Mákos-almás süti

Hozzávalók:

20 dkg mák (darált)

2 teáskanál szódabikarbóna

3 db alma

1 evőkanál xilit

2 teáskanál fahéj

2 db tojás

1 fél citrom leve

 

Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, hozzáadjuk a xilitet. Megvárjuk, míg levet ereszt és finoman kicsavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a tojásokat, a fahéjat, a szódabikarbónát és a mákot. Jól elkeverjük, míg egy laza masszát kapunk. Majd sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe tesszük és elő melegített sütőbe 200 C fokon kb. 35 percig sütjük. Én először alufóliával lefedve sütöttem, amit az utolsó 10 percben vettem le róla.

Előkészület: 15 perc, sütési idő: 35 perc

Energiatartalom:

200 g mák (darált) -> 1050 kcal

4 g szódabikarbóna -> 2 kcal

10 g xilit -> 24 kcal

110 g tojás -> 138 kcal

1,4 g fahéj (őrölt) -> 3 kcal

6 g citromlé -> 3 kcal

600 g alma -> 281 kcal

Összesen: 1501 kcal

Szervezetre gyakorolt hatásai a főbb alapanyagoknak:

A mákban sok a rost, mely segít, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk és ráadásul még a koleszterinszintet is csökkenti. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Segíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.

A mák segít megőrizni a csontok, a szív és az idegrendszer egészségét, mivel sok benne a kalcium és a réz. Illetve, megtalálható benne a foszfor és a mangán, mely erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagén termeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.

Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt, alapos megmosásuk után.

A fahéj jótékony hatása, hogy segít kontrollálni a vércukorszintet. Benne található olajoknak antimikrobális hatásai is vannak, vagyis megakadályozza, lassítja, hogy bizonyos kórokozók, baktériumok és gombák elszaporodjanak. Javítja a probléma megoldási és koncentrációs képességeket és a memóriát is.

A citrom C-vitaminban, folsavban gazdag. Stimulálja fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását.

A tojás teljes értékű fehérjéje és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és a fontos ásványi anyagoknak. A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú a benne található D-vitamin. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik.

Ajánlanám ezt a fantasztikus süteményt tízóraira vagy korai uzsonnára is.

Őszintén remélem, hogy segíteni tudok ezzel a recepttel azoknak, akik szeretnének egészségesen nassolni.

Készítette:

Süle Szilvia

Személyi edző és rehabilitációs trainer

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.