A gyakorlat pedig nem más, mint a power clean. A clean ezen formája az olimpiai súlyemelésben gyökerezik és bár önmagában versenyszámként nem szerepel, az edzésprogramok szerves része.

A kiindulóhelyzet lényegében megegyezik a felhúzás alaphelyzetével, azzal a fontos kitétellel, hogy nem használhatunk vegyes fogást, illetve a szumó-felhúzás sem alkalmazható. A súly megindítása előtt nagyon fontos, hogy a törzsizmok már feszülés alatt legyenek, de a farizmok és a combizmok előfeszítése is ajánlott. Hasznos tipp, hogy a széles hátizom megfeszítésével még nagyobb stabilitást tudunk elérni.

A kivitelezés során fontos, hogy a rúd útja közel legyen a testhez, mivel a felhúzás tetején csípőből meg kell lökni a súlyt. A lehető legnagyobb erő a tripla extenzióval fejthető ki, ami azt jelenti, hogy a boka plantárflexióban, a térdek és a csípő pedig teljes extenzióban vannak. Ebben a pillanatban a felső test erejével is húzzuk a súlyt, leginkább a trapéz izom felső részével. Amikor a rúd a legmagasabb pontján van, lendületesen beugrunk alá, mellkasra vesszük és kiállunk vele anélkül, hogy párhuzamos alá guggolnánk. A power clean és a clean squat között a különbség, hogy utóbbinál párhuzamosnál mélyebb guggolást is végrehajtunk a súllyal mellkasra vétel után.

A leírás elég összetettnek hangzik, a gyakorlatban viszont ennyire egyszerűnek tűnik a power clean:

Amennyiben megtetszett a gyakorlat, vagy szeretnél robbanékonyabb lenni, keress bátran!

Szilas Péter

Személyi edző

+36204840832

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.