Mindnyájan szeretjük a kenyeret, viszont nem mindegy, hogy mi került rá feltétként. Készítsük el otthon saját magunknak! Van néhány nagyon egyszerű, és még annál is finomabb növényi alapú kence, amelyek szendvics alapnak vagy akár főzéshez is tökéletesek.

1. Hagymakrém

Hozzávalók:

  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 1 dl Bió hidegen sajtolt sütőolaj
  • 2 evőkanál natúr napraforgómag
  • Só ízlés szerint
  • Fokhagymagranulátum vagy 2-3 gerezd fokhagyma
  • Fehérbors

A hagymákat felszeljük, nem kell, hogy szép egyenletesek legyenek, hiszen úgy is megy majd a késes aprítóba.

Hevített olajon aranybarnára sütjük, hozzáadjuk a napraforgómagot, összepirítjuk, ízesítjük a sóval, fűszerekkel majd ha már minden jól átpirult mehet a késes aprítóba, ahol krémes állagúra mixeljük. És kész is!

2. Natúr padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 dl hidegen sajtolt Bio sütőolaj
  • 2 evőkanál natúr napraforgómag
  • Só ízlés szerint
  • Fehérbors

Első körben a padlizsánt megtisztítjuk, felkockázzuk ujjnyi vastagságúra, félretesszük. Ezután a hagymákat felszeljük, majd a hevített olajon aranybarnára pirítjuk. Mehet bele a padlizsán és a só, elkavarjuk, lefedjük. 5 perc elteltével levesszük a födőt és anélkül pirítjuk tovább. Kevergetni érdemes néha-néha, nehogy leégjen. Ha már a padlizsán teljesen megpuhult mehet bele a fokhagyma összezúzva, a napraforgómag és a többi fűszer. Összepirítjuk, majd késes aprítóba tesszük. 2-3 perc alatt krémes állagúra mixeljük.

3. Paprikás padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű padlizsán
  • 1 kis méretű Kápia paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 dl Bió hidegen sajtolt sütőolaj
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • Só ízlés szerint
  • Őrölt pirospaprika
  • Fehérbors

A hagymákat felszeljük, hevített olajon kezdjük el sütni, majd a felcikkezett paprikát hozzáadjuk. Amint összepirult mehet bele a felkockázott padlizsán és a só. 5 percig lefedve pároljuk, majd utána fedő nélkül pirítjuk tovább. Amint a padlizsán és a paprika is szépen átsült, hozzáadjuk a fokhagymát, borsot, napraforgómagot és összepirítjuk őket. Mikor elzártuk a tüzet csak utána rakjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd mehet a késes aprítóba és pár perc alatt krémes állagúra mixeljük.

Mind három krém nagyon finom pirítósra kenve, zöldségekkel, vagy akár tészta szószok ízesítésére. Hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható.

Havasi Anna

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.