Kedves Anikó!

7 éves kislányom mozgásfejlődésével kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. Lányom nagyon koordinálatlanul mozog, szerintem Ő a legügyetlenebb az osztályban. Sokat szekálják a társai.

Kérem, segítsen, mit tehetnék a helyzet javítása érdekében?

Köszönöm!

K. Ibolya

Kedves Ibolya!

A gyermekek fejlődése nem mindig a nagykönyvben megírtak alapján alakul. A testi és szellemi fejlődés sem mindig párhuzamos. Kérem, ne ijedjen meg, és legfőképp, hiedelmeit ne mutassa a lánya felé. Az önbizalmát mindenekfelett erősítenie kell, hogy ellensúlyozni tudja az iskolai sérelmeket és a személyisége pozitív irányba fejlődjön.

Látatlanban elég nehéz vizsgálnom a mozgásfejlődési problémát, de megpróbálom Önnek bemutatni a mozgásfejlődési szakaszokat és ezek alapján, meg tudja majd otthon figyelni, hogy a kislánya miben elmaradott vagy esetleg mely irányban érdemes elindulni. Gondolok itt: a testnevelő tanár, gyógytorna, mozgás terápia, esetleg pszichológus felkeresésére.

A motorikus fejlődés periodizálása:

 1. 0-3 hó: céltalan, nem akaratlagos mozgások

 2. 3 hó- 14 hó: az első koordinált mozgások kialakulása

 3. 14 hó-3,5 év: alapvető mozgásformák elsajátítása

 4. 3,5 év- 7 /7,5 év: alapvető mozgásformák tökéletesítése/ első mozgáskombinációk

 5. 7 /7,5 év – 9/10 év: mozgástanulási képességek gyors fejlődése

 6. Lányoknál 9/10 év – 11/12 év; fiúknál 9/10 év – 12/13,5 év: mozgástanulás legintenzívebb szakasza

 7. Lányoknál 11/12 – 13/14 év; fiúknál 12/13,5 év – 14,5 év: motorikus képességek szerkezeti változásának szakasza

 8. Lányoknál 13/14év – 16/17 év; fiuknál 14,5 /15 év – 17,5/18,5 év: egyéni sajátosságok, nemre jellemző különbségek megszilárdulása.

Amennyiben végigolvasta a felsorolást, láthatja, hogy 7 évesen gyermeke akár két szakaszba is sorolható. Az első mozgáskombinációk és a pontos testképek kialakulásának szakasza ez az életkor. Lehet, hogy gyermekét, eddig kevesebb mozgásinger érte, és most az iskola első évében, még nem tudott alkalmazkodni az új tudásanyaghoz.

Nézze, van olyan gyermek, aki 2 és fél évesen önállóan biciklizik és 4 évesen úszni tanul, de ritka. Hangsúlyoznám, hogy nem is feltétlen szükséges ezt erőltetni, ha a gyermek nem akarja. Szerintem 7 évesen próbáljon meg neki minél több mozgásformát megmutatni, minél szabadabban mozogni hagyni, had bontogassa a szárnyait. Meglátja, egy kis bíztatás, példamutatás és tanítgatás a rút kiskacsából gyönyörű hattyút varázsol!

Sikeres mozgásfejlődést kívánva búcsúzom!

Nagy-Huszár Anikó Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.