Hazánkban az egyik leggyakrabban fogyasztott hal: a tonhal. De szabad még fogyasztanod? A következő dolgokat még mindenképp tudnod kell, mielőtt bevásárolnál.

Szeretjük a tonhalat, a konzerv tonhal különösen népszerű: salátában, pizza feltétként vagy akár egy kis pástétom formájában. Legalább ugyanolyan ízletes, mint a sült tonhal steak, amely kicsit gyengédebb, sós ízű. A nyers tonhal steaket 4-6 percig egy serpenyőben pirítják, így a steak közepe kissé nyers marad. Ez manapság már majdnem kuriózumnak számít.

Tudtad? Több mint 15 tonhalfaj létezik, ebből leggyakrabban csak 4 fajta végzi a tányérunkon: a bonito (a tonhal közeli rokona), a sárgaúszójú tonhal, a nagy szemű tonhal és a fehér tonhal. A kékúszójú tonhal és a vörös tonhal, a felhasznált tonhalnak csak 1% -át teszi ki.

Miért is szeretjük a tonhalat?

A tonhalat azonban nemcsak intenzív íze miatt, hanem nagyszerű tápértékei miatt is szeretjük. A sportolók, és akik fogyni szeretnének, alacsony kalóriatartalmára és a sósvízi halként magas fehérjetartalmára bátran támaszkodhatnak, egy személyre szabott étrend kialakításakor. 100 gramm tonhal, csak 144 kalóriát, 5 gramm zsírt tartalmaz. Szénhidrát egyáltalán nincs benne, viszont nagyon magas 23 grammnyi fehérjetartalmával a szervezetünk jó barátja lehet.

Ezentúl is egyél tonhalat?

Újra és újra halljuk a híreket a tengerek túlhalászásáról és a járulékos fogások problémájáról. Valójában a túlhalászást tekintik a legnagyobb veszélynek a halállományokra, és így az óceánok/tengerek egészségére is. Ezért kérünk, tudatosan fogyaszd ezeket az élőlényeket, így a tonhalakat is – minden egyes nap szükségtelen betenni a kosárba. Ezeken kívül számos más táplálék van, amit be tudsz illeszteni az étrendedbe.

Mi a megoldás?

Annak érdekében, hogy lelkiismereted ne legyen útban vásárláskor, néhány tippet is alkalmazhatsz. Például tájékozódhatsz, honnan származik a tonhal és hogyan fogták ki. Például az Indiai-óceánban a sárgaúszójú tonhal túlhalászott, míg az Atlanti-óceán keleti részén lévő bonitó jó állományokkal rendelkezik. Ezen kívül a tonhalat nem szabad úgynevezett halgyűjtővel (FAD) fogni, mivel ezek nagy járulékos fogásokat okoznak, beleértve a teknősöket és a cápákat is. A probléma: Sok tonhaltermék esetében sem a tonhal pontos származási helyét, sem a halászati ​​módot nem tüntetik fel. Azonban segít például az MSC pecsétje (Marine Stewardship Council), a kis fóka jel jól jelzi, hogy a tonhal valószínűleg fenntartható módon halászott.

Recept ötlet!

Próbáld ki a tonhal steaket! Sült édesburgonya gerezdekkel és pestoval készítve egyszerűen elkészíthető és valóban tápláló étel lesz a tányérodon.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 tonhal steak (MSC tanúsítással)
  • 8 közepes méretű édesburgonya
  • 1/2 citrom
  • zöld pesto
  • olívaolaj
  • só, bors, pirospaprika az ízesítéshez

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel a sütőt 200 ° C-ra.
  2. Hámozd meg az édesburgonyát, és hosszirányban negyedeld.
  3. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, öntsd nyakon olívaolajjal, hintsd meg sóval, borssal és pirospaprikával. Süssük a sütőben kb. 20 percig.
  4. A tonhal steaket enyhén sózd, borsozd, és forró serpenyőben kevés olívaolajjal süsd 4-6 percig, vastagságától függően.
  5. Ha kész, tálald a tonhalat az édesburgonya gerezdekkel, egy negyed citrommal (vagy annak levével) és a zöld pestoval együtt.

Következtetés: Nem mindig tonhalkonzervet kell enned. Nyilván azonnal készen áll a fogyasztásra, de hosszú távon nagyon monoton és káros tud lenni az élővilágra. Halak vásárlásakor vedd figyelembe a származást és a halászati ​​módszereket, ez az egyetlen módja annak, hogy fenntartható módon fogott halakat használjunk. Mivel ez az információ nem található minden tonhalterméken, legalább ellenőrizd, hogy a hal MSC-tanúsítvánnyal (kis fóka pecsét) rendelkezik-e.

Jó ételekkel és makulátlan lelkiismerettel kívánunk jó étvágyat!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.