Kedves Péter!

16 éves kisfiam edzésével kapcsolatban kerestem fel Önt. Gyermekem 8 éves kora óta rendszeresen sportol, versenyekre jár. Eleinte az iskolai szakkörökön kezdte, több fajta sportágat kipróbált, úgy tűnik az atlétika áll a szívéhez és a tehetségéhez a legközelebb. Heti 5 alkalommal jár edzeni, de mostanában úgy látom, nem fejlődik megfelelően. Úszik az árral, már nincsenek kimagasló eredményei. Mit rontunk el, miben kellene változtatni? Tudna segíteni?

Köszönöm.

Kedves Édesapa!

Igazán dicséretes, hogy gyermeke, hosszú idő óta rendszeresen sportol. Ez a mai fiatalok körében sajnos nem mindig rendeltetésszerű, pedig az egészséges testi-lelki fejlődésükhöz elengedhetetlen volna.

Köszönöm, hogy megkeresett problémájával. Nem feletlen rontanak el valamit, lehet ez egy pillanatnyi rossz edzésalkalmazkodás vagy a szuperkompenzáció hiánya, de egy stressz helyzet vagy egy serdülőkori „szerelem” is okozhat a teljesítményében negatív irányú ingadozást.

Nézzük csak röviden!

Az edzésalkalmazkodás specifikus, csak a szervezet azon működésében várható pozitív változás, amelyet az edzés folyamatában kellő rendszerességgel, erősséggel és terjedelemben terhelünk (ingerlünk). Eszerint a kívánt edzésalkalmazkodás eléréséhez megfelelő ingergyakorisággal és erősséggel kell terhelni az egyént. A terhelés által kiváltott fáradtság vezet az alkalmazkodás beindulásához. Az edzésalkalmazkodás a működési (funkcionális) hatékonyság javulásban majd a szervezeti/szervrendszeri változásokban (sportszív, izomtömeg) nyilvánul meg. Fiataloknál a teljesítményjavulás nagyobb mértékben az életkori fejlődésnek tulajdonítható, kevésbé az alkalmazkodásnak.

A rövid idő alatt, erőltetetten kialakított alkalmazkodások leépülése az edzés elhagyásakor gyorsabb, mint a hosszabb idő alatt fejlesztett képesség. A kondicionális képességek színvonalának csökkenése az edzések abbahagyását követő néhány héten belül megindul. A leépülés sorrendje: állóképesség, erő, gyorsaság, kötő és támasztó szövetek (csontozat, inak, szalagok, ízületi tokok, hártyák).

Csak a szokatlan, új ingerek hatásosak. A megszokott ingererősség emiatt nem fejleszt, jó esetben szinten tart.Az alkalmazkodást az életmód is befolyásolja. A rendszeres napirend, nyugodt pihenés, a megfelelő táplálkozás, az élvezeti cikkek mérséklése, kábítók kerülése.A rendezett lakókörülmények, tiszta levegő, nyugodt környék, feszültségmentes családi és munkahelyi légkör, a kívánatos életmódot preferáló, támogató környezet (család, barátok), az erős motiváció, elégedettség és sikerélmény a mindennapokban.

A szuperkompenzáció elve a következő. A terhelés felerősíti a leépítési folyamatokat, amire a szervezet pihenőjében a felépítő folyamatok növelésével válaszol. Ha az élőlények normál biológiai állapotát (homeosztázis) egy (edzés)inger megbontja, akkor a szervezet egy új egyensúlyi állapotot igyekszik kiépíteni. Az alkalmazkodással a teljesítmény nem nő lineárisan (egyenlő mértékben), hanem egyre csökkenő ütemben közelít a genetikailag és a fejlődés által megszabott teljesítményhatárhoz. Magyarán a szervezet alkalmazkodási kapacitása öröklötten meghatározott mértékű.Az edzés pozitív hatásához nagyon fontos figyelembe venni a terhelés és pihenés optimális arányát és az edzésterhelés megtervezését!Biztos vagyok benne, hogy kisfia nagyon jó kezekben van atlétika edzőjénél is, így bátran ajánlom, hogy problémáival Őt is megkeresse!

Azonban, ha úgy gondolja, hogy gyermekének jót tesz a változatosság és esetleges erősítés, akkor edzőjével vagy egyedül keresse fel a SPEEDFIT Fitnesz Stúdiót!

Örömmel segítünk!

Üdvözlettel: Nagy Péter Személyi Edző

SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.