Az új év mindig jó alkalom arra, hogy új szokásokat és elhatározásokat próbáljunk ki egészségünk javítása érdekében. Nem számít, milyen fogadalmat hoztál, ha jól kezded a napot, az tovább növeli a siker esélyét. Úgy tapasztalom, hogy egy tudatos reggeli rutin boldogabb, nyugodtabb gondolkodásmódot, nagyobb produktivitást és egészségesebb döntéseket tesz lehetővé a nap folyamán. Íme néhány tipp, ami nálam bevált. Ne ess túlzásba, már egy-kettő alkalmazása is pozitív hatással lehet a napodra!

Aludj sokat

Ha csak egy fogadalmat teszel idén, akkor ezt tedd meg. Az alváshiány hatásai valósak, és bár az elegendő alvás bizonyára kihívásokkal jár, ez a legfontosabb módja annak, hogy biztosítsd a jó reggelt és a hosszú távú egészségedet. Az ideális ébredési időtől számítva hét-kilenc órát számolj visszafelé, és próbálj meg akkor lefeküdni. Nehéz lehet, de nagyon megéri!

Adj magadnak elég időt

Ismerős az a rutin, amikor túl sokszor nyomod meg a szundi gombot, gyorsan lezuhanyozol, bekapsz egy gyors (általában keményítőtartalmú) falatot a konyhából, és kisprintelsz az ajtón? Ez nem csak egy stresszes reggel receptje, de szerintem ez adja meg a nap alaphangját. Igyekezz elég korán felkelni ahhoz, hogy a reggeli rutinodat nyugodt tempóban végezd el, teret engedve a nyugodt elmének.

Tervezz mozgást a nap folyamán

Akár reggel, munka előtt szeretsz futni, akár ebédidőben csomagolod össze a ruháidat, hogy beugorj a kedvenc fitneszórádra, gondoskodj arról, hogy a testmozgás ne legyen megkerülhetetlen, és hogy felkészült legyél rá. Egy rohanó életben gyakran ez az első dolog, ami leesik a tányérról.

Fontold meg a hála gyakorlását

Ahelyett, hogy kinyitod a szemed, és azonnal átfutsz egy mentális listát mindarról, amit aznap meg kell tenned, próbálj meg megállni, és felsorolni azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy. Ha először azokra a dolgokra emlékezteted magad, amelyek a stressz és a szorongás helyett békét, nyugalmat és boldogságot hoznak neked, még az immunrendszeredet is erősítheted.

Ágyazz be!

Nem lehet megkerülni: amikor nem ágyazok be, szétszórtan és rendezetlenül indul a napom. Van valami megnyugtató abban a tudatban, hogy bármi másban is kudarcot vallok vagy sikerrel járok a nap folyamán, azzal, hogy ezt az egy feladatot következetesen elvégzem, megadom a produktivitás alaphangját. A tengerészgyalogosok tudják, milyen fontos, hogy minden reggel be kell ágyazni. Próbáld ki, és meglátod, mit érzel!

Egyél egészséges reggelit

Amikor keményítős, szénhidrátban gazdag reggelit eszel anélkül, hogy a friss zöldségeket és a fehérjét helyeznéd előtérbe, akkor a cukorszint emelkedésének és zuhanásának hullámvasútjára készülsz. Ez pedig igazán csúnya módon befolyásolhatja a hangulatot és a produktivitást! Célszerű olyan reggelire törekedni, amely sok fehérjét, minőségi zsírokat és összetett szénhidrátokat tartalmaz, hogy segítsen stabilizálni a vércukorszintet.

Legyen kéznél az ebéd (és a vacsora) terved

Az én vendégeim sikerének legfontosabb mutatója az, hogy képesek-e motiválni az étkezési terv elkészítését. Ha struktúrát határozunk meg, az elveszi a stresszt az étkezésekkel kapcsolatos pillanatnyi döntéshozatalból, és kevésbé valószínű, hogy rossz döntéseket hozunk. Akár azt jelenti, hogy magaddal viszed az ebédet a munkahelyedre, akár azt, hogy reggel felaprítod a zöldségeket a vacsorához, vagy a hét folyamán a tűzhelyre dobod a hozzávalókat az ételekhez, mindig meg fogod hálálni magadnak, amikor leülsz egy olyan étkezéshez, amit már megterveztél.

Hidratálj!

Akár egy pár nagy pohár víz megivásáról van szó, akár egy csésze meleg vízről citrommal, mindig jobban érzem magam, ha gondoskodom a reggeli hidratálásról. A citrom hozzáadása remekül stimulálja az emésztőrendszert, nem is beszélve az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról, amit a citrusfélék C-vitaminjából kapunk. Ha a koffein a reggeli rutin része, csak győződj meg róla, hogy sok vizet is iszol.

Szánj időt az önfeledtségre

Még ha nem is formális meditációs gyakorlatról van szó, a tudatosság gyakorlásának módjainak megtalálása a nap folyamán hatalmas előnyökkel járhat – és a reggel remek alkalom lehet erre. Néha öt-tíz percet szánok arra, hogy csendben üljek, vagy azt mondom magamnak, hogy a mai ebédszünetben lassan és tudatosan fogok enni, vagy akár csak emlékeztetem magam arra, hogy teljesen jelen legyek egy találkozón egy kliensemmel. Mindez a nap folyamán a fókusz és a megalapozottság érzetét kelti.

Bár ez a lista soknak tűnhet, ne aggódj amiatt, hogy egyszerre kell átvenned ezeket a szokásokat! Nézd meg, milyen érzés, ha egy hétig egy-egy új dolgot beiktatsz a reggeli rutinodba és ha tetszik, adj hozzá egy másikat. Figyeld meg, hogyan hat ez a napod többi részére. Ha olyan vagy, mint én, akkor a délutánjaid és az estéid sokkal élvezetesebbek lesznek tőle.

Szücs Péter  Személyi edző, Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.