Ha idén te adsz otthont a nagy karácsonyi vacsorának, és az egészségtudatosság is fő szempont, üss két legyet egy csapásra. Cikkünkben két klasszikus karácsonyi recept könnyedebb, egészségesebb verzióját prezentáljuk, amelyek biztosan kielégítik majd az egészségtudatos és ínyenc vendégeidet is.

Sárgabarackos citrusfélékkel töltött sonka

Töltsed meg sonkádat könnyű, élénk gyümölcsökkel és egy csipetnyi mézzel, hogy érdekes és vitaminokban gazdag karácsonyi vacsit varázsolj belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kiló extra sovány sonka
  • 18 darab aszalt sárgabarack félbevágva
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1,5 evőkanál narancshéj
  • 1 evőkanál méz
  • 4 evőkanál narancslé sűrítmény, szobahőmérsékleten
  • 60 ml friss citromlé
  • 2 evőkanál brandy vagy bourbon

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  2. Vágjunk lyukat a sonka közepén egy metszőkéssel.
  3. A nyílásba nyomjunk 6 sárgabarackot és mindegyik héjának a felét.
  4. Vágjuk keresztbe a sonka tetejét, nem túl mélyen.
  5. Helyezzük a sonkát egy tepsibe, és szórjuk köré a maradék sárgabarackot.

A szósz:

  1. Keverjük össze a mézet, a gyümölcslevet, a brandyt és a maradék héjakat.
  2. Kenjük meg a sonkát a mázzal, majd öntsük körbe a maradékkal.
  3. Süssük 40 percig, 10 percenként megkenve a tetejét.
  4. Szeleteljük fel, tálaljuk forrón és locsoljuk meg extra szósszal.

Lazac gombával és paprika mártással

Nyűgözzük le vendégeinket, és adjunk nekik egy egészséges dózis Omega-3-at a lazac tálalásával. Még a legnagyobb húsevők is többet fognak kérni.

Hozzávalók:

  • 2 nagy kaliforniai paprika
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 5 csepp stevia
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis hagyma, kockára vágva
  • 200 gramm shiitake gomba, szeletelve
  • 4 lazacfilé, egyenként 6 uncia
  • olívaolaj a lazachoz
  • több só, a lazachoz
  • petrezselyem, apróra vágva

Elkészítés:

Paprika püré:

  1. Tegyük a paprikát egy tepsibe, 180 fokos sütőbe.
  2. Süssük 10-20 percig, amíg a héja elkezd fonnyadni.
  3. Hagyjuk kihűlni a paprikát, távolítsuk el a szárát, majd vágjuk fel és távolítsuk el a magokat.
  4. Tegyük a paprikát, a citromlevet, a steviát és a sót egy turmixba, és pürésítsük simára.
  5. Tegyük át a paprikakeveréket egy kis serpenyőbe, és kissé melegítsük fel.

Gombakeverék:

  1. Tegyük az olajat egy serpenyőbe közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a gombát.
  3. Vegyük lejjebb a hőfokot, fedjük le és főzzük 10 percig.

A lazac elkészítése:

  1. A sütőt kapcsoljuk 250 fokra.
  2. Hagyjuk a hal bőrét a húson; öblítsük le, és papírtörlővel töröljük szárazra.
  3. Tegyük a halat a bőrével lefelé egy fém sütőlapra.
  4. Dörzsöljük be a filéket bőségesen olívaolajjal, majd szórjuk meg sóval.
  5. Vegyük le a sütő hőmérsékletét 125 fokra, majd tegyük a lapot a lazaccal a legalsó rácsra.
  6. Süssük 8-13 percig, hogy a filék legvastagabb részének közepe még áttetsző legyen, amikor egy metszőkéssel belevágunk.
  7. Amikor a lazac elkészült, tegyünk egy kis pirospaprikapürét mindegyik tányér közepére.
  8. Helyezzük a lazacot a püré tetejére, majd kanalazzuk a gombát a lazacra.
  9. Díszítsük petrezselyemmel
  10. Tálaljuk
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.