A edzések során a fejlődés gondos nyomon követése rendkívül fontos, amikor bármilyen fitneszprogramba vágsz bele. Ha lehetséges, érdemes két-négy hetente találkozni egy edzővel vagy trénerrel, hogy megmérjék a súlyodat, a testzsírszázalékodat és a teljes testméretedet. Egy lépéssel tovább mehetsz, ha háziorvosodon keresztül rendszeres vérvizsgálatot végeztetsz, ha olyan általános egészségügyi mérőszámokat próbálsz szabályozni, mint az összkoleszterinszint, az LDL és a HDL aránya, a trigliceridek és a vérnyomás.

Furcsa módon a fejlődés nagyon jó mutatója az, hogy érzed, hogyan illeszkednek a ruháid. Nyilvánvalóan, ha nagyobb és izmosabb szeretnél lenni, akkor tudod, hogy jó irányba haladsz, ha az ingeid szűkebbek a karjaidon, a mellkasodon és a hátadon keresztül. A mérleg nem mindig árulkodó jele annak, hogy a programod eredményt hoz-e, hiszen nagyon is lehetséges, hogy az emberek, különösen a nők, több méretet is le tudnak dobni anélkül, hogy egyetlen kilót is fogynának. Ne feledd azonban, hogy az izom többet nyom, mint a zsír, de sokkal kevesebb helyet foglal el.

Mit tegyek, ha platóba ütközöm?

Amikor stagnálás lép fel, itt az ideje, hogy alaposan átnézd a teljes programodat, és eldöntsd, milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy újra beinduljon a fejlődés. Néha egyszerűen csak több munkát kell hozzáadni, vagy az étrendet kell módosítani kalóriák hozzáadásával vagy kivonásával (a céltól függően). Máskor pedig fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy valóban 100 százalékot adsz-e ki magadból minden nap az edzőteremben. Ha egyszerűen csak megjelensz, azzal nem fogod elvégezni a munkát – összpontosítanod kell, koncentrálnod kell, és minden egyes sorozatban és ismétlésben mindent bele kell adnod.

Egy másik lehetőség, hogy a tested és az elméd alkalmazkodott az eddigi gyakorlatokhoz és kardiótípusokhoz, és változásra van szükséged. Próbálj meg változtatni néhány súlyzós edzésmozdulatot, válts más kardiógépre, használj több vagy kevesebb ellenállást, vagy változtasd meg a sorozatok közötti pihenőidőt.

Nagyon küzdök, hogyan tartsam ki?

Talán ez a legnehezebben megválaszolható kérdés. A vágynak és az akaratnak, hogy nap mint nap tovább erőltesd magad, belülről kell jönnie. Bár a hozzád közel álló emberek támogatásukról biztosíthatnak (és mindenkit meg kell kérdőjelezned, aki nem), mégis neked kell vállalnod az utat. Neked kell kihagynod a csaló étkezéseket, kihagynod a piát, pumpálnod a súlyokat, és izzadnod a futópadon, a biciklin és a stepperen.

De mint minden más dolog az életben, kevés olyan van, amit könnyű elérni. És őszintén szólva, semmi sem fontosabb az egészségednél. Ennek ellenére van néhány javaslatom, ami segíthet:

 • Járd körbe , hogy egy barátod, családtagod vagy egy másik edzőterembe járó ember edzene -e veled együtt. Nagyszerű, ha van egy társad.
 • Nézz inspiráló videókat vagy filmeket, amelyek segíthetnek felpörgetni az edzőterembe járáshoz.
 • Mindig viselj fejhallgatót a kedvenc motivációs zenéddel, amikor edzel.
 • Gondolkodj el azon, hogyan fogod érezni magad, ha feladod. Gondolj arra, hogy hónapok múlva visszanézel majd, és tudod, mit értél volna el, ha kitartasz az edzés mellett.

Forrás: www.muscleandfitness.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.