Szinte kivétel nélkül az összes hölgy legfőbb célja az, hogy kerek, formás, izmos farizomra tegyen szert. A farizom formája (eredés-tapadás) kétségtelenül genetikai tényező, viszont megfelelő edzésmódszerrel és edzéstechnikával igenis építhető a kerek farizom!

De mik azok a gyakorlatok, amelyek alapvető fontosságúak a fent említett cél eléréséhez? (Figyelem: amennyiben nem vagy tapasztalt a konditermek világában, mindenféleképpen kérj edzői segítséget, hiszen a gyakorlatok helyes kivitelezése kulcsfontosságú mind a fejlődésed, mind a sérülések elkerülése végett.)

1. Guggolások minden formája

A guggolás a leghatékonyabb gyakorlat a nagy farizmok megdolgozására. Fontos a fokozatosság: amennyiben kezdő vagy, kezdd el a technika elsajátítását saját testúllyal, majd amikorra megtanultad a helyes kivitelezését, fogj meg egy tárcsát vagy egy kézisúlyt, és azzal csináld a gyakorlatot. Idővel pedig jöhet a gépes guggolás (itt még vezetett a mozdulat, ezért érdemesebb ezt csinálni először, mint a nagy súlyos, rúddal való guggolást), majd az ún. Smith-keret, illetve végül a guggolás rúddal a nyakadban. Időről időre próbáld meg növelni a súlyt, ne edz ugyanazzal a súllyal hónapokon át, hiszen az izomzatod ehhez hozzászokik, és így sokkal lassabb lesz a fejlődésed. Ha nem vagy magadban biztos, kérj segítséget, aki mögötted áll a guggolás kivitelezése során.

Fontos, hogy a guggolás során végig egyenes legyen a hátad, és magad elé nézz, ne a talajra. A térdeid enyhén kifelé irányuljanak, ne essenek be. Menj le mélyre, vízszint alá, hiszen ott kezd el bekapcsolni a farizom. A lábaid helyzetének variálásával (szélesebb, szűkebb, lábfejek előre vagy kifele néznek) változtathatod azt, hogy a lábad melyik részén lévő izmok dolgozzanak erősebben a gyakorlat során. Ha közelebb vannak a lábfejek, akkor inkább a négyfejű combizom dolgozik. Minél inkább távolítod a lábakat, egyre inkább a farizmokra fogsz dolgozni a guggolással. Mindemellett pedig, mint fentebb is említettem, a guggolás mélysége is meghatározza, hogy mennyire kapcsol be a farizmod.

2. Kitörések minden formája

Szintén a nagy farizom megdolgozására (is) szolgál a kitörés, aminek rengeteg formája ismert:

 • kitörés helyben (kézisúllyal, tárcsával, rúddal a nyakadban, súly nélkül, Smith-keretben stb.)
 • sétáló kitörés (kézisúllyal, súly nélkül, rúddal, tárcsával, kettlebellel, súlymellényben stb.)
 • váltott lábú kitörés (előre, hátra, súllyal, súly nélkül, Smith-keretben stb.)
 • kitörés oldalra (súllya, súly nélkül, stb.)

A kitörésénél mindenképpen ügyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen, és a kilépő láb térde ne menjen a boka elé, a másik térd pedig érintse a talajt. Érdemes a kitörések minden formáját alkalmazni, a fejlettségi szintedtől függően. Egy edzésen belül akár 2-3 fajta kitörést is célszerű alkalmazni.

3. Csípőfeszítés

Szintén tökéletes farizomformáló gyakorlat, aminek megint csak több formája létezik. Végezheted talajon, step padon, padon vagy erre a célra kialakított gépen is, kettlebellel, súlyzóval, tárcsával, de kétségkívül rúddal és nagy súllyal a leghatékonyabb. A gyakorlat kivitelezése során feszítsd meg a farizmokat és a hajlítót, és egyenesen emeld meg a lábakat, amíg azok a csípővel egy magasságba érnek. Figyelj arra, hogy a lábszárad ne essen be, ne dőljön be, illetve hogy a térdeid se essenek befelé. A gyakorlatot idővel nehezítheted úgy, hogy gumiszalagot/booty band-et teszel a térdeid fölé, és azt próbálod folyamatosan széthúzni. Fontos, hogy koncentráltan dolgozz, és a farizmokra koncentrálj. Amennyiben a gyakorlat közben érzed a derekadat, akkor nem jó a gyakorlat kivitelezése.

4. Merevlábas felhúzás

Bár a merevlábas felhúzásban megdolgozott fő izomcsoport a combhajlító, ugyanúgy fontosnak tartom megemlíteni, hiszen kiemelkedő szerepe van a farizmok formálásában is. Hétköznapi nyelven, leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy a fejlett hajlító az, ami úgymond megemeli a farizmunkat. A merevlábas felhúzást végezhetjük szűk és széles terpeszes verzióban is, illetve úgy is, hogy a mozdulat végén teljesen felegyenesedünk és ráfeszítünk a farizomra (ez a farizomcentrikus felhúzás), illetve úgy is, hogy nem egyenesedünk teljesen fel (ez inkább a hajlítóra fókuszál). Végezhetjük két db kézisúllyal, kettlebellel, rúddal, Smith-keretben, alsócsigán pl. kötéllel stb.

A gyakorlat során végig egyenes háttal kell dolgozni, ez nagyon fontos (puccsíts!): ne az legyen a lényeg, hogy minél mélyebbre menj le, hanem az, hogy végig feszes és egyenes legyen a hátad, a rúd szinte súrolja végig a lábad, a lábaid pedig merevek (ne hajlítsd őket be, hiszen nem guggolunk)! Természetesen a gyakorlat kivitelezése során végig enyhén hajlított térdekkel kell dolgoznunk, és a rudat/kelltebellt/súlyzót a térdünk alá minimum engedjük le.

5. Gumiszalagos/booty band-es gyakorlatok

A booty band-el/gumiszalaggal végzett gyakorlatok szintén hasznosak a farizom formálása során, viszont fontos, hogy ettől nem lesz kerek a farizom! Kerek az első 3 gyakorlattól lesz: a gumiszalagos gyakorlatok csupán arra jók, hogy koncentráltan tudsz velük dolgozni illetve ki tudod vele fárasztani a farizmodat. Rengeteg gyakorlatot tudsz csinálni a segítségével, határ a csillagos ég. De mikor alkalmazd? Vagy az edzésed legvégén, egyfajta kifárasztásnak, vagy pedig a bemelegítésed során, hogy aktiváld a farizmaidat.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.