Ezekre az eredményekre támaszkodva állítják a szakemberek, hogy vannak olyan fogyókúrák, amelyek előnyösebbek abból a szempontból, hogy általuk csak a testtömeg csökken, de az izomtömeg nem, és egészségünk megtartásához is hasznosak. A triglicerin-szint csökkentéséhez sem mindegy, hogy milyen diétát követünk, pedig ez is nagyon fontos ahhoz, hogy csökkentsük cukor-, vagy szívbetegség kialakulásának valószínűségét. Aki hosszabb időn keresztül fogyókúrázik, az néha kisebb-nagyobb csalásra, önámításra „vetemedik”, de ez sem egyformán igaz minden diétafajtára. Tudjuk, hogy a legnehezebb, hosszú időn keresztül megőrizni az ideális testsúlyt. Van olyan diéta, amelyikkel ezt a célt könnyebben elérjük.  

A táplálkozás tudományának egyik elismert professzora, Donald Layman kutatásaira hivatkozva állítja, hogy a fenti célokat nagyobb eséllyel érhetjük el, ha olyan fogyókúrát követünk, amely viszonylag több fehérjét tartalmaz.

Ebben a kutatásban 130 fogyni vágyó embert kísértek figyelemmel két különböző helyszínen lévő egyetemen. Az intenzív fogyókúra négy hónapig tartott, ezt követte a 8 hónapos súlymegtartó program.
Layman már két előző tanulmányában foglalkozott a rövid ideig tartó fogyókúrával, a szóban forgó pedig a hosszú távú hatásokat is vizsgálta.

A már említett két helyszínen a csoportok egyforma kalóriát fogyasztottak, a résztvevők fele protein-diétát folytatott, ahol a táplálék összetétele a következőképpen alakult, 40% szénhidrát, 30% fehérje, 30% zsír.

A másik csoport az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának táplálkozási ajánlatát követte. Az általuk készített táplálkozási piramis 55% szénhidrát, 15% protein, 15% zsír bevitelét javasolja. Layman kiemelte, hogy az első csoportba tartozók kétszer annyi proteint fogyasztottak, mint a második tagjai. Ez azért fontos, mert a proteinbevitel közötti különbség okozta a testalkat és a szervezet lipid-szintje közötti különbséget. 

Bár a testsúly-csökkenés a két csoportban hasonló nagyságú volt, a négy hónap alatt a több proteint fogyasztók csoportjának tagjai 22%-kal több testzsírt veszítettek, mint a táplálkozási piramis ajánlását követők. Tizenkét hónap távlatában a fehérjediétás csoport már 38%-kal több testzsírt veszített.

Ez a fehérjediéta abban is segítette a kísérletben résztvevőket, hogy megtartsák izomtömegüket. Nagyon fontos megállapítás azok számára, akik hosszabb időn keresztül akarnak fogyókúrázni, mivel az izomzat kalóriát éget el. Ha veszítünk az izomzatunkból, és mondjuk 2000 kalóriát szoktunk felhasználni anélkül, hogy súlyunk nőne, akkor az izomtömeg-veszteség után már csak mondjuk 1800 kalóriát lehet bevinni szervezetünkbe súlygyarapodás nélkül, jegyezte meg Layman.

Meg kell jegyezni, nem mindegy, hogy a fehérje-diétában mit eszünk, mert csak a magas minőségű növeli a leucin mennyiségét, ami egyféle aminosav. Ez segíti az izomtömeg megtartását és a testzsír csökkentését. Olyan fehérjéket tettek a diétába, amelyek a leucin optimális szintjét eredményezték. Ha a szervezet sok másfajta aminosavat állít elő, akkor nem termel leucint.

Ez az aminosav megtalálható a jó minőségű marhahúsban, tejtermékekben, szárnyasokban, halban, tojásban. A kétféle diéta egészségre gyakorolt hatását is megfigyelték. Négy hónap elmúltával azt tapasztalták, hogy a táplálkozási piramis ajánlását követők hatékonyabban csökkentették LDL(„rossz” koleszterin) és teljes koleszterin-szintjüket. Tizenkét hónap után azonban az LDL-szint alakulása mindkét csoportban egyforma változást mutatott.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a rövid távú változás az LDL koleszterin szintjében nem tartható fenn hosszú ideig folytatott fogyókúrával. Sok tudós véli úgy, hogy a magas koleszterin-szintet inkább a genetikai háttér határozza meg, mintsem a táplálkozás. A protein diéta sokkal nagyobb befolyással van a triglicerid-szint csökkenésére, és ez az eredmény meg is marad addig, amíg az illető személy betartja a diétát. A magas triglicerid-szint nagyobb kockázatot jelent a szívbetegség kialakulásában, négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az elhalálozás oka szívbetegség lesz.

A kísérlet folyamán azt is megtanították a résztvevőknek, hogyan tartsák be a diétát, hogyan vásároljanak, és hogyan készítsék el ételeiket. A protein-diétát könnyebb volt követni, és hosszú időn keresztül betartani. Azt mondták a résztvevők, hogy nem kívánták a rágcsálnivalókat, az édességeket és nem volt éhségérzetük sem, tovább érezték magukat jóllakottnak. Az átlagos testsúlycsökkenés a protein-diétát betartóknál 23%-kal nagyobb volt, mint a táplálkozási piramist követőknél. A protein diétát betartók 31%-a  eredeti súlyának több mint 10%-kával fogyott le, míg a másik csoportban csak annak 21%-ka ért el ilyen eredményt.

Bár az összehasonlítás könnyebbsége miatt százalékban adták meg a fehérje, szénhidrát, zsír arányát, Layman hangsúlyozta, hogy a fehérjebevitel mennyiségét a testsúly arányában kell meghatározni. Elhízott nők esetében ezt a mennyiséget testsúlykilogrammonként 1,46 grammban határozta meg. A napi diétát a jó minőségű fehérjén kívül  öt adag zöldség, két adag gyümölcs, négy adag tészta, rizs, magvak alkották.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Forrás: http://www.fitway.hu/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.