Megszületett benned az elhatározás. Igen, most valóban kész vagy tenni az egészségedért.  Leadsz pár kilogramm felesleget, új izmokat építesz. A rajtvonalhoz álltál. Aztán jön az elméd, s megkérdezi: Mégis miként  és mivel kezdjem az egészet? Milyen hibákat kerüljek el? A továbbiakban ez utóbbi kérdésre keressük a válaszokat.

1. számú tévhit: Minél többet edzek, annál eredményesebb leszek

A minőség mindig megelőzi a mennyiséget. Más meghatározással élve : Végezz inkább kevesebbet, de azt tényleg precízen. A rövidebb ideig tartó edzés (45-60 perc), az elegendő pihenés (+ racionális táplálkozás) eredményezi azt, hogy újra és újra késztetést érezz  a tréningekre , s elégedett légy a fejlődéseddel. Tudnod kell , hogy az új (értsd sportos)„ életre”  való áttérésed  jelentős változás, egyfajta stressz a szervezeted számára, melyhez alkalmazkodnia kell. Ez az alkalmazkodási idő egyénenként változó, akár több hónap is lehet. Mi következik ebből? Ne add fel pár hét után  az edzést arra hivatkozva, hogy neked ez nem megy! Ha szükségét érzed, csiszolgass a programodon, a gyakorlataidon, ám ne dobj mindent a sarokba csak azért, mert nem érzékelsz számottevő változásokat önmagadon  azonnal. Kitartás, türelem, hit!

2. számú tévhit: Minél keményebben edzek, annál gyorsabban fejlődöm

Ahhoz, hogy folyamatosan fejlődj, a testedet, az izmaidat időnként új ingerekkel kell „ megkínálnod”. Más gyakorlatok, más módszerek, más szögek, más sorozat- és ismétlésszámok.  Természetesen benne van a pakliban a „ hajtás” , a keménység is, ám tudnod kell a határt. Ha az edzőtermet egyfajta egópumpaként használod, ahol megmutathatod a többieknek, mekkora súlyokat tudsz erődön felül( helytelen technikával) felemelni, rossz úton jársz. Intenzitás, korrekt kivitelezés, egyenletes munkatempó tréning közben!

3. számú tévhit: Elég, ha odaadóan edzek, a táplálkozás másodlagos

Tévedsz. Megfelelő táplálkozás nélkül edzeni olyan, mint a felszántott és megművelt földet vetőmag nélkül hagyni. Más megvilágításban:  Semmiből nem lehet valamit építeni. Tájékozódj alaposan a témában, ha pedig bizonytalan vagy, kérd olyan szakember segítségét, aki nemcsak elméletben van otthon, hanem” párszor” a saját testét is átalakította, mi több, jelen időben formában tartja.

Írta: Bögi Viktor

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.