A kocogást James Fixx vezette be az amerikai kultúrába az 1960-as években. A szívkoszorúér-megbetegedések és szívinfarktusok magas száma arra késztette a megelőző orvostudományt, hogy preventiv eljárásokat dolgozzon ki. Ilyen önvédelmi eszkozzé vált a kocogás is. A folyamatos, legalább húsz percig tartó ritmikus, egyenletes mozgás különleges testi-lelki harmonizáló folyamatokat indít meg.
 
A tudatállapot módusulásával az érzelmi tudat(jobb agyfélteke) aktivitása fokozódik, ez endorfin (örömhormon) termelést indít, az immunfolyamatokat aktivizálja, sőt a stresszhormonszintet csökkentő sejtek működését is fokozza.
 
A teljesség igénye nélkül lehet csak leírni mire van jótékony hatással a kocogás, futás, a rendszeres mozgás. Egy biztos, az emberek többsége azért kezd el futni, hogy fogyjon és jól teszi. Amit semmiképpen nem tudunk “kikerülni” az az, hogy jobb lesz a közérzetünk, javul az állóképességünk, javul agyunk és szerveink oxigénellátása és egész szervezetünk erősebb, ellenállóbb lesz, ami a téli influenzaidőszak előtt nem utolsó szempont. És ez még nem minden.

Ha fogyni szeretnénk, márpedig a futás elsősorban ilyen célból jut eszünkbe, először is véssük jól az eszünkbe, hogy a legjobb sportot választottuk hozzá. Ahhoz, hogy fogyjunk, aerob sportot kell választanunk, mert csak ezesetben valósul meg a zsírégetés. Aerob mozgásnak nevezzük azt, amikor a légzés során az oxigén eljut az izomsejtekhez, segíti őket a mozgás kivitelezésében.
Ez felgyorsult pulzusszámmal és szaporább légzéssel jár. Egy bizonyos pontig. Amikor már nehezen vesszük a levegőt, a belélegzett oxigént a szervezet már nem képes az energialeadásra felhasználni, máshonnan nyer energiát. Ez már anaerob mozgás, amikoris a lerakódott zsírokhoz nem nyúl a szervezetünk.

Mivel a zsírok a szervezetünk legfontosabb energiaraktárát képezik, ezt a szervezet csak akkor mozgósítja, amikor a többi tartaléka elfogyott. Ez kocogás szempontjából az első fél óra után következik be, amikor a vércukorszint lecsökken, szervezetünk már nem a vérben lévő glükózt-szőlőcukrot-, és az izmokban és májban raktározott glikogént fogja mozgósítani hanem a zsírraktárhoz fordul. Vagyis kocogással abban az esetben fogyunk, ha az legalább 40 percet tart. Ez nem könnyű, fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket.
 

 
Hatásai:
 

Az anyagcserére és a szervezet méregtelenítésére tett jótékony hatása alapozza meg a kitartó munkával elérhető fogyást is, a test zsírszöveteinek csökkentésével. Egyes kutatók szerint a fizikailag aktív felnőttek több szénhidrátot és kevesebb zsírt fogyasztanak, mint a fizikailag inaktív, ülő életmódú társaik. Ha nekikezdünk kocogni, saját bőrünkön érezzük majd ezt, szervezetünk ugyanis nagyon pontosan jelzi majd mire van szüksége.
 

A futás, pontosabban a rendszeres futás, erősíti az első és hátsó combizmokat, a vádlit, a farizomkat, remek társ a cellulitisz elleni harcban. A megfelelő testtartással végzett kocogás erősíti a hátizmokat, így a testtartásra is jótékony hatással van.

 Mint minden rendszeres fizikai tevékenység, a futás jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Mivel csökkenti az erekben a zsírok lerakódását a legjobb fegyver a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében, de a már lerakódott zsírok májba való elszállítását is elősegíti.

 A kocogás javítja a tüdő munkáját, mely több oxigén felvételére lesz  képes, de jótékony hatással van a vérkeringésre, az izmok oxigénellátására, ezáltal az agy és minden szerv működésére is. A kocogás továbbá javítja a koncentrálóképességet és a vizuális memóriát, mivel új sejtek képződését segíti elő a tanulási és memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agykérgi struktúrában, a hippocampus-ban, valamint óvja a már meglévő sejteket.
 
A rendszeres mozgás hatására lassul a csontok anyagvesztése, ezáltal a csontritkulás kialakulását késlelteti, de a vastagbél-, tüdő- és prosztatarák megelőzésére is jótékony hatással van.

 Hosszútávfutókon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy 40 perc futás után endorphin szabadul fel a szervezetben, ami boldogsáérzetet, örömet okoz. Valószínűleg a boldogsághormon termelése a szervezet természetes válasza a mozgásra, hiszen a mozgással jót teszünk magunknak, természetes, hogy ez örömet okoz. Ezáltal jótékony hatással van a szorongásra, a stresszreakciókra és az önbecsülésre, segíti a személyes harmónia megteremtését.

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.