A profi sportolók, a testépítők és a fitneszrajongók tisztában vannak a fehérje fontosságával az izomépítésben és -fenntartásban. Mindkettő elképzelhetetlen fehérjék és bennük található aminosavak nélkül. A magasabb fehérjebevitelre szüksége van azoknak is, akik diétázással járó izomveszteséget szeretnék elkerülni.  Létezik-e egyáltalán olyan univerzális fehérje kiegészítő, amely ésszerű mind fogyás során, mind edzés célokból?

Mi az a többkomponensű fehérje?

A többkomponensű fehérje kiegészítőkben többféle fehérjefajta van kombinálva, emellett tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat is. Jól összeállított többkomponensű fehérjék például tejfehérjét tartalmaznak, mint a kazein, tejsavófehérjét és tojásfehérjét. Utóbbi néha „EGG-fehérje” néven szerepel. Mivel az egyes fehérjeforrások különböző sebességgel szívódnak fel, így hosszabb ideig biztosítják a szervezet számára a fehérjét és az aminosavakat.

A többkomponensű fehérjekiegészítők kiegyensúlyozott aminosav-profilt tartalmaznak. Általában alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk van. Magas biológiai hasznosulásuk és a széles fehérjespektrum hosszan tartó fehérjeellátást biztosít, ami előnyös a többkomponensű fehérjéknek mint kiegészítőnek.

Mind az állóképességi, mind az erősportolók ilyen kiegészítőket használnak. Az alkalmazás ideje gyakorlatilag tetszőleges. Testsúlycsökkentés során a többkomponensű fehérje biztosítja az izom megtartást a folyamatos fehérjefelvétel révén.

Szigorú diéták esetén a megfelelő fehérjeellátás gyakran nem garantált. Mivel a fehérje hosszantartó teltségérzetet is biztosít, a többkomponensű fehérje tartalmú kiegészítő segítségével két problémát is meg lehet oldani a fogyás során.

Ha többkomponensű fehérjét vásárolsz, győződj meg arról, hogy a készítmény kiváló minőségű összetevőkből áll. Az olcsó készítmények gyakran alacsony minőségű fehérjéket használnak, ami csökkenti a többkomponensű fehérje minőségét és hatékonyságát.

Milyen fehérjekomponensekből áll össze a többkomponensű fehérje?

Jellemzően egy több fehérjekomponensből álló fehérjekészítmény a következők keveréke:

 • gyorsan felszívódó tejsavófehérje
 • lassan felszívódó kazein a hosszú távú fehérjeellátás érdekében
 • tojásból származó tojásfehérje, amely közepes sebességgel szívódik fel
 • plusz növényi fehérjék szójából, rizsből, borsóból vagy kenderből.

Az egyes fehérjekészítmények összetétele eltérő súlyozású lehet. Egyes gyártók olyan kombinációt részesítenek előnyben, amelyben a tejsavófehérje vagy a szójafehérje aránya nagyon magas. Ez azonban nem biztosítja a hosszú távú fehérjepótlást. A laktózérzékenyek vagy vegánok számára is fontosak a többkomponensű fehérjék, amelyek teljesen tejmentesek. Vegánok számára a fehérje készítmények nem tartalmazhatnak tojásfehérjét sem.

Csak a magas kazein-, tejsavó- és tojásfehérje-arányú készítmények nyújtanak magas biológiai értéket és garantálják a hosszú távú ellátást. A gyengébb minőségű töltőfehérjék például búzából származhatnak.

Mire használják az egyes fehérje összetevőket?

A különböző fehérjetípusok különböző biológiai értékkel rendelkeznek, ezenkívül különböző sebességgel szívódnak fel és kerülnek feldolgozásra. A kombináció célja a fehérjék és aminosavak hosszú távú felszívódásának elérése, így a fehérjekészítményeknek ezért ki kell egészíteniük egymást. Csak így érhető el az optimális sportteljesítmény. Az izomépítéshez több fehérjét kombinálnak – például tejsavófehérjét, tejfehérjét, tojásfehérjét plusz szójafehérjét. Ez a kombináció biztosítja a fehérjebevitel magas biológiai értékét.

Minél magasabb egy fehérje vagy fehérjekombináció biológiai értéke, annál jobban tudja a szervezet hasznosítani a fehérjéket. Ezen kívül a magas biológiai érték azt jelenti, hogy a bevitt aminosavak optimálisan kiegészítik egymást. A húsz aminosavból nyolc tekinthető esszenciálisnak: a leucin és az izoleucin, a lizin és a treonin, a metionin és a fenilalanin, valamint a triptofán és a valin.

A fehérje jó energiaforrásként szolgál. A benne található aminosavak összekapcsolódnak egymással. Minden aminosavnak saját profilja van. Aminosavak felvételét követően lebomlanak és szükség szerint újrastrukturálódnak. Csak ezután épülnek be. A beépülés időtartama aminosav profiljától függ. Annak érdekében, hogy ne keletkezzen hiány, könnyen felszívódó fehérjéket kombinálnak olyanokkal, amelyek lassabban szívódnak fel.

Mik az ésszerű alkalmazásai a többkomponensű fehérje kiegészítőknek?

A többkomponensű fehérje leggyakoribb felhasználása sportkörökben történik. Ott az ilyen készítményeket izomépítésre és az igénybevett izmok regenerálására használják. A többkomponensű fehérjék szedésének nincs meghatározott ideje. Edzés előtt vagy után, reggel vagy lefekvés előtt – a fehérjebevitel időpontját a felhasználó maga határozhatja meg.

A többkomponensű fehérje másik lehetséges felhasználási területe a szigorú diéta. Itt a cél a szénhidrátoktól és zsíroktól mentes fehérjepótlás. A szigorú diéták során a szervezetben tárolt vízraktárak mellett gyakran izomtömeg is elvész. A hasi zsír viszont nagyon makacsnak bizonyul. A többkomponensű fehérjék csökkentett kalóriabevitel mellett hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet biztosítanak, és így pozitívan járulnak hozzá a diétához.

Azok, akik hosszú ideig alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek, szintén a kiváló minőségű fehérjeforrások bevitelétől függenek. A többkomponensű fehérjék kiegészíti az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, ráadásként spórolhatsz a szénhidrátokkal is. A fehérjekészítmények célja, hogy a szervezet ne bontson le több izomfehérjét a szénhidrát hiánya miatt.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.