Állítólag erősíti az immunrendszered és megtisztítja a véred! Nem csoda, hogy a Kombucha fogyasztása a legújabb élelmiszer-trend. De igazából miért is ennyire elterjedt? Állítólag a Kombucha erősíti az immunrendszert, sőt sugárzóvá is teszi a testet. De mi is van eme gyakran csúfolt csodahatások mögött? Nézzük meg közelebbről!

Mi is az a Kombucha?

A Kombucha egy erjesztett teaital, amelyet évezredek óta isznak Ázsiában, és állítólag sok egészséget elősegítő tulajdonsággal rendelkezik. Először a vizet, a tealeveleket (általában fekete és/vagy zöld teát) és a cukrot keverik össze, amíg egy édes tea nem keletkezik. A tea szűrése, azaz szitán öntése után Kombucha-kultúrákat (baktériumok és élesztő keveréke) adnak hozzá, amelyek biztosítják a tea erjedését és a cukor szén-dioxiddá és etanollá (alkohol) bontását. A Kombucha ezért enyhén alkoholos, de az alkoholtartalom a gyártótól függően 0,5 és 2 százalék között változik.

Mennyi kalória és cukor van benne?

A kombucha tápanyag-összetétele a gyártótól függően is változhat. Az erjesztett teaitalok átlagosan 22 kalóriát tartalmaznak 100 ml-enként, illetve 4,4 gramm szénhidrátot – cukor és kis mennyiségű só, zsír és fehérje formájában.

Milyen az íze?

Az íze teljes mértékben a gyártók ízlésétől függ. Alapvetően minden kombuchának enyhén édes-savanykás íze van, amely emlékeztethet az almaborra. A piacon lévő kész italok nagyon különböző ízeket sorakoztatnak fel: a citromfűtől, a gyömbéren át a hibiszkuszig rózsaborssal, mindenféle van.

Miért egészséges?

A Kombuchának sok egészségügyi funkciója van, de a fő hangsúly a probiotikus hatásra és a jó emészthetőségre vonatkozik a kellemes bélérzet érdekében. A gyártási eljárástól függően ez lehet erősebb vagy gyengébb.

Egy 2019-es szisztémás áttekintés 310 tanulmányt foglalt össze a kombucháról: A laboratóriumi vizsgálatok (in vitro) és az állatkísérletek (in vivo), beleértve az egereket és sertéseket is, azt mutatják, hogy a kombucha pozitív hatással van a fejlődésre. Pozitív hatással lehet a rákra, a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri betegségekre is.

Ezen kívül úgy tűnik, hogy a Kombuchának antimikrobiális és méregtelenítő hatása van, talán erősítheti az immunrendszert, esetleg támogathatja a máj és a gyomor-bél traktus funkcióit is. Ezeket a hatásokat azonban emberben még nem igazolták, így például a gyártóknak tilos ilyen nyilatkozatokat tenniük a kombuchára vonatkozóan!

Ám ennek ellenére a Kombucha nagyon egészséges ital, összehasonlítva más erjesztett termékekkel, például a kefirrel!

Hogyan ismerhetem fel a kiváló minőségű Kombuchát?

Könnyen ellenőrizheted otthon, hogy a kombucha nyersen készült-e. Ha a megvásárolt kombuchát a fűtőberendezés mellé teszi, akkor a folyadék felületén rövid idő múlva kombucha gomba kell, hogy képződjön, egy SCOBY (angolul “Simbiotic culture of bacteria and yeast”, magyarul: “a baktériumok és az élesztő szimbiózisa”).

Ha a felszínen nem alakul ki SCOBY, akkor tudnod kell, hogy a kombuchát pasztörizálták vagy hő kezelték, és az italban lévő mikroorganizmusok elhaltak.

Így készítheted el otthon!

Csak vegyél egy üveg nyers kombuchát. Használd ezt előkészítő folyadékként – dúsítsd teával és cukorral, fedd le és tedd a fűtés vagy sütő mellé. Legtöbbször a tea 25 Celsius fokon erjed, de minél melegebb a külső hőmérséklet, annál gyorsabban erjed a kombucha. Miután az ital elérte a kívánt ízt, a fermentációt le kell állítani, egyszerűen hűtőszekrénybe helyezve.

Néhány szempontot azonban érdemes szem előtt tartanod, hogy ne árts az egészségednek:

  1. Először tisztítsd meg a kezeidet és edényeket megfelelően és forró vízzel.
  2. Ne használj kerámiát.
  3. Az edényt le kell takarni, hogy a tea semmivel ne szennyeződjön.
  4. Dobd el a tenyésztést, ha penész alakul ki rajt, vagy megváltozik a színe / szaga.

Összegzésül: A Kombucha változatos és egészséges üdítő, de nem gyógyír. Használhatod alacsony kalóriatartalmú szomjoltóként és más üdítők alternatívájaként. Ha magad szeretnéd készíteni a kombuchát, akkor győződj meg arról, hogy tisztán kezeled, különben az egészséges ital gyorsan káros lehet az egészségre.

Jó egészséget kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.