Remélem mindenki legalább egyszer már kipróbálta a számos növényi alapú tej valamelyikét. A boltokban vásárolható, felvizezett, tartósító-, emulgáló- és egyéb adalékszerekkel fűszerezett tejitalokkal ellentétben otthon elkészített verziójuk sokkal egészségesebb, finomabb, olykor olcsóbb alternatívát jelent és ami a legfontosabb, tudjuk mi kerül a poharunkba.

Lássunk is néhány egyszerű, általam is tesztelt receptet, rövid ismertetővel.

Mindenekelőtt, szükségünk lesz egy

  • nagy teljesítményű turmixgépre
  • szűrőzacskóra vagy steril pamut kendőre és legalább egy, nagyobb befőttes üvegre.

Mandulatej

A mandulatej az egészséges zsírok mellett kiváló magnézium-, kalcium-, kálium-, valamint E vitamin forrás. Az elkészítéséhez használjunk 250 g nyers mandulát 1-1,2 l vízzel és 1 teáskanál természetes édesítőszerrel, mint például agave vagy juharszirup. Fahéjjal és pár csepp vanília kivonattal is ízesíthető.

Elkészítés: Áztassuk be a mandulát egy napra, de legalább egy éjszakára, majd turmixoljuk össze a vízzel és édesítőszerrel 2 percen át. Ezután a szűrőzacskón (vagy steril pamut kendőn) keresztül szűrjük át, sajtoljuk ki belőle a nedvet. A zsákban, kendőben maradt pép kiszárítva akár felhasználható süteményekhez, palacsintához, így semmi nem vész kárba . A tej általában 3 napig fogyasztható , hűtőben tárolva.

Mogyorótej

A földimogyorót  vas-, cink- , B-vitamin- , valamint magas fehérjetartalma teszi jó alapanyaggá növényi tej készítéséhez.

Elkészítés:  Vegyünk 250 g nyers, semmiképp sem pörkölt földimogyorót és 1-1,2 l vizet. Ebben az esetben nem kell beáztatni, egyszerűen turmixoljuk össze, míg pépes állagú lesz, majd a mandulatejnél már említett módszerrel szűrjük át. Szavatosággát 2-3 napig őrzi, hűtőben tárolva.

(Gluténmentes) Zabtej

A gluténmentes zab azért előnyösebb zabtej készítésénél, hiszen ilyen formában könnyebben emészthető és jobban hasznosul, mint a búzával szennyezve feldolgozott formája, amit általában a szupermarketek polcain találunk. A zab magas magnézium, triptofán és B-vitamin tartalma segít a stressz csökkentésében. Emellett magas a kalcium, kálium és vastartalma is.

Elkészítés: Áztassunk be 250 g zabot egy éjszakára vízben, reggel csöpögtessük le, majd turmixoljuk 2 percig 1-1,2 l vízzel, izesítsük kedvünk szerint, majd szűrjük, sajtoljuk át a fent már említett módon. A zabtej 3-4 napig áll el hűtőben tárolva.

Kesudiótej

A kesudió kiváló vas-,magnézium- és cinkforrás. Ha egy krémes, finom tejet szeretnél, a kesudió tökéletes választás. Mind sós, mind édes receptekben hasznosítható, persze önmagában is abszolút megállja a helyét.

Elkészítés: Áztassunk be 250 g kesudiót egy éjszakára. Nem kell lecsöpögtetni, mivel a héjuk nem tartalmaz olyan enzimeket, amelyek gátolhatják a tápanyag felszívódását. Mixeljük össze a kesudiót 1-1,2 l vízzel (beleértve az áztatásnál használt vizet) 2 percen át, ízesítsük tetszés szerint, majd szűrjük le a már említett módon.

Kókusztej

A kókusztejet akár két  különböző módon  is elkészíthetjük, nem igényel áztatást.

Első opció: Mixeljünk 125 g kókuszvajat (pépes kókusz húst) vagy 250 g kókuszreszeléket 1-1,2l vízzel. Szűrjük át egyszer, majd újabb mixelés után szűrjük át ismét, ízesítsük ízlés szerint. Ez a tej akár 5 napig is tárolható hűtőben, a kókusz természetes antibakteriális tulajdonságai miatt. Emellett segíti az emésztést, az inzulin kiválasztást és az immunrendszer erősítésében is helyet foglal.

Másik opció: Friss kókuszhús felhasználása. Keverjük össze 250 g kókusz húsát 1,3-1,5 l vízzel, majd a fent említett lépések szerint készítsük el. A hűtőben ez is 5 napig eláll. A megmaradt pép kiszárítva később felhasználható sütéshez.

Jó mixelést!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.