SZÉNHIDRÁTOK: szénből, hidrogénből és oxigénből tevődnek össze, a növények fotoszintézis révén széndioxidból és vízből építik fel őket. A szénhidrátok, mint a legkönnyebben hasznosítható energiaforrások, a szervezet nélkülözhetetlen tápanyagai és összetételeik -kapcsolódásaik szerint a következő csoportosításuk:


* Monoszacharidokat: egyszerű cukrok-glükóz, fruktóz, galaktóz

* Diszacharidokat: szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz –malátacukor

* Poliszacharidokat: emészthetőek: keményítő, glikogén; nem emészthetőek: élelmi rostok


A szervezet a szénhidrátot glikogén formájában raktározza a májban és az izomzatban. A glikogén állandóan bomlik és szintetizálódik, ez biztosítja a vércukorszint viszonylagos állandóságát (5,5 mmol körül).

Egy felnőtt napi glükóz felhasználása mintegy 180 g (120-140 g agy, 40 g vvt)

Glükoneogenezis: kb. 130 g/nap glükóz keletkezik aminosavakból, laktátból és glicerinből – ez azonban fehérjebontással és lipolízissel jár, a szénhidrátokat ezért a táplálék útján folyamatosan pótolni kell

Az összetett szénhidrátok közül táplálékainkkal legnagyobb mennyiségben a keményítőt fogyasztjuk. A keményítőben lévő kötéseket kisrészben a nyál-amiláz (ezért nagyon fontos a nyugodt, lassú és alapos rágás), nagyrészben a hasnyálmirigyből származó amiláz nevű enzim hasítja, majd az így keletkezett diszacharid egységeket a maltáz nevű enzim tovább hasítja két glukóz molekulára. A másik két diszacharida, a tejcukor (laktóz) és a répacukor (szacharóz) bontása a vékonybél kefeszegélyében zajlik, a laktáz és a szacharáz nevű enzimek hatására, melyek a bélbolyhokban helyezkednek el.

Élelmi rostok: Vízben oldódó: pektin és vízben nem oldódó: cellulóz, hemicellulóz. nem emészthető oligoszacharidok, oligofruktózok, raffinózok – mesterségesen előállított nem emészthető poliszacharidok, Élettani hatásai: hosszabb rágás, gyomorürülést lassítják, bélperisztaltika gyorsabb lesz, anyagokat kötnek meg (pl.koleszterin), növelik a széklet mennyiségét, lazaságát, elősegítik a baktériumflóra szaporodását

Javasolt 55-60 en% szénhidrát bevitele, de a hozzáadott cukorfogyasztás < 10 en%

Naponta 20-25 g élelmi rost bevitele

EMÉSZTÉS ÉS FELSZÍVÓDÁS

emésztés: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak le.

felszívódás: az emésztés termékei, valamint a vitaminok, ásványi sók, víz a nyálkahártyán keresztül a nyirokerekbe vagy a véráramba kerülnek.

A tápcsatorna funkciói:

motoros: továbbítás, keverés, késleltetés, tárolás, mechanikai előkészítés

szekréciós: lebontó, felszívó és továbbító folyamatok

Helytelen táplálkozási szokások => legkövérebb nemzet Európában

* idővel kevesebb fehérje lenne ideális

* nem változatos

* kevés cink

* túlzott fűszerezés

* túlsúlyban zsír és cukor

* fogyókúra

* rossz főzési technika

* kevés rágás

* rendszertelen étkezés

* dohányzás, alkohol, kávé

Jelenkor

* 1,1 milliárd túlsúlyos ó hasonló számban az alultápláltak

* megduplázódott a gyerekek körében is az elhízás

* 4-5 éves gyerekek már orvosi kezelésre szorulnak

* elégtelen iskolai étkeztetés

* mennyiségi ellátás, de minőségi éhezés

* felnőtt lakosság fele túlsúly, 20% erősen elhízott

* elhízottak fele főétkezésen túl napi 5x nassol

Egészségbeli következmények:

* betegségek 70-75%

* szív-érrendzser

* mozgásszervi

* emésztőrendszeri

* allergia

* anyagcsere betegségek

* fogbetegségek

* fertőzések iránti fogékonyság

* rák

* idegrendszeri betegsége

Metabolikus szindróma a legjellemzőbb= négyesfogat:

* elhízás

* magas vérnyomás (agyvérzés, szívinfarktus, emeli: konyhasó, alkohol, mozgáshiány)

* magas vérzsírszint

* cukorbetegség

 

 

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

 

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

 

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.