Az egészségesebb étrendre való törekvés során könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy „egészségesnek” címkézett élelmiszereket választunk anélkül, hogy figyelembe vennénk azok tényleges tápértékét. Meglepő módon egyes tápláló alternatívaként forgalmazott élelmiszerek ugyanolyan egészségtelenek, ha nem rosszabbak, mint a gyorséttermi ételek. Íme öt ilyen bűnös, amikkel érdemes vigyázni:

1. Ízesített joghurtok

Bár a joghurtot gyakran egészséges nasiként reklámozzák, az ízesített változatok tele lehetnek hozzáadott cukorral és mesterséges összetevőkkel. Válasszuk a natúr görög joghurtot, és adjunk hozzá saját friss gyümölcsöt az édesség és az íz érdekében.

 2. Müzli szelet

A müzli szelet kényelmes és egészséges választásnak tűnhet, de sok kereskedelmi fajtája tele van cukorral, egészségtelen zsírokkal és mesterséges adalékanyagokkal. Olyan alternatívákat keresünk, amelyek minimális összetevővel és alacsony hozzáadott cukortartalommal rendelkeznek, vagy még jobb, ha otthon készítjük el saját magunkat teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak felhasználásával.

3. Növényi chipsek

Nevük ellenére a növényi chipsek táplálkozás szempontjából gyakran semmivel sem jobbak, mint a hagyományos burgonyachipszek. A legtöbbet megsütik, és sóval és egészségtelen olajokkal vonják be, ami semmissé teszi a növényi alapból származó potenciális előnyöket. Ehelyett inkább a sült zöldségchipset vagy a ropogós nyers zöldségeket válasszuk humusszal párosítva tápláló nassolnivalónak.

4. Smoothiek

Míg a házilag készített turmixok egészségesek lehetnek, ha teljes gyümölcsökből, zöldségekből és fehérjeforrásokból, például joghurtból vagy fehérjeporból készülnek, a boltban vásárolt turmixok megtévesztően sok cukrot és kalóriát tartalmazhatnak. Óvakodjunk az előre elkészített turmixoktól, amelyek hozzáadott cukrot, gyümölcsleveket és édesített joghurtot tartalmaznak.

5.Diákcsemege

A Trail mix kényelmes és laktató nassolnivaló lehet, de sok kereskedelmi forgalomban kapható fajta tartalmaz cukros aszalt gyümölcsöket, csokoládét és sós dióféléket, ami kalóriadús és tápanyagszegény nassolnivalót eredményez. Egészségesebb megoldásként készítsünk saját diákcsemegét sótlan diófélék, magvak és mérsékelt mennyiségű aszalt gyümölcs felhasználásával.

Következtetés

Az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásakor fontos, hogy a marketing állítások mögé nézzünk, és figyelmesen olvassuk el a tápértéket feltüntető címkéket. Amikor csak lehetséges, válasszuk a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszereket, és részesítsük előnyben a tápanyagdús lehetőségeket az erősen feldolgozott alternatívákkal szemben, még akkor is, ha azokat „egészségesnek” reklámozzák.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.