Az energiaitalok forradalmát éljük! Szabad-e használnunk őket edzés közben? Hasznos e a koffein, mint teljesítményfokozó?

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal, Isten ne adja, fájdalomcsillapítóval együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Egy kis doboz energiaital, fajtájától függően akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Sokan mégis szinte víz helyett fogyasztják.

Az energiaitalok és más koffein tartalmú készítmények, nagymértékben megemelik a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet.

Magas koffeintartalom miatt, a szervezet nagyon gyorsan hozzászokhat és ekkor már függőséggé alakul, megvonása pedig elvonási tüneteket produkál.

Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak.

Szintén vízhajtó hatása miatt veszélyes koffein vagy guarana tartalmú energiaitalt sportolás előtt vagy közben inni, hiszen a testmozgás is folyadékvesztéssel jár, a kettő együtt pedig akár ájuláshoz is vezethet.

Esetleges fájdalomcsillapítóval együtt való alkalmazása, habár a rövidtávú teljesítményt fokozza, túlpörgést, rosszullétet esetleges szívműködésbeli problémákat is okozhat az edzés alatt. Hétköznapi nyelven, úgy pörgethetjük túl magunkat, a szívünket, az izomrendszerünket, hogy nem érzünk fájdalmat és elveszik a test önkontrolja.

Fontos tudni, hogy ezen készítmények fogyasztása nem váltja ki az alvást, mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.