Egy tanulmány szerint ezzel a 20 perces zsírégető gyakorlattal tényleg sikerülhet!

Tényleg megszabadulhatsz a hasi zsírtól?

Hihetetlennek tűnik, igaz? Nos, az is. Egy új tanulmány szerint, egy bizonyos típusú edzés, úgy tűnik, valóban “égeti” a hasi zsírt – tudományosabban megközelítve a zsigeri zsírt.

A tanulmányban szereplő edzésterv a következőképpen nézett ki:

 • Keres egy kerékpárt vagy hasonló kardióeszközt.
 • Tekerj keményen a pedálokat(sprint) 8 másodpercig.
 • Lassíts, és 12 másodpercig normál tempóban pedáloz(regenerálódás).
 • Ismételd ezt 20 percig.
 • Végezd az edzést heti 3-szor 12 héten keresztül

A részletek

A fenti edzéssel a következő eredményt érték el:

2 kiló zsírvesztés, főként a hasi területen.

A zsigeri (szubabdominális) hasi zsír 17%-os csökkenése.

Mérhetően kisebb derékméret (már a 6. hét után).

Jelentős izomtömeg-gyarapodás a lábizmoknál

A vizsgálatban résztvevők 20-as éveikben járó túlsúlyos férfiak voltak, akiket arra kértek, hogy NE változtassanak a szokásos, silány étrendjükön. Ez nagyon fontos. A kutatók azt is megjegyezték, hogy hasonló hatásokat tapasztalhattak a nők is, valamint a más korú férfiak is.

A túlsúlyos srácok elkezdtek edzeni és fogytak. Mi ebben a meglepő?

Igen sejthető volt, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat, majd elkezd edzeni, akkor felgyorsul az anyagcseréje. Azonban van itt más érdekes dolog ezzel kapcsolatban, amit érdemes alkalmaznunk a saját edzéseinkre vetítve.

Először is, a vizsgálat résztvevői nem változtattak az étrendjükön, vagy legalábbis nem kellett nekik. A legtöbben valószínűleg tényleg nem változtattak rajta, de a kutatók feltételezték, hogy néhányan közülük tudat alatt módosíthatták az étrendjüket, mivel a nagy intenzitású szakaszos edzés étvágycsökkentő hatású lehet. (Legalábbis ezt mutatják egyes állatkísérletek.)

Ha belegondolunk az eredményekbe, ha a napi tápanyagbevitelüket 200-300 kalóriával csökkentették volna, akár 15 vagy több kilogrammot is fogytak volna.

Továbbá a résztvevők a zsírvesztés közben izmot is építettek. Persze, edzetlenek voltak, de az egyidejű zsírvesztés és izomnövekedés valóban megtörtént, úgyhogy a „lehetetlen!” retorikát el is felejthetjük.

Ne feledjük el, a résztvevők csak egy órát edzettek hetente: három 20 perces edzésük volt. A kapcsolódó vizsgálatokban a résztvevők egyenletes kardiót – kocogást vagy könnyű kerékpározást – végeztek NAPONként egy órán át, amivel nagyjából ugyanezeket az eredményeket tapasztalták, kivéve az új zsírmentes izomtömeget a lábakon.

Úgy tűnik, hogy heti 1 óra edzéssel szinte ugyanazt az eredményt lehet elérni, mintha heti 7 napot edzenénk.

Miért leginkább a hasi zsír csökkent?

A kutatók úgy vélték, hogy nagy intenzitású szakaszos edzés által termelt magas katekolaminszint “a zsigeri zsír csökkentésére való képességének hátterében állhat”. Más tanulmányokban kimutatták, hogy a katecholaminok a lipolízist serkentik, és “elsősorban a zsigeri zsírraktárakból történő zsírfelszabadulásért felelősek”.

A túlsúlyos fiatal nőkön és idősebb férfiakon végzett vizsgálatok, akik ezt a fajta testmozgást végezték, szintén a hasi zsír csökkenését mutatták ki. Ne feledjük, a has alatti zsír szoros összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával és más egészségügyi problémákkal. Ráadásul nem is túl szép.

Érdemes megemlíteni, hogy a kutatók szerint az edzés utáni zsíroxidáció is szerepet játszhatott a változásban.

Mit érdemes kezdeni ezekkel az információkkal?

Ha a fő célod a zsírégetés, akkor a nagy intenzitású, szakaszos edzésnek ez a stílusa rengeteg időt spórol meg… ha 20 percig képes vagy kitartani. A nyolc másodperces sprintek tizenkét másodperces “pihenőidővel” párosítva elég megterhelő lehet.

Kipróbálnád? Az edzésterv adott, válassz egy kardiógépet és 8 másodpercig add ki magadból amit bírsz, majd 12 másodpercig vegyél vissza, majd kezd elölről.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.