Nem számít, milyen gyakorlatot végzel, a CORE izmaidra mindig szükséged lesz. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy nem használják megfelelően a CORE izmaikat, vagy nem megfelelően erősítik azokat. Van, aki megelégszik a napi edzésrutinjával, kihagyva olyan fontos stabilizáló és mobilizáló izmokat, melyek akár a járásban, futásban, egyensúlyozásban, nevetésben, stb., tehát fontos, mindennapi életfunkciók betöltésében játszanak szerepet. Cikkünkben felsorakoztatunk 4 érvet, miért érdemes rendszeresen ezen izomcsoportokkal foglalkozni, előbb viszont értelmezzük a „CORE” kifejezést.

 Mik azok a CORE izmok?

Általános tévhit kijelenteni, hogy a CORE izmok a hasizmok. A válasz ennél sokkal összetettebb. Maga a CORE kifejezés magot jelent, nem véletlenül, hiszen a gerincet/ törzset stabilizáló izmok belül, mélyen helyezkednek el. Ilyen izom például a Rekeszizom, haránt hasizom, mély hátizmok, stb… Mondanom sem kell, hogy egy stabil oszlop (gondolván a gerincre) milyen alapot biztosít. A CORE mozgató izmok pedig a farizmok, széles hátizom, egyenes hasizom, külső ferde hasizom, stb… Tehát elmondható hogy ezek az izmok nagyobbak, felszínesen helyezkednek el. A végtagok mozgatásában játszanak fő szerepet.

Milyen előnyökkel jár a CORE izmok erősítése?

Az erős CORE izmok nem csak a testet erősítik (különösképpen a törzset), hanem a stabilizációt is. Ezen izmok erősítése számos kulcsfontosságú előnnyel jár melyek közül sokat már az első edzések alkalmával érezni lehet. A megnövekedett stabilizáció a teljesítmény növekedését és a sportsérülések kockázatának csökkenését biztosítja.

1. Érv a CORE izmok erősítése mellett: Csökkentheti az ágyéki gerinc fájdalmat.

Az irodai munkát végzők vagy akár a versenyszerű sportot űzők körében gyakran előfordul az ágyéki gerincen jelentkező hátfájás. Mivel ez jelentős terhet jelent a gerincnek, a megerősített izmok támogatni tudják a gerincet a teherbírásban, és javíthatnak a fájdalmas tüneteken.

2. Sport teljesítmény javulása:

Legyen szó futásról, tornáról, erősportról vagy bármilyen más sportról a CORE stabilizáló és mozgató izmok fejlettsége mindegyik sportágban teljesítményjavulást eredményez. A CORE izmok felelősek a törzs előrehajlásában, egyenesen tartásában, emelésben (Csakis egyenes háttal!), rotációs mozgásokban (gyakorlatilag a törzs mozgásaiban). Stabil alapot ad a törzsnek a teherbíráshoz.

3. Fejleszti a stabilitást:

A gyors reakció, stabil állás a talajon kifejezetten fontos a sportolók, versenysportolók számára. Javítja az egyensúly érzéket és megkönnyíti a mindennapi mozgások elvégzését.

4. Kitűzött céljaidat hamarabb elérheted vele:

Bármilyen célról legyen szó, ha a CORE izmok aktivizálva vannak, akkor az izomerőből akár a legtöbbet is kitudod hozni, aminek a gyorsabb fejlődés lesz az eredménye, preventíven.

Milyen gyakorlatokkal tudod aktivizálni és erősíteni a CORE izmokat?

Elsősorban fontos leszögezni, hogy a megfelelő gyakorlat végrehajtás nyújt csak preventív edzésmunkát, ami pedig a CORE izmok megfelelő aktivizálása mellet jöhet létre.

CORE aktivizálás (bármely gyakorlatról is legyen szó):

– Egyenes hát

– Köldök gerinc irányába való húzása -> mély hasizmok megfeszülése

– Farizom megfeszítése

Ezekre fontos odafigyelni gyakorlat végrehajtás közben!

Gyakorlatok kezdő szinttől a haladóig:

 1. Dead Bug
 2. Bird-dog
 3. Fekvőtámasz helyzet
 4. Alkartámasz (Planking)

A gyakorlatok sokféleképpen variálhatók, nehezíthetők.

Összességében elmondható, hogy minden életkorban, élethelyzetben sportmozgástól függetlenül szükségünk van a megfelelő stabilitásra, egyensúlyra, amelyet egy erős CORE izomzat nyújtani tud.

Remélem, hogy tetszett a cikk!

Havasi Anna

Forrás: https://www.muellersportsmed.com/blog/post/why-is-strengthening-your-core-muscles-important

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.