A legtöbben csak az edzések végén szánnak rá időt, pedig a rendszeres nyújtás kifejezetten egészséges, és nem csak az izomláz elkerülése végett. Érdemes a megszokott edzéstervbe legalább heti egy, hosszabb nyújtószeánszot beiktatni. Hogy miért? Most elmondjuk.

Növeli a hajlékonyságot

A legegyértelműbb , haszonnal kezdjük: minél többet nyújtunk, annál hajlékonyabbak leszünk. Ez nyilvánvaló, mégis említést érdemel, hiszen a hajlékonyság nemcsak az edzés során, hanem a hétköznapokban is hasznunkra lesz, kevésbé fájnak majd ízületeink, így idős korban is mozgékonyak lehetünk.

Csökkenti a fejfájást

A nyaki, a váll, és a hátizmok merevsége is okozhat fejfájást. Ha re3ndszeresen nyújtunk, ezek az izmok lazábbak lesznek, és kevésbé kínoz majd a fájdalom, illetve ritkábban szenvedünk fejfájástól.

Csökkenti a stresszt

Nem véletlenül ajánlják stresszes időszakban a jógát és a pilatest: a nyújtógyakorlatok alkalmasak a meditációra is. Egy szorongással, idegeskedéssel telt nap után ne a megterhelő kardiót válasszuk. Inkább nyújtsunk. Így idegeink kisimulnak.

Javítja a tartást

És csökkenti a hátfájást. A megfelelően végzett nyújtógyakorlatok, mint már említettük, lazítják az izmokat és erősítik a hátat. Minél gyakrabban végezzük ezeket a mozdulatokat, gyakorlatokat, annál erősebbek, ügyesebbek leszünk, izmaink megerősödnek. Így elkerülhetjük a rossz tartásból következő hátfájást.

Javítja a keringést

Nemcsak izmaink lesznek egészségesebbek, hanem vérkeringésünknek is jót tesz a rendszeres nyújtás. Ugyanis több vér jut az izmokba, aminek eredményeképp felgyorsul a regenerációs idő, így nagyobb megerőltetés után sem kell az izomláztól tartanunk.

Forrás: dietaesfitness, ensport

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.