Hiperhajlító pad

SPEEDFIT | 2018.10.04 7:19

A gyakorlat elsősorban a gerincmerevítő vagy más néven a törzsegyenesítő izmokra koncentrálódik.

Kétféle hiperhajlítót különböztetünk meg, egyik az úgynevezett ferde a másik a vízszintes pad. Kettőjük között formabéli különbségeket találunk, funkcionálisan viszont azonosak.

 A gyakorlat elsősorban a gerincmerevítő vagy másnéven a törzsegyenesítő izmokra koncentrálódik, de közvetetten hat a far illetve combhajlító izmokra is. Ahhoz, hogy a terhelést mégis a hát/törzs szakasz élvezhesse, fontos odafigyelnünk pár dologra. 

Gyakorlatvégzés:

 Miután elhelyezkedtünk a padon, figyeljünk rá hogy lábainkat kinyújtjuk és a lábtartó szivacsba nyomjuk, így biztosítva hogy ne vegyék le hátunkról a terhelést. Csípő és ágyéki rész lelóg a támláról.

 Karjainkat magunk elött keresztezzük, vagy a tarkón  összekulcsoljuk.

(Kezdésként próbáljuk mellkas elött keresztezéssel.)

 Ereszkedj előre, figyelj rá hogy a forgáspont ne a csípőd hanem az alsó gerinc szakasz legyen.

Amikor teljesen előre dőltél hátizmaid megnyúltak. Ez nevezzük a gyakorlat negatív szakaszának.

 Ebből a pozícióból fogunk felemelkedni addig amig testünk ki nem egyenesedik. Figyelve arra hogy a hátizmaink dolgozzanak. Lábaink törzsünk meg hosszabbítása. Ez lesz a pozitív szakasz.

 Ezt a gyakorlatot különösképpen lassan, koncentráltan végezzük, ha így teszünk nem lesz szükségünk plusz súlyra és igazán sok ismétlésre sem. Mivel a izmaink mind a két szakaszban ( pozitív és negatív) terhelés alatt leszne

 Ha további kérdésed van a gyakorlattal kapcsolatban, keress bátran.

Gallai Róbert

Személyi edző

SPEEDFIT