Akár beismerjük, akár nem, időről időre az edzések háttérbe szorulnak. Okolhatjuk a pár hetes nyaralást, az időjárást, vagy épp a papírtornyot az íróasztalunkon. Néha úgy döntünk, hogy kihagyunk egy edzést…majd egy újabbat…és egy újabbat…és azt vesszük észre, hogy már egy hete nem jártunk az edzőterem közelében. Hogy mi is történik ezalatt a testünkkel?

Lássuk…

Milyen gyorsan veszítjük el a kondíciónkat?

Akár a kardiógépek szerelmese vagy, akár a súlyzóké , kétségtelen, hogy keményen megdolgoztál az elért eredményeidért. Így hát az első gondolat általában, ami mindenki fejében megfordul, az, hogy milyen gyorsan esünk ki a formából? Általában minél régebb óta edz valaki, annál lassabban fogja elveszíteni állóképességét, persze ez egyénenként változhat. Ez sok tényezőtől függ, beleértve azt is, hogy milyen típusú edzést végzett az adott egyén, azaz mennyire vette igénybe a szív-érrendszert valamint vázizomzatot. Alapvetően mindenki dekondíciós szintje egyéni.

Ne stresszelj azon, ha csak egy hétig hanyagoltad az edzéseket, de ennél hosszabb pihenőt ne engedj meg magadnak. A témával foglalkozó tanulmányok azt állítják, hogy a VO2max (maximális oxigénfelvevő képesség) két hét múltával jelentősen csökken. Izomerőnkben jelentős csökkenés viszont csak egy hónap semmittevés után észlelhető.

Ezt a hatást minimalizálni lehet, ha a relatív inaktivitás időszakában a szokásosnál jóval kevesebb intenzív testmozgást végzünk. Ám hasznos, ha az inaktív időszakot valamilyen testmozgással kombináljuk, ezzel lassítva a dekondíció mértékét.

Melyek a mentális hatások?

Nem csak az izmainkra van hatással, amikor kihagyjuk az edzéseket. Mentális állapotunkat is nagy mértékben befolyásolhatja. Mint tudjuk, a testmozgás segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterint, és megelőzhetjük vele a cukorbetegséget, agyvérzést és számos más betegséget. De a testmozgásnak komoly mentális hatásai is lehetnek. Kimutatták, hogy segít azoknak az egyéneknek, akik depresszióval, szorongással és más mentális eredetű betegséggel küzdenek.

Szóval, mi történik pontosan velünk mentálisan és érzelmileg, amikor elkerüljük az edzőtermet? Ha valaki rendszeresen edz és több edzést is kihagy egyhuzamban, növekedhet a stressz, zavartság, bűntudat, depresszió és a motiváció hiánya is előtörhetnek a felszínre.

A mindennapi rutin részeként beiktatott testmozgás javítja az önbecsülést és a közérzetet.

A kihagyás káros hatással lehet az ember közérzetére, és stagnáláshoz vezethet hosszútávon, mert ahogy a mozgáshoz, a test és az elme hozzászokik az inaktivitáshoz is.

Hogyan térjünk vissza?

A pályáról való leesés kiábrándító, és ilyenkor egyre csábítóbbnak tűnik a teljes passzivitás lehetősége is. De ahogy a fenti állítások is igazolják, nagyon is megéri visszatérni a terembe. Lehet, hogy ezúttal csak egy új stratégiára van szükségünk. Annak oka, hogy rengeteg ember abbahagyja az edzőtermek látogatását, legfőképp az, hogy céljaikat nem határozzák meg egyértelműen. Ezek a célok specifikusak, mérhetőek, elérhetőek és reálisak legyenek.

De ne feledjük el, hogy az időnkénti szünetek teljesen rendben vannak. A pihenőnapok kritikus fontosságúak az erőnlétünk fenntartása szempontjából, mert lehetővé teszik a test és az elme regenerációját. Szóval, csak nyugalom, tartsunk egy kis szünetet és irány vissza edzeni!

Szücs Péter

Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.