Írásunkban bemutatjuk neked, hogy okosan, drága étrendkiegészítők nélkül, hogyan fedezheted napi vitaminszükségletedet.

Mit kellene tenned? Fogyassz naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt. Sokan ismerik már ezt az „alapszabályt”, amellyel sokkal jobban érzik magukat, sőt még egészségesebbé is válnak. A zöldségek és gyümölcsök rengeteg létfontosságú vitamint tartalmaznak.

A mindennapi stressz és a zsúfolt időbeosztás miatt azonban az egészséges táplálkozás gyorsan túlságosan lecsúszik a fontossági listáról, így könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben.

Miért olyan fontosak a vitaminok?

Vitaminok nélkül semmi sem működik megfelelően a szervezetedben. A három makrotápanyaggal (szénhidrát, fehérje és zsír) ellentétben a vitaminok nem energiát szolgáltatnak kalória formájában, hanem a szervezeted működéséhez szükséges anyagok: Idegrendszer, energia és anyagcsere, immunrendszer, hormontermelés, emésztés, sejtosztódás és még sok minden más. Mindez csak a vitaminok segítségével működik.

Összesen 13 vitamin van, amelyeket nagyjából két csoportra lehet osztani: Az A-, D-, E- és K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, a többi – például a C-vitamin – vízben oldódó vitamin.

Melyik a legfontosabb vitamin mind közül?

Mindegyik egyformán fontos számodra és az egészséged szempontjából, a vitaminok között nincs „univerzális mindenes”. A vitaminok esszenciálisak, azaz szükségesek az élethez. A probléma csak az, hogy a szervezeted nem tudja őket maga előállítani (kivéve némi D-vitamint a napból). Rajtad múlik, hogy táplálékkal pótold őket. Az egyenlet egyszerű: vitaminok nélkül nincs élet. Ha gondoskodsz a megfelelő vitaminellátásról, fitt, egészséges, életerős és teljesítőképes leszel, és ellenállóbb leszel a betegségekkel szemben is. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a stroke, a szívkoszorúér-betegség és a vastagbélrák kockázatát.

A vitaminszükségleted kielégítése, a következő tippek segítenek

Ahhoz, hogy fedezhesd vitaminszükségleted, nem kell pontosan tudnod, hogy az egyes vitaminokból mennyi szükséges. A megnyugtató dolog az, hogy a kutatások azt mutatják, hogy kiegyensúlyozott étrenddel minden vitaminszükségletedet fedezni tudod.

Egyébként, hogy megtudd, hiányzik-e valami a szervezetedből, érdemes lehet időnként megnézetni a vérképedet.

Tippek, amikkel könnyedén fedezheted a napi vitaminszükségletedet:

1. fogyassz naponta legalább ötször gyümölcsöt és zöldséget

A már említett szabály olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: próbálj meg naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget enni. Továbbá: Jobb, ha több zöldséget fogyasztasz, mint gyümölcsöt, mivel azok kevesebb cukrot tartalmaznak. Egyébként nem nagyon tudsz hibázni. Az öt adagot eloszthatod a nap folyamán nassiként, vagy beépítheted a főétkezésekbe köretként. Egy kivi reggelire, néhány nyers zöldségrudacska napközben, vagy egy kis saláta az omlett mellé este egyszerűsíti a dolgod.

A zöldeket egyszerűen le is turmixolhatod. Mindössze egy jó turmixgépre van szükséged, amely a zöldségeket is finomra aprítja.

2. Győződj meg róla, hogy megfelelően készíted el őket

Egyes vitaminok, köztük a C-vitamin és számos B-vitamin is rendkívül érzékenyek a hőre. A vízben oldódó vitaminokat a főzés során a túl sok víz is gyorsan kimossa. Ez azonban nem minden vitaminra igaz, sőt, néhánynak még jót is tesz a hő. Például a zöldségek C-vitamin-tartalmát csökkenti a főzés vagy sütés, ugyanakkor a főzési folyamat növeli a béta-karotin (A-vitamin) mennyiségét a sárgarépában, ahogy ezt a kutatások is mutatják. Tanulmányok szerint ugyanez a jelenség a paradicsomra is jellemző: A paradicsompüré vagy a paradicsomszósz például több likopint tartalmaz, mint a friss paradicsom. A béta-karotin és a likopin a másodlagos növényi anyagok közé tartozik. Ezek a bioaktív anyagok szintén hihetetlenül fontossak az egészségünk szempontjából.

A feldolgozott vagy főtt zöldségek tehát nem feltétlenül vitaminszegények, ez maguktól a zöldségektől is függ. Ezért praktikus lehet, ha különböző elkészítési módokat választunk, és a nyers zöldségeket, valamint a párolt és főtt zöldségeket is beépítjük az étrendünkbe.

3. Együk meg a héját is

A legtöbb esetben nem kell meghámozni a zöldségeket, mert a legtöbb vitamin a héj alatt van. Márpedig kár lenne kidobni őket. Fogyasztás előtt mindenképpen mosd meg a zöldségeket és gyümölcsöket, mert (sajnos) a héjuk is sok növényvédő szert tartalmazhat. A legjobb esetben válaszd ezeknek az élelmiszereknek a bió változatát, hogy még többet profitálhass a bennük lévő vitaminokból.

4. Válassz teljes kiőrlésű gabonát

A vitaminok nem csak a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, a gabonafélék, a hüvelyesek és a diófélék is tartalmaznak fontos vitaminokat. Tökéletes kiegészítői a napi zöldség- és gyümölcsadagodnak. Annak érdekében, hogy minél több vitamin felszívódjon, a fehér lisztből készült termékek helyett mindenképpen a teljes kiőrlésű termékeket válaszd. A legtöbb tápanyag a gabona héjában található. A fehér liszt és a fehér rizs esetén eltávolítják a héjat, és vele együtt a vitaminokat.

5. Rendszeresen használj olajat

A vitaminszükségleted fedezéséhez nemcsak gyümölcsöt és zöldséget, hanem (megfelelő) zsiradékot is kell fogyasztanod. A jó minőségű növényi olajok, például a repceolaj, az olívaolaj vagy a lenolaj nemcsak esszenciális zsírsavakat biztosítanak, hanem maguk is gazdagok vitaminokban, és különösen szükségesek a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásához. Ezek megtalálhatók a sárgarépában, a paradicsomban, a paprikában, a brokkoliban vagy a spenótban. Ahhoz, hogy a vitaminok teljes hatását megkapjuk, mindig pároljuk meg a zöldségeket egy csipetnyi olajjal, és készítsünk ecetes-olajos öntetet a salátához.

6. Fogyassz rendszeresen (állati eredetű) fehérjét

Mivel a B12-vitamin szinte kizárólag állati eredetű termékekben található meg, a B12-vitamin-szükségletedet úgy biztosíthatod, ha rendszeresen fogyasztasz húst, halat és tejtermékeket. A B12-vitamin nélkülözhetetlen a vérképzéshez, az erős idegrendszerhez és az energiaanyagcseréhez. A hiány fokozatosan alakulhat ki. A vegán étrend kedvelői számára nincs más lehetőség, mint B12-vitamin-kiegészítő szedése, mivel a normál étrendjükkel nem tudják fedezni a szükségletüket.

7. Táplálkozz szezonálisan és regionálisan

A szezonálisan táplálkozásnak nagy jelentősége van. Nem csak azért, mert ilyenkor könnyebb a rövid szállítási útvonalakkal rendelkező regionális termékeket fogyasztani, amelyek amúgy bizonyítottan több vitamint tartalmaznak. A szervezeted szereti a változatosságot. Minél nagyobb a változatosság, annál több különböző tápanyaghoz jut.

Ráadásul az igényei is változnak az évszaknak megfelelően, amit a szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel támogathatsz: Az olyan tipikus téli zöldségek, mint a kelkáposzta, rendkívül gazdagok C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert. A tavaszi zöldségek, mint a spárga vagy a spenót, vízhajtó hatásúak és fokozzák az anyagcserét. Nyáron a vízben gazdag bogyós gyümölcsök, a paradicsom és a cukkini segítenek hidratálódni, ősszel pedig a cékla és a sütőtök értékes antioxidánsainak köszönhetően tökéletesen felkészít a hideg évszakra. Az étrend-kiegészítők akkor hasznosak, ha a megfelelő tápanyagokat a megfelelő személy a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben veszi be. Ha tehát biztosan tudjuk, hogy a vitaminszükségletünket nem tudjuk fedezni az étrendünk miatt (vegánoknak például mindenképpen pótolniuk kell a B12-vitamint és a D-vitamint), betegségek, intolerancia vagy fokozott terhelés miatt, akkor a táplálékkiegészítőknek abszolút van értelme. Előzetesen beszélj erről az orvosoddal, és ne szedj akármilyen táplálékkiegészítőt.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.