Ha az edzés közben csak egy ízületet akarsz megdolgoztatni, azt ajánljuk mindenképpen válaszd a csípődet. Ha pedig a férfiak számára a legjobb csípőgyakorlatot akarod végezni, válaszd a felhúzást.

A csípő a test egyik legnagyobb súlyt hordozó ízülete. Az emberi mozgás epicentruma, amely hatással van mindenre, ami a törzsben, illetve a felső- és alsó testrészekben történik.

A csípőd 21 különálló izmot tartalmaz, köztük a tested legnagyobb és legerősebb izmait. A felhúzás garantáltan mindegyiket megdolgoztatja.

Miért ennyire hatékony gyakorlat a felhúzás?

A felhúzás az egyik legalapvetőbb mozgásmintát, a csípő hintáját használja fel a teljesítményed javítása érdekében. A kivitelezés és az egyensúly csiszolásával pedig az egész testben csökkented a sérülésveszélyt. Sok gyakori sérülés gyökere a csípőficam. A farizmok és a combfeszítők erősítésével az egész testedben javul az emelő és atlétikai képességed.

Szóval mondhatjuk, hogy a felhúzás egy csípőgyakorlat, amely minden izmodat megdolgoztatja – nagymértékben erősíti a kezedet, a válladat, a hátizmaidat és a törzsedet. Sőt, a kutatások szerint a felhúzás a planket is felülmúlják a haránt hasizom, a törzs legmélyebben fekvő izomzatának edzésében. Ha jól csinálod, a hátadnak sem árt, csökkentheti az alsó hátproblémákkal küzdő emberek fájdalmat.

Hogy kell a felhúzást tökéletesen végrehajtani?

Fontos, hogy nincs legeslegjobb felhúzási beállás vagy pozíció. Ha nem emelsz versenyszerűen, senki nem kényszerít rá, hogy a súlyzót a földről húzd fel. A medence és a combcsont anatómiai felépítése, a végtagok hossza és a combhajlító izmok mozgékonysága mind befolyásolják, hogy milyen lábhelyzet és rúd- vagy súlymagasság a legjobb számodra.

A legjobb döntés az lehet, ha szánsz rá időt és kitapasztalod melyik pozíció működik számodra a legjobban. Kísérletezz!

Ha eddig a felhúzás nem szerepelt az edzéstervedben, legjobb ha egy trap rúddal kezded. Ez a rúd a tömegközpontodat a rúd belsejébe helyezi, ami azt jelenti, hogy kevesebb erő nehezedik a gerincedre, sőt nem igényel túl nagy hajlékonyságot sem. Leegyszerűsítve a legtöbb embernek megfelel.

Ezután érdemes eldöntened a kezdő pozíciót, mely lehet hagyományos csipőszélességű állás vagy a szélesebb szumó állás. Próbáld ki mindketőtt és döntsd el melyik jobb Neked. Próbálj ki több lábelhelyezést, mivel egyikünk teste sem teljesen szimmetrikus, így a beállásnak sem kell annak lennie.

Bármelyiket is választottad nem árt ha tudsz néhány dolgot, hogy kihasználhasd az előnyeit és minimálisra csökkentsd a sérülésveszélyt:

1. Feszítsd meg a törzsedet

A feszes törzs csökkenti a gerinc túlzott terhelését és segít az erőátvitelben az alsó és a felső testrészeid között. Kivitelezés közben gondolj arra, hogy a törzsedet arra használod, hogy bordáidat a padló felé irányítsd, miközben egyenes marad a hátad.

2. Hintázz, ne guggolj

Ereszkedés közben nyomd a csípődet magad mögé. A térdedet minimálisan kell csak behajlítanod és éppen egy kicsit mozdulhatnak maximum előre.

3. Használd a hátizmaidat

A lapockák lefelé szorítása megakadályozza, hogy a vállaid előre jöjjenek, ami gyakran előfordul a mozdulat alsó részénél.

Használd a karodat kötélként

A hátizmok és a deltaizmok izometrikusan dolgoznak a felhúzás során. Nem emelik aktívan a súlyokat. Használd a csípődet a mozdulat végrehajtásához, egyszerűen csak arra koncentrálj, hogy a felsőtestedet feszesen tartsd.

Húzd ki magad

A súly felhúzása vagy a csípő előretolása helyett gondolj arra, hogy egyenes legyél és a padlót elhúzd magadtól. A mozdulat végén pedig egy függőleges plank helyzetre gondolj.

Tartsd a súlyt közel magadhoz

Ha egyenes rudat használsz, akkor majdnem a lábadat súrolnia kell, amikor emeled és engeded. Ha trap rudat használsz a kezed közvetlenül a lábad mellett lesz. Bármelyikkel is csinálod a súlyzó előre lendülésének megakadályozása csökkenti az alsó hátra eső terhelést.

Kezdd a koncentrikus fázissal

Technikailag semmi akadálya sincs, hogy a leeresztő fázissal kezdd a gyakorlatot, azonban ha a húzó fázissal kezded csökkented sérülésveszélyt és a lendületet sem tudod kihasználni.

Hogyan illeszd be a felhúzást az edzéstervedbe?

Ahhoz, hogy igazán hasznos legyen ez a gyakorlat, érdemes legalább kétszer beiktatnod az edzéstervedbe hetente. Ha több féle kivitelezés is működik számodra, érdemes variálnod őket.

Általában az edzés kezdetén, nem sokkal a bemelegítés után érdemes végezned. Mivel egy rendkívül összetett gyakorlat, ezért minél fáradtabb az izomzatod és az idegrendszered annál jobban romlani fog a végrehajtáshoz kapcsolódó hatékonyságod. Nem érdemes 6 ismétlésnél többet végezned egy sorozatban. A legjobb az lehet, ha 4 sorozatot végzel 6 ismétléssel, vagy 5 sorozatot 5 ismétléssel. Ha a sorozatok után úgy érzed, hogy elfogyott az erőd, tarts egy legalább 2-3 perces pihenőt.

Minden gyakorlatnál de ennél különösen igaz, hogy a minőség és a tökéletes végrehajtás sokkal fontosabb mint az ismétlések száma.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.