Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk az úgynevezett gimnasztikai labdákkal. Egyre több munkahelyen cserélik le az irodai székeket ilyen labdákra és már sok esetben családi otthonokban is előfordul, mint sporteszköz, vagy mint ülőhely. A fitness labdák alakja megegyezik, azonban az egyes típusok között meghatározó eltérések is lehetnek: magasságuk alapján például 3 féle méretben léteznek: 55 cm (140-155 cm); 65 cm (155-172 cm) és 75 cm (172-185 cm). Termünkben mindhárom méret elérhető.

A megfelelő méretű labdán ülve könnyen kivitelezhető a gerinc helyes tartása. A porckorongokra ilyenkor közel azonos nagyságú erők hatnak és a labda instabil alakja miatt a törzs izmai folyamatosan dolgoznak, míg a széken leginkább csak stabil ülés lehetséges (ráadásul a legtöbb hagyományos ülőbútor hozzájárul a helytelen testtartáshoz is). A gerinc görnyedt helyzete révén a medence hátrabillen, a porckorongoknak pedig az elülső részére folyamatosan nagy erő hat. Ezt a gyakran előforduló pozíciót később hát- és derékfájdalmak kísérhetik.

Az edzőteremben a labda használatát beépíthetjük a bemelegítő gyakorlatok közé (dinamikus, keringésfokozó gyakorlatok), az edzés fő részébe (edzéseszköz, támaszték: ülő vagy fekvő gyakorlatokhoz) valamint a levezető részbe (nyújtó gyakorlatok).

Végül három gyakorlati példával szeretnék ösztönözni mindenkit az eszköz használatára.

  • Funkcionális fekvőtámasz karhajlítással és nyújtással: Egy haladó gyakorlat, mely minden sportolónak kihívás lehet. Kivitelezésénél fontos, hogy a fej-csípő-boka egy vonalba essen, ezzel megakadályozva a túlzott nyaki vagy ágyéki túlterhelést.



  • Melltől tolás egykezes súlyzóval a labdán:könnyen helyettesítő a pad a háton fekvő gyakorlatoknál. A farizom és a has megfeszítésével instabilabb helyzetből erősíthetjük a kar továbbá a törzs és a far izmait is. Fontos, hogy a csípő ne billenjen előre, mert ezzel fokozzuk a nyíróerőket az gerinc ágyéki szakaszán. 



  • Evezés labdán ülve: az ülő pozíciónál figyelembe kell venni a labda méretét. A labda közepén ülve a lábszár közel merőleges szöget zárjon be a combbal (90-120°). Minden gyakorlat közben folyamatosan leengedett vállal és előfeszített hasizommal tudjuk elkerülni a túlzott lordotikus (ágyéki szakasz erőteljes homorítása) tartást.

Tedd változatosabbá edzéseidet és keresd az újabb kihívásokat! További kérdéssel kapcsolatban fordulj bátran a SPEEDFIT edzői gárdájához!

Írta:

Nagy Melinda – Személyi edző


SPEEDFIT
Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.