A célok megtalálása nem könnyű feladat. Szinte minden olyan döntés mögött az a motiváció áll, hogy elérj végre valamit, amit eddig nem tudtál. Lehet az egészséges szokások kialakítása, vagy egy döntés, hogy holnaptól edzőterembe fogsz járni.

A célok sokféle formát ölthetnek. Van, aki csak saját magát szeretné fejleszteni, sokan egy kihívásra vagy eseményre akarnak felkészülni és vannak, akik egyszerűen csak jól akarják magukat érezni.

Hogyan találjuk meg ezeket a célokat? Gyakran hozhatja őket egy adott életesemény vagy csak a mindennapi élet állít elénk új kihívásokat, azonban a céloknak személyre szabottnak kell lenni, nem lehet egy általános megközelítést alkalmazni rájuk. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket arra vonatkozóan, hogyan találhatod meg a saját céljaidat. Kezdjünk is bele:

TALÁLD MEG A „MIÉRT”-ET

Akár tudatosan, akár tudat alatt, valamikor már meghoztad a döntést, hogy javítasz az egészségeden. Fontos, hogy megtaláld a „miért”-et és legyen egy átfogó célod, ami neked és nem másoknak fontos. Ha ez a cél nem tőled, hanem valaki mástól származik, akkor nagyobb kihívást jelenthet a motiváció fenntartása.

GYŐZŐDJ MEG RÓLA, HOGY EZ A MEGFELELŐ CÉL

Túlságosan gyakori, hogy az emberek olyan célt tűznek ki maguk elé, amely nem feltétlenül a megfelelő számukra. Például, ha van egy bizonyos esemény vagy mérföldkő, amely felé törekszel, akkor mondhatod, hogy „a nyaralásom előtt le akarok fogyni X kg-t”. Bár hasznosnak tűnhet, hogy számot adunk a dolgoknak, az, hogy hogyan nézel ki és hogyan érzed magad a testedben, sokkal több, mint a mérlegen látható szám. Nagyon sok más tényező is van, például az izomtömeged, és egyszerűen az, hogy hogyan érzed magad, amikor a tükörbe nézel.

Ehelyett egy olyan cél kitűzése, mint például „magabiztosnak és boldognak akarom érezni magam a testemben a nyaralásom előtt”, jobban megfelel annak, amit el akarsz érni, és enyhíti a nyomást, hogy elérj egy bizonyos számot, ami valójában nem jelent semmit.

BONTSD LE A CÉLJAIDAT KISEBB CÉLOKRA

Néhány célt megterhelőnek érezhetsz, ezért fontos, hogy ezeket kisebb, jobban kezelhető mérföldkövekre bontsad le. Például, ha a fenti célhoz viszonyítjuk, hogy „magabiztosnak és boldognak akarom érezni magam a testemben a nyaralásom előtt”, akkor ezt kisebb célokra lehet lebontani, beleértve a heti háromszori testmozgás kitűzését, a heti egészséges ételek elkészítését stb. A nagyobb cél a kisebb célok elérésének eredményeként fog megvalósulni, és élvezheted, hogy menet közben kipipálhatod őket a listádról!

REÁLIS CÉLDÁTUMOT HATÁROZZ MEG

A célok ritkán rövid távúak, ezért fontos, hogy reális befejezési dátumot határozz meg, amire el akarod érni őket. Különösen, ha saját egészségedről és jólétedről van szó. Az új szokások kialakításához és az életmódváltáshoz időre van szükség, ezért ne legyél túl szigorú önmagadhoz, és ne adj túlságosan ambiciózus határidőket arra vonatkozóan, hogy mikor szeretnéd elérni a céljaidat.

A TANULSÁG

Ha úgy döntesz, hogy javítasz az egészségeden, akkor fel kell készülnöd arra, hogy ez egy hatalmas életmódbeli változás, melyet érdemes pontosan megtervezned, és ahogy fentebb olvashattad, apróbb mérföldkövekre felbontanod. Erre érdemes időt szánnod, mert végső soron ez a te választásod, és nem másoknak akarsz megfelelni. Sose felejtsd el, hogy mindig maradj igazságos magaddal szembe, a célok eléréséhez vezető út nem feltétlen teljesen egyenes.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.