Mindannyian tudjuk, hogy a motiváció a személyes és szakmai céljaink elérésének kulcsfontosságú összetevője. De ha arra várunk, hogy a motiváció hirtelen villámcsapásként csapjon le, sokkal kisebb valószínűséggel teszünk egyetlen lépést is bármilyen cél felé. Még ha van is egy hőn áhított cél a fejünkben, túlságosan könnyű kimeríteni a motivációt a túlterheltség érzése, a halogatás vagy a türelmetlenség miatt. Az alábbi lépések segíthetnek növelni a motivációdat a számodra fontos célok eléréséhez.

A célok jelentősége

Mielőtt kitűzöl egy célt, kritikus fontosságú, hogy egyértelműen meghatározd a cél értelmét – vagyis, hogy miért fontos számodra ennek a célnak a sikeres elérése. Mit fog jelenteni ez az eredmény az életedben? Ha például azt mondod magadnak, hogy “Le akarok fogyni 10 kilót, hogy több energiám legyen az unokáimmal játszani”, sokkal több értelmet közvetítesz, mint azt, hogy “le akarok fogyni”. Vagy talán az a célod, hogy egy szobát más színűre fesd, mert úgy érzed, hogy ez a szín több örömet hoz majd az életedbe. Ez egészen más, mintha azt a célt tűznéd ki, hogy “fesd ki a szobát”.

Ha kitűztél egy célt, és azon kapod magad, hogy halogatod vagy nem éred el, akkor vizsgáld felül a kitűzött cél jelentését. Ez a cél továbbra is fontos számodra? Ha igen, akkor gondold végig, hogy mi az értelme a halogatásnak vagy a nehézségeknek, amelyeket tapasztalsz.

Tedd működőképessé a kitűzött célodat

Írd le a cél elérésének részletes tervét. Használd a SMART elvet ennek a tervnek az irányításához:

 • Konkrét (Pontosan mit szeretnél elérni?).
 • Mérhető (Honnan fogod tudni, hogy sikerrel jártál-e?)
 • Elérhető (Lehetséges-e a kitűzött cél?)
 • Reális (Van-e értelme ezt a célt most kitűzni?)
 • Időhöz kötött (Milyen konkrét időkeret áll rendelkezésre a cél eléréséhez?)

Például a “többet edzek” cél túlságosan homályos, és nem fog sikerre vezetni. Ehelyett tűzz ki célul 50 lépés megtételét a következő órában, vagy egy 15 perces sétát szerda reggel. Ez a cél konkrét, mérhető, elérhető, reális és időhöz kötött.

Állíts fel egy feladatlistát – és pipáld ki őket

Miután azonosítottál egy konkrét célt, készíts egy elvégzendő feladatlistát, hogy teljesítsd azt.

Milyen erőforrásokra van szükséged?

Milyen lépéseket fogsz tenni a célod felé?

Bontsd a feladatokat kezelhető mini-feladatokra, és írd le mindegyiket.

Tűzz ki határidőket minden egyes feladathoz. Készíts egy ütemtervet a feladatok elvégzésére, ügyelve arra, hogy rendszeres szüneteket és reális időkereteket iktass be.

Minden egyes minifeladatot a teljesítéskor húzd át. Lépésről lépésre látni fogod, hogy haladsz a céljaid felé.

Ha nehezen tudod kisebb feladatokra bontani a célkitűzésedet, csak kezdj el dolgozni a feléje vezető úton. Ha például azt a célt tűzted ki magad elé, hogy növeld a napi lépéseid számát, de nehezen tudod meghatározni az ideális lépésszámot, mint célt, csak kezdj el sétálni. Ezt az ideális számot később is kitalálhatod.

Vonj be másokat is

Hívj meg egy társat, hogy segítsen neked a célod elérésében. Csatlakozhatsz egy futóklubhoz, vagy megkérheted a családodat és a barátaidat, hogy ellenőrizzék az általános célodhoz kapcsolódó feladatok teljesítésében elért előrehaladásodat. Esetleg a barátok küldhetnek e-mailben vagy sms-ben emlékeztetőket, hogy elszámoltatható maradj. Végül pedig vedd körül magad olyan emberekkel, akik aktívan dolgoznak a saját céljaikon. Az ő erőfeszítéseik téged is lelkesíthetnek.

Lásd a sikert

Készíts magadról egy képet, amint megvalósítod a célodat. Ez a kép lehet a fejedben, vagy esetleg rajzolhatsz magadról egy képet, ahogyan eléred a célodat. Képzeld el, mit jelent majd számodra a cél elérése. Hogyan fogod megélni a sikert? Milyen érzés lesz ez számodra? Emlékezz ezekre a pozitív érzelmekre, miközben a teendőid listáján szereplő feladatokat elvégzed, hogy ezzel is tápláld a motivációt.

Kerüld el a zavaró tényezőket

Próbálj meg olyan helyet választani, amely rendezett, rendetlenségtől mentes, és ahol minimális a zavaró tényező. Egyszerre csak egy feladatra összpontosíts, ne csinálj több feladatot. Zárd be az e-maileket, és tedd a telefonodat néma üzemmódba. Kerüld a közösségi médiaoldalakat, amelyek nagyon könnyen elérhetőnek mutatják a célokat.

Kövesd nyomon az előrehaladást és a ráfordított időt

Döntsd el, milyen gyakran fogod nyomon követni az általános célod felé tett előrehaladást a teendőid listáján keresztül. Teljesíted-e az eredetileg meghatározott ütemtervet? Ha nem, határozd meg a buktatókat. Tekintsd át újra a cél fontosságát és értelmét, valamint azt, hogy eredetileg hogyan állítottad fel a SMART-modellt. Ha szükséges, gondold át újra a célod kihívást jelentő aspektusait, és módosítsd a tervedet.

Forrás: www.health.harvard.edu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.