (Men’s Health szerint egyértelműen igen), arról szeretnek a szakértők legjobban vitatkozni, hogy hol van a gyakorlat ideális mélysége.

Az egyik oldalon vannak az ass-to-grassers, vagyis a „koppig” képviselői, akik azt tartják, hogy nem végzünk teljesértékű guggolást, ha nem guggolunk le teljesen a földig, vagy ameddig a térdhajlítóink összeérnek a vádlikkal. Ők azt állítják, hogy ami ennél kevesebb az nem a teljes mozgástartományban dolgozik ezért az összeszedett izomtömeg sem lesz optimális.

Ezzel szemben vannak azok az edzők, akik a comb a talajjal vízszintesre esküsznek. Ennél mélyebbre guggolva csak a térdedre ható nyomó, feszítő erőt növeled megkockáztatva ezzel egy sérülés lehetőségét.

Melyik a helyes oldal? Mindkettő, vagy inkább egyik sem, ha nincs egyénre szabva. A Te guggolásod mélysége egyedül csak és kizárólag a te egyéni testi felépítéseden, anatómiádon és biomechanikádon múlik.

Guggolj olyan mélyre amilyen mélyre tudsz guggolni, tökéletes végrehajtással!!! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy addig süllyedj le amíg a gerincedet neutrális helyzetben meg tudod tartani, vagyis a gerinc ívek a természetes görbületeiket tudják tartani. Sarkaid maradjanak a talajon és a térdeid ne előzzék meg a nagylábujjaidat.

Amennyiben kivételesen jó csípő- és bokaízületi mobilitással rendelkezel, képes leszel teljesen koppig leguggolni, amire a legtöbb ember utoljára akkor volt képes, amikor totyogva járni tanult. Ha átlagos vagy azon aluli csípő- és bokaízületi mobilitással rendelkezel, akkor meg kell állítanod a süllyedést még az előtt, hogy a combjaid párhuzamosak lennének a talajjal. Kutatások azt mutatják, hogy ezzel a technikával elvégzett guggolás is rendkívül hatékony az alsó végtag erejének a fejlesztésében.

Személy szerint, a párhuzamos megállást javaslom a legkevésbé mindenkinek. Ennek oka, hogy a legnagyobb terhelést a térdízület számára az a pillanat jelenti, mikor a comb a talajjal párhuzamos és a quadriceps femoris-t (térdfeszítő izomzat) is ebben a helyzetbe éri a legnagyobb feszültség. Megállítani a mozdulatot ebben a helyzetben majd megkezdeni az emelkedést a leginkább kíméletlen a térdízülettel szemben.

Mikor a guggolásról beszélünk a helyes technika és kivitelezés mindent felül ír. Minél többet gyakorolja valaki és használ mellette egyéb gyakorlatokat a csípő- és bokaízület lazítására annál mélyebre fogja tudni engedni a mozdulatot, mindezt helyes formával biztonságosan. A lényeg, hogy győződj meg róla, hogy helyesen a saját testednek megfelelően guggolj!

Kérdésekkel a guggolás helyes technikájával kapcsolatban, keressetek nyugodtan! A cikket nem egy az egyben fordítottam le, saját nézőpontomat vittem bele ott, ahol nem értettem egyet az információval.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Gallai Dávid

davidg1@windowslive.com

Eredeti forrás: https://www.menshealth.com/fitness/a32576846/how-low-you-should-squat/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.