Kedves Anikó!

38 éves, „volt sportoló” vagyok. 3 éve a gyermekem születése után nem sokkal újra előtört bennem a sportolni vágyás. Tudod” nehogy már apa ne bírja a tempót!”.

Viccet félre téve nagyon szeretném egészségben és jó erőnlétben végignézni a gyermekem felnőtté válását és példaértékű szülőként viselkedni.

Ebben a melegben azonban nem igazán tudok edzeni. Egész nyáron alig voltam a terembe, mert szédültem, émelyegtem és a teljesítményem is csúnyán visszaesett. Szerinted ezt csak a meleg okozza vagy a az edzésmódszeremmel van baj?

Köszönöm a válaszod! L. Péter

Kedves Péter!

Az, hogy visszatértél a sporthoz, csakis előnyödre szolgálhat. Sportmúltadból bizonyára Te is tudod, hogy a teljesítményt sok külső és belső tényező befolyásolja. A fejlődéshez pedig hosszú idő és kitartó munka kell.

Az edzésmódszereidet nem részletezted, így azt nem is elemezném, azonban egy személyes találkozás esetén erre is sort keríthetnénk!

Addig azonban, beszéljünk az időjárási nehézségekről. Tudom, ez az időjárás „már nem fehér embernek való”, azonban hidd el, edzés hatására ez is könnyebben elviselhető.

A folyadékpótlásra kell nagy hangsúlyt fektetni.

Néhány jó tanács:

 1. Ha sportolói szemmel vizsgáljuk az ásványvízfogyasztást, megállapíthatjuk, hogy nem a legjobb választás ezzel pótolni az elvesztett folyadékot, viszont kiválóan alkalmas sportolástól függetlenül, étkezések között fogyasztani.

 2. A tiszta víznél sokkal hatékonyabbak a só- és szénhidráttartalmú italok. A zsírtartalmú italok fogyasztása edzés/verseny előtt semmiképpen nem ajánlott, mert nagyon gyakran hányingert, fejfájást okoznak.

 3. Soha ne kezdjünk el folyadékhiányos (ún. dehydrált) állapotban edzeni, mert így megnövekszik a hőártalom kialakulásának veszélye, és teljesítménycsökkenés jön létre.

 4. Mérjük meg a testtömeget minden edzés előtt és után: fogyasszunk 2-3 pohár folyadékot minden elvesztett 50 dkg után.

 5. Fogyasszunk folyadékot minden résztáv között.

 6. Ne fogyasszunk szénsavas italokat edzés alatt, mivel gyomorfalfeszülést, csökkent mértékű folyadékbevitelt eredményeznek.

 7. Ne fogyasszunk alkohol- és koffeintartalmú italokat, mivel vízhajtó hatásuk miatt dehidrációt és elektrolithiányt eredményeznek.

 8. Ellenőrizzük vizeletünk színét. A sötét szín dehidrációt jelez.

Sportbaráti Üdvözlettel:

Nagy-Huszár Anikó

Személyi edző

SPEEDFIT
FITNESZ MINDENKINEK!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.