Hazánkban sajnos kevés embert látni szép tartással, nemhogy tökéletessel. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a jó testtartáshoz csak egyszerűen ki kell húzni a hátat. Sajnos, ez ennél komplikáltabb, mint gondoljuk. Hosszú évek alatt kialakult rossz tartás először észrevétlen majd később sok panaszt és fájdalmat okoz a nap, mint nap. Szerencsére néhány egyszerű gyakorlat rendszeresítésével javíthat állapotán.  A testtartással kapcsolatos problémák gyakori oka: az izomerő és a mobilitás közötti arány eltolódás az ellentétes izomcsoportoknál (például: erős hasizom-gyenge hátizom).

Bemelegítés után ezt az 5 gyakorlatot érdemes beépíteni az edzésprogramba:

1. Térdelőtámaszban ellentétes kar-lábemelés (birddog): kiindulóhelyzetnél és a gyakorlat alatt fontos figyelni váll-tenyér, valamint a csípő-térd helyzetére, hogy egymás alatt helyezkedjenek el.Vízszintesig emelt lábhoz kapcsolj ellentétes karemelést magastartásba, majd ellenkezőleg. Végezd el a gyakorlatot 10-10 x mindkét irányba.

2. Döntött törzsű térdelésben karmunka kézisúlyzóval: kiindulóhelyzetnél érdemes tükörből ellenőrizni a törzs fej vagy akár a kar helyzetét. Vállhoz tartásból indított karemelés (jobb vagy bal) magastartásig. Végezd el a gyakorlatot felváltva 10-10 x. A gyakorlat kis kézisúlyzóval a kézben nehezíthető (1-3 kg ajánlott).

3. Hanyattfekvésben csípőemelés (glute bridge): hanyattfekvés talptámasz. Innen medenceemelés, majd térdhúzás. Végezd el a gyakorlatot 10 x. A gyakorlat nehezíthető, ha talptámasz helyett saroktámasszal hajtjuk végre a gyakorlatot.

4. Térdelésben karmunka a padon támaszkodva: önmagában már egy mobilizációs gyakorlat. Kiindulóhelyzetnél ugyanaz vonatkozik ide is, mint az 1. gyakorlatnál. Ügyelni kell, hogy pad meghosszabbításában legyen a kar nyújtva. Karhúzás vagy karemelés váltva a padon támaszkodva.

5. Pillar bridge (plank, side plank): magyarra fordítva statikus fekvőtámasz alkar helyzetben és oldalt helyzetben. Mindegyik kiindulóhelyzeténél megfeszít a törzs és a farizom. Ebből a megfeszített helyzetből kell mozdulatlanul megtartani legalább 30-45 mp-et. Később dinamikus kar és láb mozgásokat is lehet bele kapcsolni. Mindkét gyakorlat nehezíthető: törzsfordítással karemeléssel az elsőnél, valamint lábemeléssel oldalthelyzetből.

Minden gyakorlatban kerülendő a lógó fej és túlhomorított derék és beeső mellkas helyzete.

A gyakorlatok során a felületes és mély hátizom fejlesztésére fektettem nagyobb hangsúlyt, mivel ezek a legsarkalatosabb pontok a panaszok tekintetében.

Rendszeresen ismételve ezeket a feladatokat valamint törzs izmait erősítő gépekkel vagy funkcionális szerekkel (TRX, Crosscore, gimnasztikai labda) kiegészítve kialakíthatunk egy stabil törzset, amely panaszoktól mentes és helyes tartást biztosít.

További információért keress bátran.

Nagy Melinda-személyi edző

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.