Megdőlt tehát az a nézet, miszerint a várandós anyukának kettő helyett kell ennie. Szerencsére, hiszen ennek a felfogásnak csupán az lett az eredménye, hogy a kismamán a szülés után 15-20 kiló túlsúly is maradt, amitől – főként a szoptatás ideje alatt – csak nagyon nehezen tudott megszabadulni.
 
Több fehérjét igényel a szervezet

A terhes nő szervezetének a korábbinál több fehérjére van szüksége, amit tejtermékekből, szárnyas húsokból (zsírszegény fajtákból) célszerű fedeznie. Ugyanakkor kerülnie kell a sertés- és más állati zsiradékot (kacsa- és libazsír, töpörtyű, szalonna, kolbász, szalámi), és a kenyérre-kiflire inkább kevés vajat (vagy zsírszegény vajat) kenjen, főzéshez használjon pedig növényi olajat.
Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a szervezet elegendő vashoz jusson, mert a fejlődő csecsemő sokat elvon a kismamától, akinél így akár vészes vérszegénység is kialakulhat! Ezért nem ajánlják az orvosok, hogy a várandós anyuka lemondjon a hús élvezetéről. (Tény viszont, hogy a vegetáriánus kismamák gyermekei sem szenvednek hiánybetegségtől, ha a kismama gondoskodik megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlásról!)
 
Többször keveset és egészségeset

A legfontosabb, hogy a kismama biztosítsa a napi ötszöri-hatszori egyenletes mennyiséget tartalmazó étkezést, melyek minden olyan vitamint tartalmaznak, amire a babának szüksége van, illetve amelyek segítik a fejlődését.
Ajánlott a napi fél liter tehéntej – kivéve, ha a baba a tehéntejre allergiás reakciókkal (puffadás, hasmenés) válaszol. A tejtermékek közül a sajt a leghasznosabb, mivel a legkoncentráltabban tartalmazza a tej ásványi- és vitaminanyagait, amelyek közül a  szoptatás alatt a legfontosabb a csontépítő kálcium. A gyümölcs, zöldség fogyasztásával az anyuka a szervezet vitaminigényét is kielégítheti. Emellett sok folyadékra van szükség, ami főleg szénsavmentes ásványvízből, frissen préselt gyümölcs- és zöldségléből álljon!
 
Nagyon jó a kismamának

Lazac: az omega3 zsírsavak jót tesznek a kismama szívének és a baba agyműködésének is – heti egyszer vagy kétszeri fogyasztása ajánlott
Tojás: a baba optimális súlyát segít megalapozni – minőségi fehérjét tartalmaz, és a benne található kolin fontos a baba agyi működése szempontjából.
Spenót: a legtöbb tápanyagot tartalmazó zöldségféle – rengeteg folsav található benne
Müzli: főleg a magas rosttartalmú ajánlott – segít megszüntetni a kívánósságot, joghurttal fogyasztva pedig az emésztést is segíti
Veszélyes a kismamának

Tilos, de legalábbis nem ajánlott a nyers hús, tengeri herkentűk, sushi, füstölt húsok, máj, nyers vagy csak félig főtt tojás, friss, nem pasztőrözött tej, alkohol, koffeintartalmú italok és a mogyoró, amennyiben a családban bárki is allergiás rá.

Ha az anyuka az előzőekhez tartja magát, ha nem eszik zsíros ételt és elhagyja a keményítőt tartalmazó szénhidrátokat (cukor, kenyér, tészta, rizs, burgonya), anélkül fog visszafogyni terhessége előtt súlyára, hogy drasztikusabb diétába kezdene.

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

 

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.