Mindent beleadsz, hogy erős karjaid legyenek, de az edzéseid nem olyan hatékonyak, mint vártad? Az ebben a cikkben leírt 5 hibából legalább egyet majdnem mindenki elkövet. Olvass figyelmesen, légy hatékony!

Hetek óta edzed a karod – emelgeted a súlyokat, jógázol, de semmi sem történik? Ez frusztráló, de ne dobd be azonnal a törülközőt, mivel ez a cikk segíthet abban, hogy megváltoztasd a következő edzéseid jelentőségét. A helyzet az, hogy majdnem minden sportoló elkövet néhány apró hibát a karedzések során, amelyek a várt eredményt redukálhatják. A 5 leggyakoribb hiba valamelyike becsúszott az edzéseidbe? Azonnal fel kell számolnod, hogy a jövőben a jól megérdemelt tónusos karjaidat ünnepelhesd.

Mutatjuk melyek lehetnek ezek:

 1. Túl egyoldalú gyakorlatok

Nézzünk szembe a tényekkel: akár 100 ismétlésnyi tricepsz gyakorlatot is végezhetsz, ám ettől nem fogsz megszabadulni a népszerűtlen “hullámzó kartól”. Heidi Powell – az Extreme Weight Loss amerikai televíziós műsor házigazdája – tudja, miért van ez így: “Sem a súly, sem a számtalan ismétlés nem segít az „integető izmok” ellen”. “Így csak megerősíted/megvastagítod az izomzatod, de ezen a ponton nem harcolsz a zsírral, ami elfedi!” – mondja Powell.

 1. A túlterhelés könnyen kontraproduktív lehet

Mindig beleadsz mindent, és néha még többet is? Lauren Williams edző óvva int attól, hogy az edzés során nehogy túlterheld magad. “A túl erőteljes gyakorlatok megakadályozzák a mozgás megfelelő végrehajtását”. Vegyük például a fekvőtámaszt: Ha nem tudod teljes mértékben végrehajtani – a mellkasod a talajra ereszteni és onnan felnyomni, közben a tested egyenesen tartani – próbálj ki egy egyszerűbb változatot, például a női fekvőtámaszt (mikor eközben a térdeiden támaszkodsz). “Ügyelj rá, hogy minden ismétlést végig és szabályosan hajts végre, így gyorsabban javul az izomtónusod és az erőd. Így van ez, a kar edzésénél is.” – mondja Williams.

 1. Csak a felsőtest edzésével nem sok jár együtt

“A teljes test edzésével időt spórolhatsz,  gyorsabb eredményeket hoz” – mondja Jillian Michaels, személyi edző és a FitFusion alapítója. “A kombinált gyakorlatok (összetett gyakorlatok) több kalóriát égetnek és hatékonyabbá teszik az edzést” – mondja. A zsírégetés szükséges a zsírraktáraid lebontásához, még a karjaidon is! A karok zsírpárnáinak kezelésére olyan gyakorlatokat javaslunk, mint a fekvőtámasz, a tolódzkodás és az (egykezes) evezés. Ezek a gyakorlatok sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyek csak a test egy részére összpontosítanak.

 1. A túl könnyű súlyok

Vége a napoknak, amikor könnyű súlyokkal edzettél, mert nem akartál túl izmos lenni. “Ha izmos és definiált karokat akarsz, akkor feltétlenül nagyobb súlyokkal kell edzened” – mondja Holly Rilinger, a Flywheel és a Nike edzője. “Ha könnyedén meg tudod ismételni a gyakorlatot 20-szor anélkül, hogy ténylegesen kifárasztanád magad, akkor a súlyok feltétlenül túl könnyűek.” Fokozd a hatást, válts nagyobb súlyokra és 8-12 ismétlésszámokra!

 1. A helytelen testtartás

Ellenőrizd a tükörképedet – a vállad előreesik, vagy fel van húzva a füledhez? Egyik sem ideális. Ennek leküzdése érdekében bizony gyakran tükörbe kell nézned, hogy megbizonyosodj arról, hogy a mellkasod és a vállaid nyitott pozícióban vannak. Ilyenkor mindig nyomd lefelé a vállaid, és húzd hátra őket. Ennek elkerülhetetlen jelentősége lehet, a feladatok kivitelezésében és azok hatékonyságában!

Összegzésként: A karok edzése nem merül ki csak a súlyzók emelgetésében, hanem a részletek is rendkívül fontosak. Ha elkerülöd legalább ezeket a hibákat és követed a tippeket, hamarosan eléred a célodat, biztosak vagyunk benne.

Ám ha kérdésed lenne, bizonytalan vagy, keresd bizalommal edzőinket tanácsokért, edzésekért, tippekért. Szakértő segítséggel még az itt nem említett hibák is kiküszöbölhetők, redukálva a célodig vezető utat!

Jó edzést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.