5 biztos módszer az újévi depresszió ellen

SPEEDFIT | 2020.01.20 18:06

Véget értek az ünnepek, messze van még a tavasz. Ilyenkor gyakran érezzük magunkat lehangoltnak, erőtlennek. Miért lesz rajtunk úrrá az ünnep utáni lehangoltság, depresszió, és hogyan lábalhatunk ki belőle?

A tél beköszöntével, a napfény, a pihenés nélkülözésével gyakran depressziós tünetek lesznek úrrá rajtunk. A sötét, borús, napokon sokszor a lakásból sincs kedvünk kilépni. Van, aki fáradtabb, kedvetlenebb az őszi-téli időszakban, de van olyan is, akinél sajnos súlyosabb pszichés probléma, akár depresszió is kialakulhat. Ez az úgynevezett szezonális depresszió, melynek a tünetek mennyiségétől és mértékétől függően enyhébb és súlyosabb formája is ismert.

A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot. Vagyis a tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek, és múlnak is el, minden évben. A kezdet általában késő ősz, illetve kora tél szokott lenni, a vége pedig a tavasz melegebb, naposabb napjaival érkezik.

A téli depresszió tünetei az alábbiak lehetnek: 

  • szomorúság, szorongás vagy üresség tartós érzése, reménytelenség és pesszimizmus érzése,
  • csökkent energiaszint, fáradtság vagy lelassultság érzése, szociális elszigetelődés,
  • fokozott alvásigény,
  • az étkezési szokások megváltozása, különösképpen erős sóvárgás a szénhidrátokban gazdag ételek iránt,
  • súlygyarapodás.

A szezonális depresszió is szerepet játszhat abban, amit úgy hívunk: ünnepek utáni depresszió. Mit is jelent ez? A Karácsony előtti láz, az ünnep várása még doppingol minket, de ahogy ennek vége, mihez kezdjünk? A tavaszt várni még korai, nem süt a nap, az idő is csak borússá és kedvtelenné tesz. Mögöttünk tehát a Karácsony, véget értek az ünneplések, lezárult a családi, baráti együttlétek időszaka.

Az ünnepi időszak a leginkább depressziós időszaka az évnek, különösen azok számára, akik egyedül élnek, családi problémáik vannak vagy esetleg anyagi nehézséggel küzdenek. A Karácsony utáni, ún. ünnepnap depresszió jól ismert a szakemberek körében, és napjaink problémájává vált. Köztudott, hogy a tartós fáradtság, a fizikai-pszichikai stressz fogékonyabbá tesz a depresszióra. 

Nem meglepő tehát, hogy az ünnepek után, a kimerítő előkészületek és a “pillanatok alatt elmúló” ünnepek után olyan furcsán érezzük magunkat. Egyfajta rémület lesz rajtunk úrrá, amit nehéz legyőzni, de megfelelő „kezeléssel” hamar átugorható!

 

 

Íme 5 biztos tipp az öngyógyítás folyamatához!

1.       A mozgás segít!

Végezz rendszeresen testmozgást, légy aktív, és a mindennapi robot mellett mindig csinálj valamit. A mozgás hatására a szervezetben endorfinok képződnek, amelyek jó közérzetet biztosítanak. Amikor rossz kedved van, könnyebben elhagyod magad, ez pedig tovább ront a helyzeten. Ha egész nap egy székben ülsz, nem is csoda, ha rosszul érzed magad a bőrödben.

A rendszeres mozgás azonban boldogsághormonokat termel, egy kiadós edzés után pedig büszkébb leszel magadra, amiért valami hasznosat, egészségeset csináltál. Ráadásul a cukorral ellentétben a mozgásnak nincsenek káros mellékhatásai, így bármikor nyúlhatsz ehhez a módszerhez, ha kicsit fel szeretnéd pörgetni magadat.

2.        Megfelelő regeneráció!

Ügyelj a megfelelő alvásmennyiségre, próbálj ragaszkodni egy saját magad által kialakított alvás-ébrenlét ciklushoz, jusson elég idő a pihenésre.

3.        Csínján a fogadalmakkal!

Óvakodj a túlzásba vitt újévi fogadalmaktól! Nagy mértékben hozzájárulhat a lehangoltsághoz, depresszióhoz egy-egy kudarcba fulladt fogadalom, elhatározás, ígéret. Bánj csínján a fogadalmakkal, próbálj reálisnak lenni, a földön járni. Inkább kisebb és konkrét célokat tűzz ki.

4.       A cukor nem a barátod!

Egy szelet csoki nem a világ, és ha jól esik, nem is fogunk lebeszélni róla, de tartsd észben, hogy a cukor nem jelent megoldást, sőt adott esetben ronthatja a helyzetet.

Bár a csokoládé valóban képes boldogsághormonokat felszabadítani, a cukor gyorsan jövő és gyorsan múló energiát hoz. Ha édes ételeken élsz, akkor így a hangulatod is sokkal ingadozóbbá válhat, ráadásul a rossz emésztés sem éppen közérzetjavító hatású. Inkább étkezz változatosan és kiegyensúlyozottan, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.

5.       A magnézium segít!

A téli időszakban egyébként is különösen ajánlott odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, de ha épp nagyon stresszes időszakot élsz meg, vagy csak úgy érzed, rosszul viseled a rád nehezedő terheket, akkor megéri egy próbát tenni a magnézium pótlásával.

Az olajos magvak rágcsálása például jó kezdet lehet, de néhány száz forintért drogériákban is kaphatsz magnéziumot, amit a felszívódását segítő B6-vitaminnal vagy kalciummal kombinálnak. A magnézium segít, hogy az idegeid jobban bírják a strapát, és kevésbé reagálsz majd rosszul a stresszre és a kihívásokra.

Ám ha úgy érzed, hogy mindez nem segít, ne félj segítséget kérni szakembertől, akár a mozgással, akár táplálkozással vagy életvitellel kapcsolatban!

Nem szabad elfelejteni, hogy súlyos depresszív állapot esetén – melynek eldöntése, mérlegelése minden esetben szakember feladata – kezelésre, és terápiára van szükség. Így amennyiben a tünetek súlyosbodnak, nem múlnak, a mindennapi életet jelentősen befolyásolják, a segítségkéréssel nem szabad várni, szövődményei súlyosak lehetnek. DE mindenre van megoldás!

Ha tanácstalan vagy, keress bizalommal, segítek eltüntetni a kérdőjeleket, kitűzni és megvalósítani új céljaidat!

Farkas Martin

személyi edző

SPEEDFIT