A csipkebogyó a rózsák nemzetségbe tartozó növény, azaz a rózsatöveken termő gyümölcs. Kerek vagy hosszúkás, jellemzően narancssárgától az élénkpirosig terjedő színű, és a rózsavirág szirmainak tövében növekszik. A csipkebogyót általában az év első fagya után szüretelik.

A csipkebogyót a hagyományos gyógyászatban számos betegség kezelésére használták. Napjainkban a kutatások a gyümölcs antioxidáns hatásaira és természetes vegyületeire összpontosítanak. Ezek közé tartozik a C-vitamin, a fenolos vegyületek és az egészséges zsírsavak.

A csipkebogyóteát gyakran reklámozzák úgy, mint kivételes C-vitamin-forrást. Az ital rajongói azt állítják, hogy az immunrendszer erősítésére is jó, de ezt tudományos kutatások nem erősítették meg.

Csipkebogyó tea tápanyag összetétele

A tea túlnyomó többsége víz. Így a teában található tápanyagok általában hígak. A csipkebogyó tea sem kivétel. Egyetlen teafilter csipkebogyó tea, forró vízzel leforrázva, kb.:

Kalória: 3 kcal, Fehérje: 0 gr, Zsír: 0 gr, Szénhidrátok: 0 gr, Rost: 0 gr

Ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti, a csipkebogyó teában nagyon kevés C-vitamin van, annak ellenére, hogy a friss csipkebogyóban bőségesen található. Ennek oka, hogy a csipkebogyó szárítási és tárolási folyamata során a C-vitamin gyorsan lebomlik. Egyes teagyártók hozzáadott C-vitaminnal dúsítják a terméküket, hogy pótolják az elveszett mennyiséget.

Egy 1 csészében, melyben nem dúsított csipkebogyótea található körülbelül 7,5 mg C-vitamint tartalmaz. A felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin mennyiség 75-120 mg között van.

Fogyasztásának előnyei

Magas antioxidáns tartalom

Bár a csipkebogyóteából hiányzik a C-vitamin, annak ellenére, hogy friss csipkebogyó magas C-vitamin tartalmú, mégis számos egészségügyi előnnyel jár fogyasztása. A csipkebogyó tea fenoltartalma magas, ami azt jelenti, hogy rengeteg antioxidáns található benne. Ezekről a fenolos vegyületekről kimutatták, hogy jelentős terápiás potenciállal rendelkeznek.

Gyulladáscsökkentő hatás

A csipkebogyó tartalmazó termékekről kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ez a gyümölcsben található vegyületek egy csoportjához, a galaktolipidekhez kapcsolódik. Ezek a vegyületek más gyulladáscsökkentőkkel szemben nem hajlamosítanak gyomorfekély kialakulására.

Csökkenti a vércukorszintet

A csipkebogyó bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, hasonlóan a jelenleg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekhez. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség a csipkebogyó lehetséges antidiabetikus hatásainak jobb megértéséhez.

Jót tesz a szívnek

Egy egereken végzett állatkísérletben a csipkebogyót az érelmeszesedés lehetséges kezeléseként ismerték fel. Az érelmeszesedés következtében plakkok alakulnak ki az artériákban, amelyek aztán növelik a stroke és a szívroham kockázatát. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a csipkebogyó hatékonyan megakadályozhatja az ateroszklerotikus plakkok kialakulását.

Hátrányai

A csipkebogyó tea fogyasztása a legtöbb felnőtt számára általában biztonságosnak tekinthető, bár ha allergiás vagy a csipkebogyóra akkor véletlenül se fogyaszt teaként sem.

Több olyan eset is előfordult, amikor egyének csipkebogyóport belélegeztek, és ezt követően allergiás reakciót tapasztaltak. Az asztmában vagy náthában szenvedő emberek nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve. Csipkebogyótea főzésekor a legjobb, ha elkerüljük a porított formában történő belélegzését.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.