Elméleti munkák, szakmai publikációk, előadások és szemináriumok sokasága próbálta már meghatározni a sikeres testedzés legfontosabb feltételeit. Hallhatunk-olvashatunk különféle módszerekről, speciális gyakorlatokról, a sorozat-és ismétlésszámok jelentőségéről, a regenerálódás fontosságáról. A legeredetibb és véleményem szerint az egyik legnagyobb igazságtartalommal bíró meghatározást Dave Draper egykori testépítő adta, aki szerint a legfontosabb faktor az, „ hogy rendszeresen lemenjünk az edzőterembe, és keményen megdolgoztassuk izmainkat. Minden más ezután következik. A siker és az eredmények mögött kivétel nélkül hónapok-évek kitartó munkája áll.”

Ahhoz, hogy edzésmunkája hatékony legyen, annak rendszeresnek és logikusan felépítettnek kell lennie. Ha létezik valamilyen „ titkos fegyver”, akkor az kétséget kizáróan a rendszeresség. Ennek figyelmen kívül hagyása, a felesleges kihagyások minden korábbi munkája eredményét le fogják rontani, még ha azt nagyon komoly erőfeszítéssel és hozzáadott energiával érte is el.

Törekedjen arra, hogy hetente legalább háromszor eddzen! Ha egy-egy kivételes alkalommal nem jut el kedvenc fitnesz stúdiójába, az sem baj, eddzen otthon! A lényeg, hogy betartsa a szükséges három alkalmat, mindenféle kifogások keresése nélkül! Ugyanilyen fontos, hogy edzéseinek meglegyen a pontos időpontja. Ezáltal mindegyiket pontosan be tudja illeszteni napirendjébe, s könnyebben rá tud hangolódni az ön előtt álló tréningre, melyet idővel már „megszokásból” is el fog végezni.

Edzéseit próbálja meg a saját tempójában kivitelezni, miközben csak és kizárólag önmagára figyel! Törekedjen a gyakorlatok helyes kivitelezésére, a súlyzókat, eszközöket használja megfontoltan! Kerülje az erején felüli terheléseket, ezekkel csak feleslegesen kockáztatná egy esetleges sérülés bekövetkezését! Kezdjen el minél többször és többet „ befelé figyelni”, hallgasson intuícióira! Meg fog lepődni, hogy az edzései közben kialakított és elsajátított koncentrációt élete más területein is milyen jól tudja majd használni.

Előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor már csak önmagára fog hallgatni, s edzéseit intuitív módon fogja végrehajtani. Ekkorra tanuló és tanár lesz egy személyben, aki amellett, hogy folyamatosan képezi magát az egészséges életmód különböző területein, praktikus és hiteles tanácsokat tud adni a testedzésben kevésbé járatos barátoknak, ismerősöknek. Ne legyenek ugyanakkor illúziói: mindehhez több ezer óra rendszeresen elvégzett edzésre lesz szüksége, melyek folyamán- egészségi állapotának óriási mértékű javulása mellett- többet megtud önmagáról, lelki mechanizmusairól, mint azt korábban bármikor is gondolta volna!

Írta :

Bögi Viktor

Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.